Julkaistu: 22.04.2018 11:56

Tulorekisteristä ei pääse kurkkimaan naapurin palkkaa

Tulorekisteri otetaan käyttöön ensi vuoden alussa. Vuonna 2019 rekisterissä näkyvät palkat ja muut ansiotulot. 2020 rekisteriin lisätään myös tiedot maksetuista eläkkeistä ja etuuksista.

Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström kehottaa ajattelemaan rekisteriä palkkahallinnon kautta.

- Palkansaajalle tulorekisteri näkyy niin, että tulorekisteristä näkee omat palkkansa ja jatkossa myös eläke- ja etuustiedot. Palkkalaskelma ja itse palkka tulevat edelleen työnantajalta. Tällä hetkellä työnantajat ja muut ansiotulojen maksajat ilmoittavat palkkatiedot eri tahoille eri sykleissä: osalle kuukausittain, osalle vuosittain. Tulorekisterin myötä työnantaja ilmoittaa tiedot vain yhteen paikkaan, eli tulorekisteriin, josta rekisterin eri käyttäjät saavat tiedot kun niitä tarvitsevat.

Työnantajan tulee toimittaa tiedot tulorekisteriin viiden päivän sisällä maksupäivästä. Heti kun tiedot on rekisteröity palveluun, ne ovat tarkasteltavissa tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta.

Holmström painottaa myös, että uudistus ei missään nimessä tarkoita, että palkkatuloista tulisi julkisia.

- Omat tulonsa voi tarkistaa palvelusta esimerkiksi pankkitunnuksilla. Tästä ei tule tietokantaa, josta kuka tahansa pääsee tarkastelemaan kenen tahansa tuloja. Rekisterin käyttäjät saavat tarkastella tietoja vain lain suomilla oikeuksilla. Mitään uusia tiedonsaantioikeuksia tulorekisteri ei viranomaisille tuo.

Viiden päivän sääntö ei koske kotitalouksia

Myös kotitaloustyönantajan tulee ilmoittaa maksamansa palkka rekisteriin viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viidentenä päivänä. Pienetkin palkat pitää ilmoittaa. Mitään euromääräistä alarajaa ilmoituksille ei ole.

Ylitarkastaja Markus Kautto Verohallinnosta sanoo STT:lle, että esimerkiksi yksittäisen 20 euron palkan ilmoittamatta jättäminen ei kuitenkaan johda myöhästymis- taikka laiminlyöntimaksuihin tai muihinkaan verotuksellisiin seuraamuksiin maksajalle, jos maksaja on kotitalous ja kyseessä ei ole elinkeinotoimintaan tai maa- tai metsätalouteen liittyvän suorituksen ilmoittaminen. Valvonnallisista syistä Verohallinto ei voi antaa STT:lle tarkempaa rajausta hallinnollisten sanktioiden määräämättä jäämiselle pelkästään ilmoittamatta jääneen tulon suuruuden perusteella.

Muiden muassa Kela, Verohallinto ja työeläkelaitokset saavat tarvitsemansa tiedot rekisteristä. Kelan kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei palkkatuloja enää tarvitse ilmoittaa, kun hakee Kelalta jotain etuutta.

Sen sijaan esimerkiksi poliisilla ei ole automaattista pääsyä rekisteriin. Rekisteritietojen tuottajat ja käyttäjät voi tarkistaa tulorekisteri.fi -sivustolta.

Julkaistu: 27.05.2018 12:24

Koripallon NBA:ssa myös länsilohkon loppuottelujoukkue ratkeaa vasta lohkofinaalien seitsemännessä ottelussa. Hallitseva mestari Golden State Warriors tasoitti voitot 3-3:een runnomalla 115-86-voiton Houston Rocketsista.