Uutiset

500 ihmisen hukkumista Välimerellä peittää epäselvyyden verho

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan jopa 500 ihmistä on hukkunut siirtolaisia kuljettaneen laivan upottua Välimerellä. Onnettomuuden yksityiskohdat, tapahtumapaikka ja jopa tarkka päivämäärä ovat kuitenkin epäselviä.

Viime viikolla kauppa-alus löysi Kreikan lähellä ajelehtineen laivan, jonka kyydissä oli 41 ihmistä: 23 somalialaista, 11 etiopialaista, kuusi egyptiläistä ja yksi sudanilainen. Heidän kertomuksensa alkaa libyalaisen Tobrukin kaupungin läheltä, jossa Eurooppaan pyrkivät ihmiset nousivat salakuljettajien 30-metriseen laivaan.

Selvinneiden arvion mukaan laivassa oli 100–200 matkustajaa. Muutaman tunnin matkaamisen jälkeen alus kohtasi merellä suuremman aluksen, joka oli jo täynnä muita siirtolaisia.

Ihmissalakuljettajat alkoivat siirtää ihmisiä pienemmästä laivasta suurempaan, kun suuri laiva kallistui, kaatui ja lopulta upposi. Eloonjääneet olivat pääasiassa ihmisiä, joita ei oltu vielä siirretty aluksesta toiseen.

Yksi pelastuneista

oli Somalimaalta lähtenyt

Liban Qadar Jama

, joka kertoi kokemuksistaan Voice of Americalle.

– Näin suuremman laivan uppoavan. Pakenimme pienemmällä aluksellamme ja osa uponneen laivan siirtolaisista ui epätoivoisesti meitä kohti. Pystyimme pelastamaan heistä vain neljä, Jama totesi.

Aluksen piti olla matkalla Libyasta Italiaan, joten onnettomuuden oletetaan tapahtuneen jossain niiden välillä. Tapahtuneesta on tarjolla UNHCR:n haastattelemien selviytyneiden kertomukset, joiden perusteella tapahtumapaikkaa on mahdoton selvittää.

Myös arvio kuolleiden määrästä perustuu selviytyneiden kertomukseen, sillä yksikään viranomainen ei ole löytänyt merestä ruumiita. Eloonjääneet pelastettiin 16. huhtikuuta, mutta he olivat ajelehtineet merellä jo useita päiviä. On edelleen epäselvää, kuinka monta.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön

IOM:n arvion mukaan Välimerellä on tänä vuonna jo ennen nyt sattunutta turmaa hukkunut 1 232 ihmistä. Viime vuonna uhriluku oli järjestön mukaan 3 770.

Suurin osa Eurooppaan meriteitse pyrkivistä saapuu Turkista Kreikkaan, mutta eniten ihmisiä hukkuu vaarallisemmalla reitillä Libyasta Italiaan ja Maltalle. EU:n pakolaispolitiikan kiristyksen, jossa Kreikkaan saapuvat palautetaan Turkkiin, pelätään ohjaavan Eurooppaan pyrkijöitä pidemmille ja vaarallisemmille reiteille halki Välimeren.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti