Julkaistu: 17.04.2018 05:00

Veikkausvarojen jakoon demokratiaa

Aikoinaan Veikkaus perustettiin urheilutoiminnan tukemiseksi. Matkan varrella veikkausvoittovaroja on alettu jakaa sinne sun tänne ja urheilulle on jaettu enää rippeet. Rahanpuute on näkynyt kouriintuntuvasti myös maamme urheilumenestyksen heikkenemisenä.

Toisin on tilanne Norjassa. Siellä veikkaajat saavat itse rastittaa veikkauskuponkiin kohteen, jonne haluavat veikkauksesta kertyvien voittovarojen kohdentuvan. Urheiluunhan valtaosa tavallisesta kansasta Suomen kokoisessa vuonomaassa haluaa rahojaan lahjoittaa, minkä johdosta menestys varsinkin talviurheilussa on käsittämättömän hyvää. Suomessa herrat kuin rouvatkin kabineteissaan päättävät jakaa turhuuteen, mm. kalliiseen oopperaan, jota käy katsomassa vain eliittiväki. Heillä olisi varaa matkustaa vaikka ulkomaille noita aarioita kuuntelemaan, jos ei oopperatoiminta markkinaehtoisesti kannata.

Seuraavissa vaaleissa voisi joku puolue nostaa vaaliteemaksi veikkausvoittovarojen jakamisen demokraattisesti. Jos ei Norjan tavoin voida kuponkiin rastittaa haluttua avustuskohdetta, niin aletaan sitten järjestää erikseen urheiluveikkauksia ja kulttuuri- yms. veikkauksia. Nykyisillä hiihtovalmentajilla kuin Teemu Selänteellä ja Kimmo Kinnusella sekä muillakin ex-urheilijoilla on hyviä ideoita, kuinka maamme urheilumenestys saadaan jällen paremmaksi, mutta rahaa tietysti tarvitaan. Sitä saadaan, kunhan annetaan demokratialle sijaa veikkaustoiminnassa. Nyt monet jättävät kokonaan veikkaamatta, koska rahat valuvat kohteisiin, jonne niitten ei pitäisi mennä.

Matti Hirvonen

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.