Julkaistu: 27.05.2018 13:40

Tutkija ei usko vihreiden esityksen menestyvän:15-vuotiaiden äänioikeus tuskin etenee lähitulevaisuudessa

  • Vihreiden puoluehallitus esittää äänioikeutta ja vaalikelpoisuutta 15-vuotiaille.

On vaikea uskoa, että vihreiden puoluehallituksen esitys äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden alentamisesta 15-vuoteen kaikissa vaaleissa etenisi ainakaan kovin pian eduskuntaan päätettäväksi. Näin arvioi erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Vihreät julkisti tänään poliittisen ohjelmansa pohjapaperin puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä Helsingissä. Ohjelmassa oli mukana myös esitys äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden alentamisesta.

Karimäki pitää vihreiden esitystä varsin pitkälle menevänä, koska esitys koskee kaikkia vaaleja. Aiemmin puhetta on ollut äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden alentamisesta 16-vuoteen kunta- ja kirkollisvaaleissa. Nämäkään esitykset eivät ole edenneet kokeiluja pidemmälle.

-Nyt on otettu selvästi astetta pidemmälle menevä esitys. Se, että yritetään parantaa alle 18-vuotiaiden osallistumista päätöksentekoon, on tietysti aivan vihreiden linjan mukaista.

Karimäen mukaan hyvää äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden alentamisessa olisi se, että nuorena saadut vaikuttamiskokemukset tukevat sitä, että osallistuminen jatkuu myös vanhemmalla iällä.

-Ei varmaan löydy yhtään puoluetta, joka ei näkisi hyväksi, että nuoria saataisiin osallistumaan päätöksentekoon. Se jaetaan varmasti laajasti.

Uhkakuvana äänioikeuden alentamisessa nähdään usein se, että nuoret äänestäisivät valtavan radikaalisti ja valtavirrasta poiketen. Karimäen mukaan on kuitenkin todennäköistä, että nuorten suuri linja olisi lähellä muun valtaväestön linjaa.

-Kansainvälisissä kokemuksissa nuoret ovat olleet samoilla linjoilla kuin valtaväestö. 15-vuotiaat asuvat kotonaan eli pääsääntöisesti heidän näkemyksiinsä vaikuttaa se, minkälaisia näkemyksiä omassa kodissa kannatetaan.

Julkaistu: 24.06.2018 14:06

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kutsunut koolle tapaamisen, jonka tarkoituksena on etsiä kestäviä ratkaisuja muuttoliikekysymyksiin.

Muuttoliike on yksi ensi viikolla järjestettävän Eurooppa-neuvoston keskeisistä teemoista.

Julkaistu: 24.06.2018 09:00

Viikinkiajan symbolilla, Tyr-riimulla, kuvioidut villapaidat eivät kelvanneet viime talvena Norjan talviolympiajoukkueen asuksi. Joukkue ei halunnut tulla liitetyksi Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, joka käyttää riimua symbolinaan.

Julkaistu: 24.06.2018 03:43

Intiassa kuutta miestä syytetään joukkoraiskauksesta, joka tapahtui Itä-Intiassa Khuntin piirikunnassa tiistaina, kertoo muun muassa CNN. Paikallinen poliisi on kertonut, että Khuntin piirikunnassa viisi hyväntekeväisyysjärjestölle työskentelevää naista siepattiin ja joukkoraiskattiin.