Uutiset

Äänestysinto hiipui hyisessä kevätsäässä - Helsingin Narinkkatorin vaalitapahtumat jäivät yleisömääriltään laimeiksi

Torilla sattui iltapäivällä rikosilmoitukseen johtava pahoinpitely
Risto ja Katja Kanerva tekivät päivämatkan Keravalta Helsinkiin saadakseen vahvistusta äänestyspäätökselleen. Kuva: Jarno Kuusinen
Risto ja Katja Kanerva tekivät päivämatkan Keravalta Helsinkiin saadakseen vahvistusta äänestyspäätökselleen. Kuva: Jarno Kuusinen

Kuumaa kahvia ja makkaraa, suklaata, karkkia, keksejä, popcornia ja ämpäreitä koleassa kevätsäässä. Puolueet yrittivät vangita äänestäjien huomion monin keinoin Helsingin keskustan Narinkkatorilla lauantaina.

Vain osa Kampin laajasta Narinkkatorista oli puolueiden käytössä, eikä torilla ollut mainittavaa tungosta. Suurin osa pysähtyjistä oli ohikulkijoita, joilla oli aikaa jutella sunnuntain vaaleista kahvikupposen juomisen ajan. Makkarapisteelle oli jatkuva jono. Sen viereen pystytetty pomppulinna ei ollut kovassa käytössä, sillä suurin osa paikalle tulleista oli iäkkäämpää väkeä.

Torilla esittäytyivät kaikki kynnelle kykenevät puolueet ja vilahtipa ständeillä puolueiden kärkikaartiakin.

Paikalla näkyi myös poliisipartioita, sillä käynnissä oli samaan aikaan useita vaalitilaisuuksia. Poliisi aikoo tehdä rikosilmoituksen näkemästään pahoinpitelystä. Välikohtaus sattui Suomen kansa ensin -puolueen vaaliteltalla.

Toiveissa ryhdikäs hallitus

Keravalainen Risto Kanerva oli saapunut tyttärensä Katja Kanervan kanssa torille puolueita jututtamaan saadakseen vahvistusta äänestyspäätökselleen.

– Suunta on suurin piirtein mielessä, mutta se ei ole vielä henkilöitynyt, Risto Kaneva kertoi.

Kanerva kuvailee näitä vaaleja vammaisten- ja vanhusten vaaleiksi sekä toisaalta ilmastonmuutos- ja terveydenhuoltovaaleiksi.

Kanerva odottaa uudelta hallitukselta ryhtiä ja sitä, että isoja päätöksiä voitaisiin tehdä parlamentaarisesti. Hän toivoo pitkäaikaisia, usean vuosikymmenen ajan palvelevia ratkaisuja.

Vaaliämpäreitä ja jännitystä

Vaaliämpäri kädessään torilla ihmisten kanssa keskustellut Raija Åkerblom saapui torille jo aamusta. Åkerblom hoiti äänestämisen heti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Vaalit kiinnostavat kovasti aiemmin vaalilautakunnassa toiminutta naista.

– Vaaliasiat saavat minuun lisää virtaa ja elämää, Åkerblom selitti.

Åkerblom toimii edelleen tiettyjen ehdokkaiden taustajoukoissa muun muassa EU-vaaleissa.

Hän kuvailee vaalienalustilannetta erittäin jännittäväksi.

– Tilanne on nyt mielestäni erilainen kuin koskaan ennen.

Åkerblomia mietityttää puolueiden lopullinen järjestys ja toisaalta ärsyttää sosiaalisen median kautta vaalikeskusteluihin ilmaantunut raadollisuus.

Äänestääkö vai ei –kahden vaiheilla

Vladimir Halme saapui paikalle tyttäriensä Alisan ja Veran kanssa makkaran houkuttelemana. Makkarat jäivät tosin syömättä, sillä makkarakojulle kiemurteleva jono ei näyttänyt lyhentyvän. Lapset testasivat pomppulinnan heti aluksi. Halme luonnehti torin ilmapiiriä hyväksi.

– Ajattelin, etten ole kiinnostunut äänestämisestä. Olen pettynyt puoluepolitiikkaan ja koko nykyiseen poliittiseen järjestelmään, Halme taustoitti.

Halme ei usko perinteisiin puolueisiin. Torilta on kuitenkin löytynyt puolue, jota Halme ehkä saattaisi ajatella äänestävänsä. Hän oli edelleen kahden vaiheilla koko äänestämisen suhteen.

Vanhukset tärkeä vaaliteema

Isoäitinsä Kirsti Kainulaisen kanssa torilla ohikulkumatkalla pysähtynyt 9-luokkalainen Tiia Kainulainen kertoi harjoitelleensa äänestämistä koulussa vaalien alla. Yhteiskuntaopin tunnilla on myös seurattu vaalikampanjoita. Kainulainen ei ole kuitenkaan seurannut vaaleihin liittyviä asioita vapaa-ajallaan.

Hän ei odota vaaleilta mitään erityistä. Kainulainen uskoo vaalituloksen kuitenkin vaikuttavan omaan tulevaisuuteensa. Hän on sitä mieltä, että äänestämällä voi vaikuttaa. Kainulainen toivoo tulevan hallituksen panostavan esimerkiksi vanhusten hyvinvointiin.

Isoäiti Kirsti Kainulainen on jo äänestänyt ennakkoon. Oma puolue ja ehdokas on ollut selvillä koko ajan.

Kainulainen nimeää itseään koskettaviksi vaaliteemoiksi nuorison, vanhukset, tasa-arvon ja ilmaston.

Vaalikampanjoidenkin aikana näkynyt vihamielisyys on Kainulaisen mielestä lisääntynyt aiemmasta. Hän arvelee sen johtuvan eriarvoisuuden kasvamisesta ja monien ihmisten tilanteen vaikeutumisesta.

Toiveena yhtenäinen hallitus

Mikkeliläinen Niilo Väätäinen oli Narinkkatorilla katsomassa puolueiden kontteja ja etsimässä mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa.

Väätäinen on jo äänestänyt. Äänestyspäätöstä ohjasi pitkälti vaalikone ja se, että ääni on yleensä mennyt tiettyyn suuntaan.

Väätäinen haki torilta vahvistusta omille näkemyksilleen. Hän haastatteli paikalla olevien puolueiden edustajia. Väätäinen iloitsee siitä, että paikalla olivat myös pienet puolueet, joita ei oikein näe muualla.

Väätäinen on kiinnittänyt huomiota aiempaa näkyvämpään kampanjointiin.

Moni muukin torilla tavattu oli sitä mieltä, että vaalikamppailu on saanut tällä kertaa aiempaa enemmän huomiota. Taistelu äänestäjien suosiosta on havahduttanut monet seuraamaan tilannetta.

– Kaikki puhuvat näistä vaaleista. Tuntuu, että varsinkin ilmastonmuutos on teema, joka hyökkää kaikissa lehtikirjoituksissa ja muutenkin silmille.

Väätäinen toivoo yhtenäistä hallitusta, joka pystyisi viemään isoja asioita läpi yhtenä rintamana sortumatta keskinäiseen kinasteluun.

Uusimmat

Fingerpori

comic