Uutiset

Aarnio yritti saada tietoa miljoonaperijän kaappauksesta rikollispomo Keijo Vilhuselta — Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä"

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana vuosina 2001–2011 toiminut kansanedustaja Kari Tolvanen (kok) todisti torstaina poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä.
Helsingin käräjäoikeus kuuli kansanedustaja Kari Tolvasta torstaina todistajana poliisin virkarikosoikeudenkäynnissä. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä kuultiin torstaina todistajana kansanedustaja Kari Tolvasta (kok). Kuuleminen liittyi Tolvasen työhön Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön johtajana vuosina 2001–2011 ennen kuin hän siirtyi virkavapaalle ja kansanedustajaksi.

Tolvanen kertoi oikeudelle, että muistaa Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion yrittäneen selvittää miljoonaperijän sieppausta rikollispomo Keijo Vilhusen avulla vuonna 2009. Tolvanen toimi operaatiossa tutkinnan yleisjohtajana.

Toukokuussa 2009 turkulaismies kaappasi nuoren naisen Helsingistä, kuljetti laatikossa Turkuun ja piti vankinaan kaksi viikkoa vaatien uhrin perheeltä kahdeksan miljoonan euron lunnaita.

– Operaatiossa hankittiin tietoa myös siviileiltä. Pelastusoperaation aikana tuli ilmi, että Aarnio yritti hankkia tietoa Keijo Vilhuselta, Tolvanen kertoi oikeudelle torstaina.

– Näin Aarnio itse sanoi, sitä en toki tiedä, että tapahtuiko se henkilökohtaisesti ja jonkun muun toimesta.

Tolvanen muistelee, että Aarnio saattoi pyrkiä hankkimaan tietoa muiltakin. Tolvanen korostaa, että vaikka tietolähteiden nimistä ei tyypillisesti puhuttu, hänen tiedossaan oli, että Aarnio ja huumerikosyksikkö saavat tietoa Vilhuselta. Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä ”Äijä”.

– Kun kuulin tämän operaatioon liittyen, ihmettelin, mitä Keijo Vilhunen tekee Turussa ja mitä tietoa hän sieltä muka saa.

– Pyysin kyllä Aarniota hankkimaan kaiken mahdollisen tiedon, mitä hän tapauksesta saa. Kyseessä oli kuitenkin ihmisen pelastaminen, Tolvanen kuvaili.

Tolvanen kertoi Helsingin käräjäoikeudelle, että tietolähdetoiminta oli Helsingin huumepoliisin vastuulla. Helsingin väkivaltayksiköllä oli Tolvasen aikana vain muutamia tietolähteitä. Tietolähteet liittyivät järjestäytyneeseen rikollisuuteen, lähinnä ihmiskauppaan ja paritukseen.

– Väkivaltayksiköllä oli tilapäisiä tietolähteitä ja yksi pidempiaikainen henkilö, joka piti meihin yhteyttä, Tolvanen kertoi.

Kyseisten henkilöiden yhteydenpito poliisin loppui, kun poliisi velvoitettiin vuonna 2008 annetulla määräyksellä rekisteröimään kaikki käyttämänsä tietolähteet.

Tolvanen korostaa, ettei tietolähderekisteri kuulunut hänen vastuualueelleen, mutta hän muistaa silti huolestuneet keskustelut aiheesta.

– Keskustelua käytiin siitä, voidaanko joku henkilö vastentahtoisesti rekisteröidä rekisteriin vai pitääkö olla suostumus. Myös säännöt ja ohjeet koettiin epäselviksi.

– Ennen kaikkea pinnalla olivat turvallisuuskysymykset. Onko turvallista rekisteröidä kovan luokan rikollisia.

Tolvanen kertoo olleensa tietoinen, että vuonna 2008 annetun rekisteröimismääräyksen jälkeen tietolähteiden nimet poistettiin rekisteristä. Hän ei tiedä, miten tämä tarkalleen ottaen tapahtui.

Tolvanen sanoo kantaneensa itsekin huolta tietolähteiden turvallisuudesta.

– Pahimmillaan paljastuminen voi johtaa heidän hengen menetykseen, alamaailmassa poliisin vasikka ei arvossa pidetä. Alamaailman murhia kun tutkimme, monesti murha syynä oli se, että henkilöä epäiltiin poliisin vasikaksi, Tolvanen kuvailee.

– Vanhanliiton miehenä ajattelen, että jos on tietolähde, on vastuussa hänen turvallisuudestaan ja hengestään.

Tolvanen kertoo, että väkivaltayksikön pidempiaikainen tietolähde ei ollut rekisterissä. Yhteistyökuvio oli jo katkennut ennen vuoden 2008 rekisteröimismääräystä, kun tietolähde joutui vankilaan.

– Hän olisi pitänyt lähinnä vitsinä, että hänet olisi pitänyt rekisteröidä. Yhteistyö hänen kanssaan olisi loppunut siihen.

Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan järjestämisestä ja valvonnasta. Syyttäjän mukaan poliisipomot tiesivät, ettei Helsingin poliisi kirjannut tietolähteitään rekisteriin lain edellyttämällä tavalla.

Syyttäjä vaatii poliisipomoille rangaistusta virkarikoksista.

Oikeudenkäynnille on varattu istuntopäiviä huhtikuun puoleenväliin saakka.

Uusimmat

Fingerpori

comic