Julkaistu: 17.04.2018 05:00

Ulkomaisten yritysten riita poikki suomalaisin voimin – Keskuskauppakamari vie välimiesmenettelyä maailmalle

  • Heidi Merikalla-Teir työskentelee Keskuskauppakamarissa riidanratkaisupalveluista vastaavana johtajana Helsingissä. Hän toimii myös Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan pääsihteerinä.

Keskuskauppakamari pyrkii siihen, että ulkomaisten yritysten välimiesmenettely yleistyisi jatkossa Suomessa.

-Uskomme, että Suomella on kaikki edellytykset nousta aidoksi kansainväliseksi toimijaksi välimiesmenettelyssä.

-Teemme paljon markkinointia ja välimiesten koulutusta. Se tähtää siihen, että yritykset laittaisivat sopimuksiinsa Keskuskauppakamarin riidanratkaisulausekkeita, Keskuskauppakamarin riidanratkaisupalveluista vastaava johtaja Heidi Merikalla-Teier sanoo Lännen Medialle.

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnalle tehtiin vuonna 2017 yhteensä 79 uutta hakemusta välimiesmenettelyn aloittamiseksi. Näistä jutuista 32 prosentissa ainakin toinen riidan osapuoli on ulkomaalainen tai ulkomailta.

-Haluamme lisätä instituutin tunnettavuutta maailmalla. Tällä hetkellä puhtaasti kansainvälisiä riitoja, joissa ei ole mitään liitäntää Suomeen, sovitaan Helsingissä vain muutamia vuodessa, Merikalla-Teier sanoo.

Lainsäädäntö uusiksi

Hänen mukaan kansainvälistyminen edellyttäisi Suomen lainsäädännön muutosta. Nykyinen laki välimiesmenettelystä on vuodelta 1992.

-Maailma on muuttunut aika paljon 25 vuodessa. Olisi hyvä ajantasaistaa laki ja saada se vastaamaan kansainvälisiä standardeja. Suomi olisi aiempaa houkuttelevampi kohde myös ulkomaisille toimijoille, kun laista ei tule mitään yllättäviä ehtoja, Merikalla-Teier sanoo.

Keskuskauppakamari on tehnyt oikeusministeriölle aloitteen lainsäädännön uudistamisesta. Ministeriö on luvannut palata lähiaikoina asiaan.

Nopeaa, turvallista ja luotettavaa

Suomen markkinointivaltit maailmalla ovat turvallisuus, korruption puute ja käsittelyn nopeus. Maantieteellinen sijainti idän ja lännen välissä on myös etu.

-Suomi koetaan puolueettomana maana ja toimintaympäristö herättää luottamusta. Jutun mediaanikesto Keskuskauppakamarissa on suunnilleen kahdeksan kuukautta ja joka tapauksessa alle vuoden. Kansainvälisessä mittakaavassa se on nopeaa välimiesmenettelyä, Merikalla-Teier painottaa.

Nopeuden vuoksi myös kustannukset ovat Suomessa vähän alempia yrityksille kuin isoissa kansainvälisissä instituuteissa.

Välimiesmenettelyä käytetään vakiintuneesti liike-elämän riidoissa vaihtoehtona tuomioistuinmenettelylle.

Julkaistu: 19.04.2018 21:28

Euroopan unionin uudistumistarve nousi jälleen esille, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat Berliinissä torstaina. Molemmat korostivat tahtotilaansa tehdä uudistuksia, mutta myös eriäviä mielipiteitä löytyi.

Julkaistu: 19.04.2018 18:54

Suomen euroviisuedustaja Saara Aalto joutui perumaan euroviisujen ennakkoesiintymisen Israelissa. Useat lehdet kirjoittivat hänen kärsivän masennuksesta. Laulajan mukaan mediat olivat tehneet liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.