Uutiset

50 000 kasassa jo – Perustaja: aktiivimallin kumoamisaloite suljetaan ennen eduskunnan kevätkautta

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite aiotaan sulkea hieman ennen kuin eduskunta käynnistää kevätistuntokautensa.

Kansalaisaloitteen vireillepanija Martin-Éric Racine kertoo Lännen Medialle, että hän todennäköisesti sulkee kansalaisaloite.fi-sivustolla olevan aloitteensa tammikuun lopussa. Eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa 5. helmikuuta, joten hän aikoo antaa kansalaisaloitteen olla avoinna istuntokauden alkuun asti.

-Jos sulkisin kyselyn heti, se ei edistä tilannetta yhtään, hän sanoo.

Racinen jättämällä aloitteella olisi keräysaikaa 20. kesäkuuta 2018 saakka, mutta se sai tänään torstaina jo eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoittajaa täyteen.

Noin kello 19 jälkeen torstaina aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut yli 58 000 ihmistä.

Kansalaisaloitteen kannatusilmoitukset tarkastetaan, ennen kuin aloite lähetetään eduskuntaan.

Kannatusraja täyttyi 8 päivässä

Työttömiin työnhakijoihin vaikuttava aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa 19.12. äänestystuloksella 103–90. Tasavallan presidentti allekirjoitti työttömyysetuuksiin vaikuttavan aktiivimallin tänään, ja sen on määrä astua voimaan 1.1.2018.

Racine oli alkanut valmistautua aloitteensa jättämiseen jo eduskunnan ensimmäisen käsittelyn yhteydessä. Aloite avautui seuraavana päivänä siitä, kun eduskunta oli äänestänyt mallin puolesta.

Hän oli varma siitä, että aloite saa tarvittavat 50 000 kannattajaa taakseen. Nopeus, jolla kannatusraja täyttyi, kuitenkin yllätti hänet – varsinkin, kun keräyksen ensi päiville osuivat myös joulun pyhät.

-Eniten palautetta olen saanut eläkeläisiltä ja työttömien läheisiltä, jotka ovat todenneet, että heidän lähiomainen on turhautunut siihen, ettei työtä tule mistään eikä te-toimiston palvelusta tule mitään, Racine kertoo.

Aktiivimalli voi leikata työttömyysturvaa

Tulevana maanantaina voimaan astuva aktiivimalli tarkoittaa, että työtön työnhakija voi menettää määräajaksi osan työttömyysetuudestaan. Hallituksen tarkoitus on mallin nimen mukaisesti aktivoida työnhakijoita entisestään työnhaussa.

Tuki pysyy, jos työnhakija tekee lain vaatiman määrän verran palkkatyötä, yritystoimintaa tai osallistuu työllistymistä edistäviin toimiin. Tarkkailujakso on aina 65 päivän mittainen.

Jos työtön ei ole osallistunut aktiivimallin vaatiman määrän verran työhön tai työllistämistoimiin, laskee tämän työttömyysturva normaalitasosta 4,65 prosenttia seuraavalle 65 päivän jaksolle. Vähennys vastaa yhtä tukipäivää kuukaudessa.

Työttömyysturva palautuu normaalitasolleen seuraavalla jaksolla, jos aktiivisuusehdot ovat jaksolla täyttyneet.

Lain voimaan astumisen yhteydessä työttömyyden omavastuupäivien määrä työttömyyden alussa pudotettiin nykyisestä seitsemästä viiteen.

Racine haluaisi, että eduskunta käsittelisi hänen käynnistämänsä kansalaisaloitteen mahdollisimman pian ja kumoaisi aktiivimallin.

-Työnhakijalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen, tuleeko hän valituksi töihin, joihin hän hakee, itsekin työtä parhaillaan etsivä Racine kertoo.

Hän kritisoi myös sitä, ettei työnhakijalla ole mahdollisuutta vaikuttaa te-toimiston palveluihin ja siihen, ovatko ne juuri työttömälle itselleen parhaiten sopivia.

-Kaikki päätökset ovat muiden käsissä, mutta työttömiä rangaistaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic