Uutiset

99-vuotias äiti sai tavata pohjoiskorealaiset tyttärensä yli 65 vuoden eron jälkeen – sanoja ei löytynyt

Sodan hajottamien etelä- ja pohjoiskorealaisten perheiden jälleennäkemiset käynnistyivät uudelleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Suurin osa ihmisistä on ehtinyt kuolla kaivaten rakkaimpiaan.
Pohjois-Koreassa asuvat siskokset Kim Kyung-sil, 72 ja Kim Kyung-young, 71, saivat tavata eteläkorealaisen äitinsä Han Shin-jan maanantaina vuosikymmenten eron jälkeen.

Miten ihminen reagoi, kun näkee vuosikymmeniä sitten kadottamansa perheenjäsenen, jonka kohtalo on ollut epäselvä?

Siihen saatiin maanantaina vastaus Pohjois-Koreassa, kun Korean sodan 1950-luvun alussa erottamat perheenjäsenet saivat tavata toisensa.

Tunteikkaissa jälleennäkemisissä ihmiset eivät kyenneet puhumaan minuutteihin, vaan itkivät äänekkäästi ja koskettelivat toistensa kasvoja, kertoi uutistoimisto Reuters.

– Oli sota ja pakenin, aloitti eteläkorelainen Han Shin-ja, 99, mutta hänen äänensä sortui tunteiden otettua vallan.

Hän sai tavata maanantaina Pohjois-Korean puolelle jääneet tyttärensä Kim Kyung-silin, 72, ja Kim Kyung-yongin, 71, yli 65 vuoden eron jälkeen.

Presidentti hajonneesta perheestä

Tapaamisten käynnistyminen kolmen vuoden tauon jälkeen on osa Koreoiden suhteiden lientymistä. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sopivat asiasta tavatessaan toisensa ensimmäisen kerran viime huhtikuussa.

Asia on Etelä-Korean presidentille henkilökohtainen, sillä myös hänen perheensä repeytyi sodassa kahtia ja osa perheestä jäi Pohjois-Korean Hungnamiin, maan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin.

– On häpeällistä molempien maiden hallituksille, että niin monet ovat kuolleet tietämättä, ovatko heidän kadonneet perheenjäsenensä elossa, Moon Jae-in sanoi ja vaati, että Koreat alkavat järjestää suurempia jälleennäkemisiä nopeasti.

Niillä onkin kiire, sillä sodassa toisensa kadottaneet perheenjäsenet ovat jo iäkkäitä. Etelä-Korean rekisteröimistä 57 000 ihmisestä joka viides on jo yli 90-vuotias.

Enemmistön kohdalla on jo myöhäistä, sillä vuoden 1988 jälkeen Etelä-Korean yhidstämisministeriöön ilmoittautuneista noin 75 000 ihmistä on jo edesmenneitä.

Tutkittiin, kestääkö terveys

Tapaamiseen tulleiden korkean iän ja odotettavissa olevan tunnemyrskyn takia osallistujien terveydentila tutkittiin erikseen. Vanhin osallistujista on 101-vuotias.

– Heistä suurin osa on iäkkäitä ihmisisä, joilla on verenpainetautia, diabetestä ja piileviä sairauksia. Ennen jälleennäkemistä heidän terveydentilansa tutkitaan huolellisesti, jotta he voisivat osallistua tapahtumaan, sanoi lääkäri Han Sang-jo Reutersille.

Kohtaaminen voi olla traumaattinen kokemus, sillä 11 tunnin näkemisen jälkeen vuorossa ovat uudet jäähyväiset, mitä todennäköisimmin viimeiset.

Osallistujat arvottiin

Pohjois-Koreaan matkustaneet eteläkorealaiset olivat eräänlaisia lottovoittajia, sillä jälleennäkemisen osallistujat noin 180 perheestä arvottiin. Mahdollisuus päästä mukaan oli yksi 569:stä, kertoi Korean Punainen risti.

Tapaamiset käynnistyivät maanantaina kun ensimmäisten 89 perheen 330 eteläkorealaista tapasivat 185 Pohjois-Korean puolella asuvaa perheenjäsentä. Monien piti tutkailla kauan toistensa kasvoja ennen vamistumistaan siitä, että vastapäätä todella seisoi kaivattu sukulainen.

Eteläkorealaiset toivat tapaamiseen lahjoja, kuten sukkia, alusvaatteita ja hammastahnaa.

– Toin päänsärky- ja ruuansulatuslääkkeitälääkkeitä. Hän on jo vanha ja halusin osoittaa kiitollisuuteni siitä, että hän on pysynyt elossa, kertoi isoaveljeään tapaamaan saapunut Lee Soo-nam, 76.

Seuraavat tapaamiset järjestetään torstaina.

11 tunnin…tapaaminen

Korean sodassa vuosina 1950 – 1953 hajotettujen perheiden jäsenet pääsivät tapaamaan toisiaan maanantaina.

Tapaamista havitteli 57 000 eteläkorealaista. Heistä 41 prosenttia on täyttänyt 80 vuotta, 21 prosenttia on jo yli 90-vuotias.

Vain noin 180 perhettä pääsi tällä viikolla järjestettäviin tapaamisiin arvonnan jälkeen.

Tapaaminen järjestetään Pohjois-Koreassa Kumgang-vuoren lomakeskuksessa.

Erotettujen perheiden tapaamisia ei ole järjestetty kolmeen vuoteen.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sopivat tapaamisten aloittamisesta huhtikuun huipputapaamisessaan.

Tapaamisiin tulevat ovat iäkkäitä, vanhin 101-vuotias.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti