Uutiset

5G muuttaa penkkiurheilijan kokemuksen - Uutta teknologiaa esitellään Koreassa

5G-teknologiaan perustuvaa 360-virtuaalikamerakuvaan perustuvaa yhteyttä testataan parhaillaan Korean talviolympialaisissa.

Aivan yksinkertaista 5G-tutkiaseman rakentaminen ei ole. Oulun yliopiston CWC (Centre for Wireless Communications) -tutkimusyksikön tutkijoiden ja nokialaisten matkassa Koreaan on lennätetty satakunta kiloa erilaista tekniikkaa ja teknisiä laitteita.

-5G Champion -projekti on EU:n ja Korean rahoittama hanke, jossa tutkitaan 5G:n ja 360 3D-kuvan lähettämistä. Eli tässä hankkeessa demoamme ihmisille sitä, mihin kaikkeen 360-kamerat pystyvät ja mitä mahdollisuuksia 5G-verkkoihin sisältyy. Oulussa olemme tässä asiassa maailman huippua, Nokian projektipäällikkö Erkki Järvelä sanoo.

Tiistaina paikan päällä Koreassa talviolympialaisten yhteydessä pidettävillä messuilla Suomen-osastoon kävi tutustumassa myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

-Suomalainen 5G -osaaminen hyvin esillä, pääministeri tviittasi.

Korealaisille tietoa suomalaisesta koulupäivästä

Käytännössä 5G-verkon testaaminen tapahtuu kahdessa paikassa: Oulussa ja Koreassa. Molempiin suuntiin lähetetään 360-kameralla otettua 3D-kuvaa, jota voi katsella virtuaalilasit päässä.

Oulusta käsin Koreaan on lähetetty kuvaa tavallisen koulupäivän arjesta.

-Ensimmäinen suora virtuaalilähetys täältä alkoi 7.30, jolloin Koreassa päästiin seuramaan suomalaisen koulunpäivän aloitusta. Siellä suomalainen koulujärjestelmä kiinnostaa ja tämä on yksi tapa esitellä sitä, Järvelä kertoo.

Koulupäivän avauksen jälkeen ohjelma jatkui koululaisten omalla ohjelmalla. Kastellin koulun neljäsluokkalaiset esiintyivät koulun aulassa lausuen runoja, tanssien ja maalaten. 360-kameran edessä esiintyminen oli pienille peruskoululaisille elämys.

-Ihmeellistä, miten 360-kuva menee niin nopeasti Koreaan, vaikka välimatkaa on niin paljon. On hauskaa ajatella, mitä ne siellä Koreassa ajattelevat meistä, nelosluokkalaiset naurahtavat yhteen ääneen.

Odotukset 5G:n mahdollisuuksiin ovat korkealla, mutta uusi teknologia ei ole vielä valmis. Tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista, että penkkiurheilijat voivat vetää nenälleen virtuaalilasit. Kun mukaan lisätään lisättyä todellisuutta, urheilulähetyksen seuraaminen muuttuu kokoaan isommaksi. Katsojalle voidaan syöttää erilaisia tietoja esimerkiksi tietyn urheilijan tuloshistoriasta tai vaikka kisapaikan säätilasta.

Oulun yliopistossa tutkija-tohtorina työskentelevä Ville Niemelä heittää videolla villin arvauksen, milloin ollaan siinä vaiheessa, että penkkiurheilijat voivat vetäytyä virtuaaliseen urheiluelämykseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti