Julkaistu: 18.04.2018 05:00

Terveydenhoito kaikille on hyvinvointivaltion mitta

Voinko mennä lääkäriin, onko minulla varaa lääkkeisiini, pystynkö lykkäämään hoitoa? Viimekin vuonna 300 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua päättyi ulosottoon. Vauraassa ja maailman onnellisimmaksi maaksi tituleeratussa Suomessa sairastaminen voi kaataa pienituloisen talouden.

Suomalainen terveydenhoito on laadukasta niille, jotka hoitoon pääsevät. Hoidon saatavuudessa on kuitenkin vakava yhdenvertaisuusongelma. Hoitojonojen lisäksi julkisen puolen asiakasmaksut ovat meillä Pohjoismaiden korkeimmat.

Asiakasmaksujen vuoksi sairas ei aina hakeudu hoitoon. Hoitoon pääsy on epätasa-arvoista ja seuraukset näkyvät terveyseroissa. Suomalaisen elinajanodotteessa on viimeisimpien lukujen mukaan yli kymmenen vuoden ero rikkaimpien ja köyhimpien miesten välillä.

Terveyskeskusten asiakkaista valtaosa kuuluu alempiin tuloluokkiin hyvätuloisten ollessa työterveyshoidon piirissä. Asiakasmaksut kasautuvat. Vuonna 2015 reilulla 55 000 suomalaisella asiakasmaksut sekä lääkkeiden ja matkojen omavastuut veivät yli 40 % käytettävissä olevista tuloista.

Inhimillisen tragedian lisäksi se, että ihmiset jättävät maksujen vuoksi terveyskeskuskäyntejä väliin, voi tulla koko yhteiskunnalle kalliiksi hoitamattomien sairauksien muodossa.

Asiakasmaksukysymys olisi kaiken järjen mukaan ratkaistava viimeistään sote-uudistuksen yhteydessä. Sen sijaan asiakasmaksulakia kyllä uudistetaan, mutta täysin erillään tekeillä olevasta massiivisesta sote-palveluiden mullistuksesta. Lakiluonnos aiheesta on vasta lähdössä lausuntokierrokselle, ja esitystä odotetaan eduskuntaan syksyllä. Vuosisadan uudistuksesta ollaan päättämässä tietämättä mitä hoito tulee kansalaisille maksamaan.

Hallituksen sote-malli ei toteuta tavoitettaan kustannuskehityksen hillitsemisestä. Kustannusten noustessa järjestämisvastuussa olevat maakunnat, joilla ei hallituksen onnettomassa mallissa ole verotusoikeutta, joutuvat leikkaamaan palveluista tai nostamaan maksuja entisestään. Tähän meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Vasemmistoliitto on vaatinut terveyskeskusmaksujen poistamista koko maassa, kuten Helsingissä on toimittu. Lisäksi vaadimme yhtenäistä maksukattoa asiakasmaksuille, lääkkeille ja matkoille. Kohtuuttomissa tilanteissa maksuja ei pitäisi periä.

On käsittämätöntä, että vuonna 2018 hyvinvointivaltio Suomessa pienituloisella ei ole varaa sairastaa. Häpeällistä on se, että istuva hallitus ei näytä haluavan ratkaista tätä ihmisoikeusongelmaa tekeillä olevan sote-uudistuksen yhteydessä.

Aino-Kaisa Pekonen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (vas.)Riihimäki

Julkaistu: 24.05.2018 08:25

Kiitos Forssan Lehdelle saamastani suuresta huomiosta. Jutussa oli yksi moka ja se oli minun. Kolumneja olen kirjoittanut vähän yli 50. Sen lisäksi olen kirjoittanut eri lehtien yleisönosastoihin noin 90 kirjoitusta ja toimittanut matkan varrella noin 10 vaalilehteä.