Uutiset

Aarnion huumejutun käsittely alkaa hovioikeudessa valmisteluistunnolla – aikaa varattu ensi vuoteen

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion niin sanotun tynnyrihaaran oikeuskäsittely on tänään tiistaina ottamassa ensi askeleitaan Helsingin hovioikeudessa.

Hovioikeus pitää valmisteluistunnon, jossa käydään läpi suuren oikeusprosessin käsittelyä, työjärjestystä ja aikataulua. Varsinaiset istunnot alkavat hovioikeuden mukaan syyskuussa.

Jari Aarnio on ilmoittanut oikeudelle, ettei hän saavu valmisteluistuntoon. Oikeus ei häntä, kuten muitakaan asianosaisia, siihen velvoita.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa Aarnion kymmeneksi vuodeksi vankeuteen yli 20 rikoksesta, joiden joukkoon lukeutui useita törkeitä huumausainerikoksia.

Tuomiot liittyivät 2010-luvulla tehtyihin hasis-tynnyreiden maahantuontiin. Käräjäoikeus katsoi, että Aarnio oli virkatoimensa ohella osallistunut huumebisneksiin.

Keskiössä oli muun muassa se, kuka on niin sanottu Pasilan mies. Nimityksellä viitattiin puhelinliittymiin, joita käytettiin huume-erien järjestelyyn eräässä poliisin jo aiemmin tekemässä hasis-tynnyritutkinnassa. Tuolloin Pasilan miehen henkilöllisyys jäi selvittämättä.

Liittymät paikantuivat Helsingin Pasilaan, mistä nimitys tuli. Oikeus katsoi, että Pasilan mies on Aarnio.

Poikkeuksellisen suureen rikosvyyhteen liittyy myös United Brotherhood -jengin entinen johtaja Keijo Vilhunen, joka niin ikään sai Helsingin käräjäoikeudelta 10 vuoden vankeustuomion muun muassa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Kokonaisuuteen liittyy useita muitakin asianomistajia, muun muassa niin kutsuttu Malmin nainen, joka niin ikään sai huumerikoksista tuomion.

Aarniolla on jo lainvoimainen kolmen vuoden vankeustuomio niin sanotussa seurantalaiteyhtiö Trevocia koskeneessa haarassa.

Useat valittivat Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta. Aarnio vaatii lähes 200-sivuisessa valituskirjelmässään syytteiden hylkäämistä. Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Myös Vilhunen vaatii ainakin vakavimpien syytteiden hylkäämistä ja kiistää osallisuutensa niihin. Muutoksia tuomioihin ovat hakeneet muutkin käräjäoikeudessa tuomitut.

Syyttäjät valittivat tuomiosta sellaisten syytteiden osalta, jotka eivät menneet käräjäoikeudessa läpi.

Asian jatkokäsittelystä on tulossa jo Helsingin hovioikeuden ennakkotietojen perusteella pitkä. Käsittelyaikaa on hovioikeus varannut kesäkuulle 2018 asti.

Jo käräjäoikeudessa asiaa käsiteltiin pitkään, ja lopullinen oikeuden tuomio oli lähes 1000-sivuinen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic