Julkaistu: 15.04.2018 21:24

Tammelan peto pääsee irti Seinäjoella

  • T.Rex (vas.) harjoitteli perjantaina Sukulan metsätiellä Annika Aallon ajamana. Tällä viikolla ruunalla on tarkoitus ajaa kahdesti tai kolmesti normaalia terävämpiä vetoja, jotta se oli virkeä, herkkä ja hyväntuulinen lauantain suurkilpailussa.

Lounaishämäläisen raviurheilun ykkösnimi T.Rex yrittää tällä kaudella läpimurtoa absoluuttiselle ravihuipulle. Tammelalaisen Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama ruuna on ansainnut Suomen puolella jo lähes 140 000 euroa ja menestynyt hienosti kotimaisia huippuhevosia vastaan, mutta Seinäjoella viivalle asettuu myös ulkomaalaisia hevosia.

Tosin, kuten Mäki-Tulokaskin sanoo, ulkomaalaisten taso ei ole Seinäjoki racessa niin kova, etteikö voittaja voisi olla joku kuudesta suomalaisten omistamasta hevosesta. Arpaonni tosin hylkäsi kotimaan toivot, sillä ulkomaalaishevoset saivat lähtöradat 1,2,4 ja 5, kun kotimaisille jäivät radat 3 ja 6-10. T.Rex lähtee kisaan paikalta 7.

-Lähtörata on toiseksi huonoin mahdollinen, mutta tämä on yksi kilpailu muiden joukossa ja toivottavasti kesä on osaltamme pitkä. T.Rex on siitä mukava hevonen, että sillä voi ajaa tarvittaessa vaativalle paikalle johtohevosen rinnalle, Mäki-Tulokas pohtii ennakkoasetelmia.

T.Rexille kilpailu on vasta kauden toinen, joten se ei ole vielä huippukunnossa. Silti valmentaja on valmis myös offensiiviseen ajotaktiikkaan. Alku otetaan Mäki-Tulokkaan mukaan varman päälle ja hieman tarkkaillen, sen jälkeen ohjastaja Mika Forss saa tehdä taktiset ratkaisut, kuten parhaaksi näkee. Valmentaja muistuttaa, että joukon hänniltä kärkeen nouseminen olisi tekemätön paikka.

 

T.Rexin tavoin Mäki-Tulokas on murtautunut kotimaisen raviurheilun huippunimien joukkoon viime vuosina. Seinäjoki race on kuitenkin tallin hevosten tähänastisista kilpailuista se merkittävin, vaikka ainakin Sahara B Boy osallistui takavuosina palkinnoltaan arvokkaampaan Derbyyn.

Jos kaikki menee hyvin, Seinäjoen kilpailu saattaa jäädä T.Rexin osalta lyhytaikaisesti uran kovimmaksi tehtäväksi. Kahden viikon kuluttua Seinäjoki racesta ravataan 110 000 euron ykköspalkinnolla kotimaisen ravivuoden ykköskilpailu Finlandia-ajo, johon "Pedon" taustajoukot ovat kutsun tullen valmiita osallistumaan. Kutsuun vaadittaisiin Seinäjoelta kärkipään sijoitus.

Mäki-Tulokas ei silti ota paineita Seinäjoen koitoksesta. Voittajan jälkeenkin sijoittuneille on tarjolla ihan mukavaa rahaa ja kesän aikana ohjelmaan on suunniteltu ainakin Härmän Juhannusmaili, jossa ykköspalkinto on 20 000 euroa. Ennen sitä taustajoukot hamuavat mukaan Kouvolan Kymi GP -kilpailuun, jossa voittaja palkitaan sadalla tuhannella eurolla.

Taustajoukoista puheen ollen T.Rexin omistajistossa tapahtui alkuvuodesta vaihdoksia. Entisistä omistajista Mäki-Tulokas ja Vesa Kanerva omistavat hevosesta kumpikin noin kolmasosan, loppu kolmasosa on jaettu Mäki-Tulokkaan isän ja Esa Himasen kesken. FL

 

Julkaistu: 19.07.2018 09:30
Multiple images

 

1. Viisi veistä

Kotiveitsiin ei tarvitse panostaa satasia. Alle 150 eurolla saa laadukkaan veitsisetin, kun tietää, mitä ostaa. Näin sanoo keittiömestari Ismo Aho.

Julkaistu: 19.07.2018 05:00

Heinäkuun alussa voimaan astunut uusi taksilaki ei ole lähtenyt toimimaan odotetulla tavalla. Etenkin Kansaneläkelaitoksen eli Kelan korvaamien taksikyytien eli niin sanottujen Kela-taksien tilaaminen on ollut hidasta ja vaivalloista Kanta-Hämeessä.

Julkaistu: 18.07.2018 22:11

Paahtava helle tuo lisähaastetta Forssan Salaman järjestämään Ratakymppiin torstaina Lamminrannassa. Sääennusteet lupaavat tapahtuman ajaksi noin 28 asteen lämpötilaa.

Tapahtumaa ei kuumuuden takia peruta, mutta järjestäjät pelkäävät, että helle verottaa osanottoa.

Julkaistu: 18.07.2018 22:06

Jokioisten Koetus otti maukkaan voiton Ykköspesiksen keskiviikkokierroksella. Hyvin pelannut Koetus kukisti monta pykälää sarjassa edellään olleen Pöytyän Urheilijat vieraskentällä suoraan jaksoin 0–2 (1–4, 1–3).

Julkaistu: 18.07.2018 20:46

Keskiviikkoiltana puoli seitsemän aikoihin Kanta-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen Loimaalla Uudentalontiellä sijaitsevalle maatilalle. Maatilan isäntä oli tehnyt hälytyksen aluehälytyskeskukseen huomattuaan työvälineestään nousevan uhkaavasti savua.

Julkaistu: 18.07.2018 18:53

Forssan Lehden tekstiviestipalstalla on kritisoitu vesijohtoveden laatua viime aikoina (FL 17.–18.7). Veden on kuvailtu olevan "harmaata ja sakkaista" Talsoilassa ja tukkivan pesualtaiden suodattimet.