Uutiset

Ääntenlaskussa ei pitäisi olla presidentinvaalissa samoja ongelmia kuin kuntavaaleissa

Viime vuoden kuntavaaleissa ääntenlasku tökki pahasti muutamissa kunnissa, kun ääntenlaskijoita ei hankittu tarpeeksi tai laskijoita päästettiin lähtemään työstään liian aikaisin.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei usko, että presidentinvaaleissa törmätään samoihin ongelmiin, koska ääntenlasku on presidenttiä valittaessa yksinkertaisempaa. Ehdokkaita on näissä vaaleissa vain kahdeksan eli äänipinoja kertyy yhteensä yhdeksän, kun hylättyjen äänten pino kerätään ehdokkaiden pinojen rinnalle.

-Laskenta on nopeampaa, kun presidentinvaalissa nippuja kertyy nyt yhdeksän kappaletta. Kuntavaaleissa nippuja oli vaikka kuinka monta. Olemme viestittäneet siitä, että ääntenlaskijoita on oltava tarpeeksi. Se kuuluu ihan perussettiiin meiltä, Jääskeläinen sanoo Lännen Medialle.

Jääskeläinen panee viime kuntavaalien ongelmat osin inhimillisten virheiden syyksi.

-Kuntavaaleissa tapahtui tietokatkoksia esimerkiksi siinä, missä aikatauluissa ääntenlaskijat ovat töissä. Laskijoita oli joissakin paikoissa liian vähän. Esimerkiksi Vantaalla kuntavaalien tulos taisi olla selvillä vasta kello 2-3 aikaan yöllä. Näistä ongelmista on nyt otettu opiksi, Jääskeläinen miettii.

Ääntenlaskijoilla on tosin presidentinvaaleissakin urakkaa, sillä äänestysprosentti on yleensä ollut presidentinvaaleissa korkea verrattuna ainakin euro- ja kuntavaaleihin. Presidentinvaaleissa annettiin vuonna 2012 ensimmäisellä kierroksella yhteensä noin 3,06 miljoonaa ääntä ja kokonaisäänestysprosentti oli lähes 70 prosenttia. Ennakkoäänestyksessä ääniä annettiin tuolloin noin 1,4 miljoonaa.

Mitättömiä ääniä oli 2012 ensimmäisellä kierroksella lähes 10 000.

Tulevien vaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta ja ennakkoäänestys on kotimaassa 17.–23. tammikuuta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic