Julkaistu: 11.07.2018 05:00

Työttömyys vai työvoimapula?

  • Metsämarjoissa riittäisi poimittavaa.

Nyt on kiireistä aikaa monilla tiloilla, kun pitää saada kaikki marjat, herneet, omenat, sienet ym. poimituksi. Sesonki kyllä jatkuu aina syksyn metsämarjojen ja sienten poimimiseen asti. Ongelmana on vain, mistä saada väkeä tähän työhön. Nyt homman hoitavat lähinnä entisistä itäblokin maista ja Aasiasta tulevat tuhannet poimijat.

Samaan aikaan valittavat koululaiset, että ei löydy mitään kesätöitä. Siinä olisi liikuntaa, aurinkoa ja raitista ilmaa ja rahaakin tulisi. Mutta jos ei mikään muu kiinnosta kuin tietokonepelit ja kaverien kanssa jutskaaminen, niin turha on sitten valittaa. Vai onko nuoriso nykyään vain niin pilalle paapottua, ettei pysty enää mihinkään ja ”pappa betalar” joka tapauksessa. On liian kuuma tai kylmä, tai selkään sattuu ja kenkä hiertää ja väsyttää.

Aktiivimalli edellyttäisi myös työttömiltä, että edes joskus osallistuisi töihin ja tässä olisi mahdollisuus täyttää se velvoite helposti

Näyttää kuitenkin siltä, että suomalaisille vain on täysi mahdottomuus lähteä töihin muutaman kilometrin tai kymmenen kilometrin päähän, vaikka majoituskin olisi järjestyksessä, mutta ei vain kiinnosta. Ulkomaalaisilta se kyllä onnistuu tuhansienkin kilometrienkin päästä. He pystyvät niillä rahoilla lentämään jopa toiselta puolelta maapalloa.

Vai ovatko nämä maataloustöiksi luokitellut työt niitä ”paskaduuneja”, jotka eivät suomalaisille kelpaa?

Maksumies

Kommentit

Sun täytyy varmaankin näyttää esimerkkiä ja mennä marjoja poimimaan.Eiköhän siitä sitten työttömät ym Suomen laita väki joita ei vielä ole pakkotyölisttetty ota opikseen.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.