Uutiset

80 vuotta vanha äitiyspakkaus on edelleen yhtä suosittu – Kela esitteli tämän vuoden malliston ja uutuudet

 

Tänä vuonna suurinta osaa suomalaisista vauvoista koristavat harmaat eläinkuosiset college-haalarit. Suomalainen hyvinvointi-innovaatio äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 80, ja se on edelleen maailman mittakaavassa ainutlaatuinen.

Pakkaus onkin herättänyt vuosien saatossa paljon mielenkiintoa ja yhteydenottoja ulkomailta.

Pakkaus patisti äidit neuvolaan

Kelan tutkimustiimin päällikkö

Karoliina Koskenvuo

on tutkinut äitiyspakkauksen historiaa kansanterveysnäkökulmasta. Hänen mukaansa pakkauksella on ollut merkitystä äitien ja lasten terveyden edistämisessä, vaikka vaikutukset eivät ole yksiselitteisiä.

– Imeväiskuolleisuus lähti laskuun jo ennen äitiyspakkauksen ja äitiysavustuksen käyttöönottoa, Koskenvuo sanoo.

Vuonna 1926 Suomeen perustettiin ensimmäinen äitiysneuvola. Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937 ja ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna. Pakkausten saamiseksi vaadittiin tuolloin todistus raskaudesta.

– Terveysvaikutusten kannalta onkin olennaista, on äitiyspakkauksen saamisen edellytykseksi tuli käynti terveydenhuollossa ja hakeutuminen neuvolaan, Koskenvuo sanoo.

Kun pakkaus otettiin käyttöön 80 vuotta sitten, liittyivät Suomen suurimmat sosiaaliset haasteet työväestön olojen parantamiseen maaseudulla ja kaupungeissa. Kansanterveyttä haastoivat etenkin alhainen koulutustaso, huono hygienia, kulkutaudit ja tuberkuloosi ja imeväis- ja lapsikuolleisuuden luvut olivat korkeita.

Vaikka äitiyspakkaus paransi tilannetta, on äitien ja lasten hyvinvoinnin parantumisen taustalla myös muita tekijöitä, kuten elintason yleinen kohoaminen, neuvolatoiminnan parantuminen, rokotusohjelmat, sosiaaliturvan kehittyminen ja perhepolitiikka.

Äitiyspakkaus kiinnostaa ulkomailla

Etenkin sotien aikaan tekstiileistä oli puutetta, ja ensimmäiset äitiyspakkaukset pitivätkin sisällään lähinnä kankaita ja kaavoja. Moni suomalainen myös nukkui elämänsä alkutaipaleen äitiyspakkauksen pahvilaatikossa.

Tänään Kela julkisti vuoden 2017 äitiyspakkauksensa. Kelan etuuspäällikön

Johanna Aholaisen

mukaan pakkaus on edelleen suosittu, ja 95 prosenttia kaikista ensisynnyttäjistä vastaanottaakin sen.

– Viime vuosina pakkauksia on tosin mennyt ennätyksellisen alhaisen syntyvyyden vuoksi huomattavan vähän.

Ulkomailla pakkaus jaksaa edelleen kiinnostaa, ja Aholaisen mukaan kysymyksiä sataa Kelalle vuosittain ja jokaiselta mantereelta.

– Skotlannissa ja Amerikassa äitiyspakkauksia on otettu käyttöön jossain kaupungeissa, mutta koko maan laajuinen Suomen kaltainen äitiyspakkaus on edelleenkin ainutlaatuinen järjestelmä, Aholainen sanoo.

Pakkauksen suosituimpia tuotteita ovat edelleen makuupussi ja haalarit, ja sen tuotteet ovat vuosien saatossa pysyneet pääsääntöisesti samoina.

Uutta vuoden 2017 mallistossa ovat yöpukuna toimiva napitettava unipussi, eläinkuviollinen college-haalari ja villamyssy. Unipupun korvasi tänä vuonna unikoira.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic