Uutiset

Äärioikeistolainen Lega pystytti tuhat äänestyskojua ympäri Italiaa kysyäkseen tukea Euroopan karsastamalle hallitusohjelmalle

Italian äärioikeistolainen Lega-puolue pyytää viikonlopun aikana kansalaisten siunausta hallitusohjelmalle.

Lega on muodostamassa maan hallituksen maaliskuisten parlamenttivaalien toisen voittajan, populistipuolue Viiden tähden liikkeen kanssa.

Viiden tähden liike järjesti perjantaina kannattajilleen suunnatun verkkokyselyn hallitusohjelman hyväksymisestä.

Lega sen sijaan on pystyttänyt ympäri maata noin tuhat ständiä. Niissä italialaiset voivat ottaa kantaa hallitusohjelman kymmeneen keskeisimpään kohtaan.

-Ihmiset arvostavat sitä, että heidän mielipidettään kysytään, etenkin tilanteessa, jossa halutaan viimeinkin tuloksia, sanoi Milanon ständillä päivystänyt kaupunginvaltuutettu Gianluca Boari.

Pelkkä muodollisuus

Legan järjestämää kyselyä pidettiin kuitenkin lähinnä muodollisena, sillä olisi epätodennäköistä että Lega horjuttaisi vaivalla syntynyttä tasapainoa Viiden tähden liikkeen kanssa.

Sen tuloksena syntynyt hallitusohjelma seuraavaksi viideksi vuodeksi julkaistiin perjantaina. Se sai muilta Euroopan mailta ja markkinoilta nihkeän vastaanoton.

Puolueet aikovat laskea eläkeikää 67 vuodesta ja antaa työttömille 780 euron kansalaispalkan. Ne lupaavat myös 15 prosentin tasaveron palkansaajille ja yrityksille.

Kaikkia hallitusyhteistyö ei miellytä.

-En pidä siitä yhtään. Se on Legalle hirveä kompromissi, sanoi Legaa äänestänyt Veneranda Lorenti.

Viiden tähden liike kannattaa

Yli 90 prosenttia Viiden tähden liikkeen 45 000 kannattajasta äänesti perjantaina verkossa hallitusohjelman puolesta.

Jos molempien puolueiden jäsenet näyttävät ohjelmalle vihreää valoa, marssivat puheenjohtajat Luigi Di Maio Viiden tähden liikkeestä ja Matteo Salvini Legasta huomenna maanantaina presidentti Sergio Mattarellan juttusille.

Hän voi vielä hylätä hallitusohjelman, jos hän katsoo sen vaarantavan Italian kansainväliset sopimukset eli EU-sopimukset. Presidentin vallassa on myös hyväksyä tai hylätä puolueiden ehdotus maan pääministeriksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic