Julkaistu: 16.05.2018 05:00

Katusoiton oikeutus

  • Haitaria voi soittaa luvallisesti niin kaduilla kuin kesätapahtumissakin.

Eräs somerolainen muusikko tuli kertomaan minulle, että joku oli pahoittanut mielensä ilmeisesti minun soittamisestani somerolaisen kauppakeskuksen edessä, jossa olin hänen mukaansa "kerjännyt rahaa sekä kaupustellut"... ilmeisesti itseäni?

Ensimmäiseksi en ole kerjännyt keneltäkään yhtikäs mitään, vaan "tippihattuni" on hanurilaukkuni päällä, mikäli nyt joku haluaa vapaaehtoisesti roponsa viskata siihen. Tämä on ihan yleinen käytäntö pelimanni-/ muusikkopiireissä ympäri valtakunnan.

Toiseksi Turun poliisipäällikkö kielsi jokunen vuosi sitten katusoiton keskustan kävelykadulla ajaen poliisivoimin katusoittajat pois. Vuorokausi tapahtuneen jälkeen eduskunnan oikeusasiamies ohjeisti Turun poliisipäällikköä, että hän on toiminut lainvastaisesti, joten katusoitto saa jatkua myös Suomen Turussakin (Lähde: Turun Sanomat).

Kolmanneksi Suomen perustuslaki ja Lissabonin sopimus, joka tunnetaan myös EU:n perustuslakina, antavat ihan kaikille EU-kansalaisille vapaasti vapauden ilmaista itseään kirjallisesti taikka suullisesti eikä laki tunne, josko tämä tapahtuu laulaen, soittaen taikka jopa molemmin yhtäaikaisesti, joten en ole missään muodossa toiminut lainvastaisesti.

Lopuksi Metropolitan ammattikorkeakoulun eräs hanuristioppilas käsitteli lopputyönäytöksessään "Katusoittajana Suomen kesässä" aihetta (löytyy googlaamalla netistä) tippilantteineen päivineen, jonka ystävällisesti pyytäisin asiasta kiinnostuneet mielensäpahoittaja mukaan lukien lukaisemaan, sillä kyse on kuin onkin hyvin pitkäaikaisesta suomalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Raimo Rönkkö

"Rutakon Kojjootti" katusoittaja / pelimanni

Julkaistu: 24.05.2018 08:25

Kiitos Forssan Lehdelle saamastani suuresta huomiosta. Jutussa oli yksi moka ja se oli minun. Kolumneja olen kirjoittanut vähän yli 50. Sen lisäksi olen kirjoittanut eri lehtien yleisönosastoihin noin 90 kirjoitusta ja toimittanut matkan varrella noin 10 vaalilehteä.