Julkaistu: 20.04.2018 05:00

Varhaisjakajan arkea

Forssan Lehden Lyhyissä 19.04 nimimerkki ’Aamukahvi+lehti’ kyseli, miksi varajakaja on usein myöhässä.

Allekirjoittanut on vakituinen jakaja ja vain harvoin kello viiteen mennessä valmis. Jakeluyhtiön palvelulupaus on, että viimeinenkin kaava-alueen asiakas on saanut lehtensä kello kuuteen mennessä.

Mitäpä tarkoittaa ”varajakaja”? Sairaslomasijaiset ovat kokeneita jakajia ja tuntevat kaikki piirit suunnilleen, mutta eivät tietenkään voi jakaa muistinvaraisesti. Jos vakituinen jakaja tai hänen vakituinen vapaavuoron tekijänsä tuntee sairastuneensa myöhemmin iltapäivällä eikä enää voi ilmoittaa esimiehelleen, voidaan sijainen hälyttää seuraavan kerran töihin kello yhden aikaan yöllä. Joskus sama sijainen joutuu myös ajamaan useammankin piirin yön ja aamun aikana.

Vakituista pääjakajaa sijaistaa piirin vakituinen vapaantekijä silloin kun pääjakaja on viikkovapaillaan. Hän tuntee piirin lähes yhtä hyvin kuin pääjakaja, mutta joutuu useammin turvautumaan jakokirjaan kuin lähes muistinvaraisesti toimiva pääjakaja

Kohtapuoliin alkaa taas kesälomakausi ja piireillä työskentelee silloin myös ihmisiä joilla ei ole lainkaan kokemusta jakelutyöstä.

Useinkaan lehden myöhästyminen ei ole jakajan vika. Nyt ollaan jo pitkällä keväässä ja pisimmilläkin maaseutupiireillä sääolot eivät tässä vaiheessa ole suuri ongelma. Kelirikon takia tiestö on toki vielä paikoin heikossa kunnossa. Talviaikaan ajamme lumipyryssäkin vaikka 30 sentin hangessa kun auramies vielä kääntää kylkeään.

Jakelun pitäisi alkaa klo 02 mennessä ja useimmiten se onnistuukin, mutta jos lehdet jostain syystä saapuvat jakeluhuoneelle myöhässä (paino- tai kuljetusongelmien johdosta), kierrokselle pääsy luonnollisesti venyy. Lisäksi suurjakelut (pääsääntöisesti joka toinen torstai) ja joillakin piireillä kokonaan tai osittain varhaisjakeluun siirretty viikoittainen mainosjakelu venyttävät jakeluaikaa.

Varhaisjakelun luonne on myös viime vuosina muuttunut. Moni on varmasti huomannut, että aamujakaja toimittaa nykyään myös osoitteellista postia. Kirjeitä ja aikakauslehtiä on jaossa piireillä arkiaamuisin noin kymmenestä yli sataan. Jokainen lähetys on tarkistettava että päätyy juuri oikeaan osoitteeseen. Eikä määrä suinkaan ole vähenemässä.

Eli moni asia vaikuttaa siihen, että saamme työmme tehtyä aikataulussa. Osaan voi asiakaskin vaikuttaa. Pidättehän omalta osaltanne huolen, että kulkuväylät ovat hyvässä kunnossa, hissin ovi ei jää auki yläkerroksiin ja postiluukut eivät ole jumissa.

Esa Lindroos

Varhaisjakaja, Ilves Jakelu Oy

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.