Julkaistu: 16.05.2018 05:00

Kertaus on opintojen äiti

Valtiovarainministeriö ilmoitti keväällä, että julkinen talous kääntyy ylijäämäiseksi vuonna 2020. Viimeksi talous oli ylijäämäinen vuonna 2008!

Vuonna 2012 valtionvarainministeri ilmoitti, että vuonna 2014 valtionvelkamme alkaa pienentyä! Tuli vuosi 2014, niin samainen ministeri ilmoitti, että parannusta julkiseen talouteen tuleekin vasta vuonna 2018. Totuus on ollut tähän asti, että velkaantumisen tiellä olemme vieläkin.

Kun lupaukset velan taittumisesta tai laskemisesta eivät ole pitäneet tähänkään asti paikkaansa, niin voivatko ne jatkossakaan pitää? Virkamiehet eivät voi olla niin täydellisiä ennustajia, että he näkisivät kristallipallostaan tulevaisuuteen! On annettava vain ennustajaeukkojen tehdä omia ennustuksiaan ja virkamiesten on vain pysyttävä oletuksissaan, vaikka talouskäppyrät näyttääkin lupaavilta. Käppyröihin vaikuttavat niin monet asiat, kuten tähän asti on käytännössä todettukin.

Sanoisin, että kyllä työttömyys on tuntuvasti laskenut ja talouskasvu näyttää nyt tosi hyvältä, mutta on aina muistettava se, että nurkan takana luuraa Murphyn lain sanoma: Jos jokin voi mennä pieleen,se menee pieleen!.

Monia kipeitäkin säästötoimenpiteitä on hallitus tehnyt ja velanotto on tuntuvasti pienentynyt. Oppositiossa kuitenkin uhotaan, että seuraavien vaalien jälkeen säästöistä luovutaan ja kansalle aletaan jakaa miljarditolkulla uusia etuuksia. Veroja maksavat ikäluokatkin uhkaavasti pienenevät "metoo"- aikakaudella.

Vanha totuus kertauksista ,että ensin on seitsemän lihavaa vuotta, sitten seuraa seitsemän laihaa vuotta, on muuttunut tällä hetkellä laihuuden osalta kymmeneksi vuodeksi! Ja verrannollisen kaavan mukaan lihavien vuosien pituus olisi neljän vuoden pituisia!

Myös ydinvoimala Olkiluodon uusi valmistumisvuosi olisi 2019? Kun sen piti olla valmiina vuonna 2009 tai 2012 tai 2014 tai 2016 tai 2018. Tämä puoltaa tuota laskennallista 10-vuotiskaavaa. Alan itsekin muuttua pessimististä optimistiseksi, ja jos olisi nuo kohteet pitkävetolistalla niin löisin vetoa uusien aikataulujen puolesta ja hävitessäni vedon antaisin sitten lämmintä kättä häviön merkiksi!

Saa nähdä, onko oma värikäs kristallipalloni taas oikeassa!?

Matti Hirvonen

Julkaistu: 24.05.2018 08:25

Kiitos Forssan Lehdelle saamastani suuresta huomiosta. Jutussa oli yksi moka ja se oli minun. Kolumneja olen kirjoittanut vähän yli 50. Sen lisäksi olen kirjoittanut eri lehtien yleisönosastoihin noin 90 kirjoitusta ja toimittanut matkan varrella noin 10 vaalilehteä.