Uutiset

800 000 tansanialaista nuorta tulee vuosittain työmarkkinoille – Suomessa vierailulla olleen ulkoministerin mukaan itsensä työllistäminen on nuorten mahdollisuus

Ulkoministeri lupaa, että raskaana olevia tyttöjä ja nuoria äitejä ei jätetä ilman koulutusta. Ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat Tansaniaa asiasta, mutta nyt synnyttäneille tytöille ollaan kehittämässä rinnakkaista koulutusta.
Tansanian ulkoministeri Augustine Mahiga tutustui Vuosaaren satamaan, Ilmatieteen laitokseen ja ammatilliseen koulutukseen. Koulutuksessa ja meteorologian kehittämisessä Suomi on auttanut Tansaniaa. Satamateknologia Mahigaa kiinnosti, koska Tansanian Dar es Salaamin satama palvelee kahdeksaa eri maata. Kuva: Joel Maisalmi

Vuosittain 800 000 nuorta tulee Tansaniassa työmarkkinoille ja nuorten määrä kasvaa. Miten kaikki nuoret saavat työpaikan ja mahdollisuuden alkaa rakentaa elämäänsä? Tämä on kohtalon kysymys Tansanian hallitukselle.

Suomessa alkuviikosta vierailulla olleen Tansanian ulkoministerin Augustine Mahigan seurueen yksi tutustumiskohde Suomessa olikin ammatillinen koulutus. Tansania on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppani.

Julkisen puolen työpaikkoja Tansaniassa on vähän, eivätkä yrityksetkään pysty tarjoamaan työpaikkoja kaikille nuorille.

– Ammatillisten taitojen lisäksi yritämme vahvistaa nuorten yrittäjätaitoja, niin että he voisivat työllistää itsensä, Mahiga kertoi Lännen Median haastattelussa.

Mahigan mukaan oleellista on tarjota nuorille lainamahdollisuuksia yritystoiminnan alkuun panemisessa.

– Rohkaisemme nuoria myös perustamaan osuuskuntia, joissa he voivat yhdistää voimavaransa.

Mahiga haluaa kehittää Tansanian koko koulujärjestelmää suomalaisen mallin mukaan, niin että koulu opettaa nuoria ongelman ratkaisijoiksi.

Tyttöjen pitkä koulumatka on riski

Mahigan mukaan Tansanian hallitus haluaa parantaa myös naisten ja tyttöjen itsensä työllistämistä.

– Naisilla on erityinen rooli afrikkalaisissa yhteiskunnissa. Maatalousalueilla naiset ovat pääosan ajastaan pelloilla. Naisia halutaan auttaa yrittäjyyteen maataloudessa.

Viime syksynä ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat presidentti John Magufulin hallituksen politiikkaa raskaana olevien ja jo synnyttäneiden tyttöjen koulunkäynnin estämisestä. Magufulia on arvosteltu myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen uhkailusta.

– Ihmisoikeusjärjestöt kiinnittivät huomiota tyttöjen ongelmaan, mutta he eivät täysin ymmärtäneet järjestelmää, Mahiga vastaa.

Maailmanpankki ilmoitti marraskuussa panevansa jäihin 300 miljoonan dollarin lainan Tansanian toisen asteen koulutukselta, mutta nyt se on asettanut lainalleen ehdon tyttöjen olojen parantamisesta. Mahiga kertoo, että Tansania on yhdessä Maailmanpankin kanssa kehittämässä rinnakkaista koulujärjestelmää raskaana oleville tytöille ja nuorille äideille.

– Jos he palaavat samaan kouluun, he ovat jo jääneet jälkeen luokkatovereistaan. Samalla heidän pitää huolehtia lapsestaan.

Mahigan mukaan myös tyttöjen usein epätoivottuja raskauksia halutaan ehkäistä.

– Monien tyttöjen pitää kävellä pitkä matka kouluun tai majoittua koulun lähistöllä yksityismajoituksessa. Jos tytöille järjestetään mahdollisuus sisäoppilaitoksiin, heille pystytään varmistamaan turvallinen ympäristö.

Metsä- ja kaivosteollisuudessa yritysmahdollisuuksia

Yksi syyMahigan Suomen-vierailulle oli houkutella suomalaisia yrityksiä investoimaan Tansaniaan. Mahigan mukaan mahdollisuuksia on esimerkiksi metsä- ja kaivosteollisuuden ja maatalouden kehittämisessä ja turismissa.

Tansania

Talous kasvanut koko 2000-luvun. Silti yli puolet ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Riippuvuus kehitysavusta on vähentynyt. Nyt osuus budjetista 12–15 prosenttia.

Suurimmat yritysinvestoijat ovat Kiina, Britannia, Yhdysvallat, Mauritius ja Intia.

Suomalaisten investoinnit vielä hyvin pieniä.

Suomen kehitysyhteistyötuki 52 miljoonaa euroa 2016–2019.

Yli 20 suomalaisella järjestöllä hankkeita, joissa tukevat mm. koulutusta, terveydenhuoltoa ja ihmisoikeustyötä.

Yksityismetsätaloushanke 19,7 milj. euroa 2013–2018, metsienarvoketjuja kehittävä ohjelma 9,9 milj.2017–2021 ja metsähallinnon tietojärjestelmien kehittämisohjelma.

Yhteistyötä verojärjestelmien kehittämisessä ja UN Women -järjestön kanssa naisten poliittisessa osallistumisessa.

Tietoyhteiskunnan kehittäminen 8,9 milj. 2017–2021.

Uusimmat

Fingerpori

comic