Uutiset

Äärioikeisto uhkaa varjostaa kirjafestivaalia

Göteborgin kirjamessujen yksi pääteemoista on tänä vuonna satavuotias Suomi. Silti useat suomalaiset kirjailijat ovat ilmoittaneet, että he eivät osallistu tänään torstaina alkaville messuille.

Tunnetuin kieltäytyneistä on Laura Lindstedt, joka voitti Finlandia-palkinnon teoksestaan Oneiron vuonna 2015.

Kaikkiaan yli 100 kirjailijaa, tutkijaa ja kriitikkoa jättää saapumatta Pohjoismaiden vuoden suurimpaan kirjallisuustapahtumaan.

Syy boikotille on kirjamessuille osallistuva äärioikeistolainen Nya Tider -lehti ja sen kytkökset Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Ruotsissa lehteä kuvaillaan maahanmuuttovastaiseksi ja liikettä uusnatsistiseksi.

Kirjamessujen järjestäjät ovat saaneet ankaraa kritiikkiä siitä, että äärioikeistolainen lehti osallistuu messuille. Järjestäjät eivät silti aio peruuttaa lehden osallistumislupaa.

-Selvityksemme mukaan Nya Tider -lehti pysyy lain oikealla puolella, ja siksi se saa osallistua messuille. Pohjoismaista vastarintaliikettä emme kuitenkaan koskaan päästäisi messuille, kertoo tapahtuman tiedottaja Joanna Wahlsten sähköpostitse.

Kirjamessujen ohjelmapäällikön mukaan 5–10 suomalaista kutsuttua on jäämässä pois. Paikalle saapuvat kirjailija Kjell Westö ja presidentti Tarja Halonen.

Samaan aikaan kirjamessujen kanssa Göteborgissa järjestetään kaksi mielenosoitusta, joista toinen on Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus. Sen arvellaan olevan tuen osoitus messuilla olevalle Nya Tider -lehdelle.

Göteborgin poliisin mukaan vastarintaliike haki kokoontumislupaa kirjamessujen edustalle ja lupaa marssia sieltä kaupungin ydinkeskustaan. Liike sai luvan.

Göteborgs Posten uutisoi muutama päivä ennen kirjamesssuja, että kaupungin päätöksellä uusnatsien kokoontumispaikka on siirretty pois kirjamessujen luota ja että kulkue saa kulkea kahden kilometrin sijaan noin 700 metrin matkan.

Reittiä lyhennettiin, koska se olisi kulkenut Göteborgin keskustassa sijaitsevan synagogan ohi juutalaisten juhlapäivänä, jom kippurina. Kirjamessujen järjestäjät olivat toivoneet vastarintaliikkeen kokoontumispaikkaa pois messujen edustalta.

Liikkeen Ruotsin johtaja Pär Örberg kertoi Ruotsin tietotoimistolle, että liike aikoo uhmata kaupungin päätöstä reitin lyhentämisestä. Mielenosoitukseen odotetaan noin 1 000 liikkeen jäsentä. Vastamielenosoitukseen arvioidaan osallistuvan jopa kymmenkertainen määrä ihmisiä.

Esimakua Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä saatiin jo syyskuun puolivälissä, kun sen jäsenet järjestivät Göteborgissa luvattoman mielenosoituksen. Göteborgin poliisia kritisoitiin silloin siitä, ettei se keskeyttänyt kulkuetta.

Poliisit kommentoivat, että he eivät halua keskustella mielenosoittajien kanssa.

-He vain ärsyyntyisivät siitä, emmekä me halua aiheuttaa tappeluita, sanoi paikalla ollut poliisi Göteborgs Postenille.

Viikkoa myöhemmin järjestettiin toinen luvaton, tällä kertaa rasismia ja natseja vastustavien mielenosoitus. Tämä mielenosoitus keskeytettiin sen jälkeen, kun poliisi oli keskustellut osallistujien kanssa.

Vastamielenosoitus järjestetään uudestaan kuun viimeisenä päivänä, samaan aikaan Pohjoisen vastarintaliikkeen mielenosoituksen kanssa. Siihen odotetaan jopa yli 10 000 ihmistä.

Mielenosoituksiin tulee osallistujia myös ulkomailta. Göteborgs Posten kertoo, että useat kööpenhaminalaiset ja norjalaiset antifasistijärjestöt ovat aikeissa tulla Göteborgiin tukeakseen paikallisia vastamielenosoittajia.

Poliisin mukaan on odotettavissa, että myös äärioikeiston mielenosoittajat keräävät osallistujia muista maista, esimerkiksi Norjasta ja Suomesta.

Mielenosoituksia ja marsseja varten Göteborgiin on kutsuttu lisää poliisivoimia muualta maasta. Tapahtumia valvoo yhteensä yli 500 poliisia, ja kaupunkiin rakennetaan yli 350 tilapäistä pidätysselliä.

Göteborgin …kirjamessut

Pohjoismaiden suurin kirjallisuustapahtuma järjestetään 28.9.–1.10.2017. Viime vuonna messuilla vieraili yli 100 000 kävijää.
Kirjamessujen järjestäjiä on arvosteltu, koska he antavat äärioikeistolaisen lehden osallistua messuille.
Lehdellä on kytköksiä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, joka on uusnatsistinen järjestö.
Vastarintaliike toimii myös Suomessa. Yksi jäsen tuomittiin Helsingin Asema-aukiolla syksyllä 2016 tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä.
Liikkeen toiminta on aktiivista erityisesti Göteborgin alueella. Suurella osalla liikkeen jäsenistä on rikostausta.
Ruotsin turvallisuuspoliisi on arvioinut liikkeen Ruotsin vaarallisimmaksi natsijärjestöksi, eikä sen jäsenille myönnetä esimerkiksi aseenkantolupia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic