Julkaistu: 04.07.2018 05:00

Kitkaa Musica Kalevi Ahosta – miksei kaupunki järjestänyt Berliinin filharmonikoille vastaanottoa?

  • Berliinin filharmonikkojen puhallinkvintetti esitti Villaforssissa perjantaina Ahon uuden teoksen.

"Forssahan on tänä viikonloppuna maailman napa! Mahtaa kaupunki olla innoissaan", kirjoitti musiikkitoimittaja Vesa Sirén maanantain Helsingin Sanomissa.

Kyse on Forssassa viime viikonloppuna järjestetystä Musica Kalevi Aho -festivaalista, jonne saapui klassisen musiikin huippunimiä Saksasta asti.

Valitettavasti vain samassa artikkelissa festivaalin perustaja Aho vastaa Sirénin kommenttiin seuraavasti: "Kaupunki nosti tukensa tuhannesta eurosta kahteentuhanteen, mutta kaupungin vastaanotto Berliinin filharmonikkojen muusikoille ei tullut kuuloonkaan." Vai sillä lailla.

 

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemeä ihmetyttää moinen kommentointi. Hän ei ollut kuullut koko vastaanotosta itse mitään.

-Aho ei ole ollut asiasta yhteydessä ainakaan minuun. Se on hänen tulkintansa, ja eilen selvitin asiaa sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen kanssa. Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolalle ei tullut sellaista pyyntöä.

Sekä Pynnönen että Lepola vahvistavat asian.

-En osaa sanoa, mistä tämä tietokatko johtuu, Lepola kommentoi.

-Ymmärsin kaupunginjohtajan eilisistä selvittelyistä, että kaupunki on kuitenkin ollut viikonlopun konsertissa mukana tukemassa. Sillä lailla hieman yllätti tämä kommentointi, että oltiinkin kovin tyytymättömiä.

 

Berliinin filharmonikkojen puhallinkvintetissä ei ole kyse aivan tavallisista sunnuntaisoittelijoista. Viisihenkisen yhtyeen emo-orkesteri on monesti luettu maailman parhaimpien orkestereiden joukkoon. Vuonna 2008 kansainväliset musiikkikriitikot äänestivät sen kaikista maailman orkestereista sijalle kaksi.

Siksi klassisen musiikin supertähtien vierailu hiljaisessa Forssassa olisi ehkä monien mielestä pitänyt huomioida kaupungin johdossakin. Kalevi Aho kertoo esittäneensä toiveen kaupungin vastaanotosta festivaalin tuottaja Hannu Lahtoselle ja arvelee, että Lahtonen unohti kysyä asiasta. Ahosta kaupungin olisi joka tapauksessa pitänyt tajuta järjestää vastaanotto.

-Se olisi ilman muuta itsestään selvää, kun näin harvinainen vieras tulee. Tarkoitan vain ihan pientä elettä, kuten lyhyttä kuohuviinitarjoilua konsertin jälkeen.

Kesäniemi tietää, mitä artikkelin mahdollisesti tuoma huono valtakunnallinen julkisuus tekee Forssan pölyttyneelle imagolle. Hänestä kaupunki olisi ehdottomasti voinut järjestää vastaanoton, jos pyyntö siitä olisi vain tullut.

-Kaupunki osallistui festivaaliin kuljettamalla tuolia ja pöytiä paikalle, maksamalla mainoskuluja ja maksoi konserttipaikan työväentalolla. Totta kai osallistumme aina mahdollisuuksien mukaan, mutta se edellyttää, että viesti tulee meille asti.

Ahon mukaan ihmetystä festivaalilla herätti myös se, että kaupungin edustajista ei ollut paikalla ketään. Kesäniemen mukaan edustajat vaihtoivat viestejä samasta aiheesta tapahtuman jälkeen.

-Puhuimme Lepolan ja markkinointisihteeri Päivi Majavan kanssa siitä, miksei kukaan ollut paikalla. Tietääkseni mitään virallista kutsua ei festivaalin puolelta kenellekään ollut tullut.

 

Toisin kuin Helsingin Sanomat kertoi, Kesäniemi huomauttaa, että kaupungin tuki festivaalille oli sama kuin viime vuonnakin, 2000 euroa. Aho pahoittelee, että artikkeliin tuli väärä tieto, koska festivaali oli muuten onnistunut.

-Olen pahoillani myös, että kaupungin vastaanottopuolesta tuli tällainen väärinkäsitys.

Kaupungin antamasta tuesta Helsingin Sanomat kirjoitti, että "moisella muutaman tuhannen euron tuella ei Berliinin filharmonikkojen kvintettiä ja muita esiintyjiä taideta Forssaan saada". Aho kertookin maksavansa itse kulut, jos festivaali jää tappiolle. Eikö artikkeli Suomen luetuimpiin kuuluvassa sanomalehdessä antanut kuitenkin kaupungin toiminnasta melko ikävän kuvan?

-Ei välttämättä. Jutussahan myös filharmonikkojen oboisti sanoi, että Forssa tuntuu paratiisilta. Loppujen lopuksi juttu toi Forssaa valtavasti näkyville, Aho miettii.

Filharmonikot olivat Ahon mukaan kuitenkin onnessaan ja, uskomatonta kyllä, kaupungista aivan otettuja.

-He sanoivat, että tämä oli unohtumaton matka, parhaita, joita he ovat koskaan tehneet. He eivät olleet koskaan käyneet suomalaisessa saunassa eivätkä nähneet tällaista suomalaista pienehköä puutalokaupunkia ja tehdasyhteisöä. Se on täysin erilaista kuin mitä Saksassa. He olisivat viihtyneet pitempäänkin.

Jos lykky käy, niin Forssa saattaa siis saada arvovaltaisia saksalaisia vieraikseen jatkossakin.

-Soittajat sanoivat antavansa niin hyvän palautteen Berliiniin, että koko orkesteri tulee Forssaan konsertoimaan. Se oli tietenkin osittain leikkiä, mutta näin on käynyt todella heidän kohdallaan aiemminkin, esimerkiksi Taiwanissa. FL

 

Kommentit

Ei voi mitään, mutta selittelyksi meni Musica Kalevi Aho -festivaalin huomiotta jättäminen Forssan kaupungin taholta. Huonoa tiedonkulkua voi aina syyttää, mutta näin tietenkin käy, kun ei ole yhtään ammattilaista ottamassa vastuuta kaupungin kulttuuriasioista. Kaiholla muistelen Merja Isotalon ja Pertti Munckin aikoja, kun näitä asioita hoidettiin intohimolla ja suurella sydämellä.

Pääasia on kuitenkin se, että Alpo Suhonen kumppaneineen ovat onnistuneet rakentamaan Forssaan korkealuokkaisen musiikkitapahtuman, joka on lyhyestä historiastaan huolimatta ehtinyt jo herättää melkoista mielenkiintoa kotimaassa ja ulkomailla. Melkoinen temppu on, että hankkeen puuhamiehet kykenivät tuomaan paikalle maailman huippumuusikkoja esittämään Forssan suuren pojan, Kalevi Ahon, musiikkia. Myös puitteet festivaalilla esitetylle musiikille olivat oivalliset sekä Villaforssissa että työväentalon musiikkisalissa. Ei olekaan ihme, että kriitikkojen tapahtumaa ylistäviä arvioita saatiin lukea mm. Hesarista ja HBL:stä. Näin ylitsevuotavan positiivista mainosta ei voi rahalla ostaa!

Festivaalin kävijämäärät osoittavat, että tapahtumalla on olemassa kysyntää yleisön keskuudessa ja se on selvästikin löytämässä paikkansa Suomen muiden musiikkijuhlien joukossa. Tämän vuoksi nyt on varmistettava festivaalin jatkuvuus huolehtimalla sen riittävistä taloudellisista ja toiminnallisista resursseista. Neuvoa voisi kysyä vaikka Kuhmosta.

Pahinta mitä voi ajatella on, että hyvään vauhtiin päässyt festivaali lopahtaisi vetäjien väsymiseen ja riittävän tuen puutteeseen.

Forssan kaupungilla onkin nyt markkinoinnissaan tuhannen taalan tilaisuus tarttua Kalevi Ahon paikkakunnalle tuomaan PR-arvoon. Tätä mahdollisuutta Forssalla ei ole varaa hukata. Nyt kaupungilta tarvitaan kunnon panostusta ensi vuoden tapahtumaan, varsinkin kun tiedossa on Kalevi Ahon juhlavuosi. Vastaisuudessa Forssa voisi olla tunnettu Wahrenin ja Puolimatkan lisäksi myös Kalevi Ahon syntymäkaupunkina.

Ilkka Heinilä

Forssa

Julkaistu: 18.07.2018 09:30
Multiple images

Tammerfest alkaa tänään Tampereella. Ratinanniemen festivaalipuisto sijaitsee keskustan kupeessa, joten musiikkielämysten välillä kannattaa helliä myös omaa vatsaa. Tampere on monipuolinen ja tasokas ruokakaupunki, jossa on ravintoloita jokaiseen makuun.

Julkaistu: 17.07.2018 19:57

Ensi lauantaina Tammelassa pelattava rantalentopallon Hakkapeliitta Beach on entistä kovatasoisempi.

Yhdettätoista kertaa pelattavan turnauksen kilpasarjassa nähdään pelaajia sekä liiga- että ykkössarjatasolta ja tietysti myös kotikunnan Ryskeen kakkossarjajoukkueesta,

Julkaistu: 17.07.2018 17:35
Multiple images

Kahdeksisenkymmentä seinille ripustettavaa teosta täydennettynä kymmenkunnalla veistostaiteen edustajalla. Tapuliryhmä tuo jälleen esille itseään sekä monipuolisessa että moni-ilmeisessä näyttelyssä nimikkopaikassaan Jokioisten Tapulimakasiinissa.

Julkaistu: 17.07.2018 13:47

Kaupasta ostettavat ruukkusalaatit ja yrtit maistuvat ympäri vuoden, mutta ongelmana on heikko säilyvyys: ruokahävikkiä tulee vääjäämättä, kun kasvit nuupahtavat keveisiin ruukkuihinsa – pahimmassa tapauksessa jo ennen ensimmäistä käyttökertaa.