Uutiset

Abu Dhabin taksikuskitkin tuntevat Suomen koulutusjärjestelmän

Marianne Nissilä aloitti kesäkuun alussa suurlähettiläänä Arabiemiirikunnissa. Hän on roolimalli maan naisille, jotka haluttaisiin työelämään.
Marianne Nissilä kävi esittämässä tasavallan presidentin valtuuskirjeen juhlavissa seremonioissa Arabiemiirikuntien pääministerille, Dubain hallitsija Mohammed bin Rashidille. Kuva: BAKRY'AlAHMER
Marianne Nissilä kävi esittämässä tasavallan presidentin valtuuskirjeen juhlavissa seremonioissa Arabiemiirikuntien pääministerille, Dubain hallitsija Mohammed bin Rashidille. Kuva: BAKRY'AlAHMER

Suurlähettiläs Marianne Nissilä on ehtinyt kahdessa kuukaudessa huomata, että kenen tahansa kanssa Abu Dhabissa juttelee, Suomesta nousee aina ensimmäisenä esiin koulutusjärjestelmä. Sen maineen tuntevat niin hallinnon edustajat kuin taksikuskitkin.

Nissilä on oikea henkilö kertomaan aiheesta, sillä hän perehtyi suomalaiseen koulutukseen edellisessä tehtävässään koulutusvientisuurlähettiläänä. Hän avaa nyt ovia viennille Arabiemiirikunnissa, joka yrittää kehittää koulutusta ja inhimillistä pääomaa.

Myös Suomen menestys onnellisuusmittauksissa on maassa noteerattu.

Nissilän edeltäjä Arabiemiiirikunnissa, Bahrainissa ja Qatarissa oli Riitta Swan. Naislähettiläiden on mahdollista saada positiivista näkyvyyttä miehisessä joukossa: noin 120 lähettiläästä alle 10 on naisia.

– Täällä haetaan paikallisille naisille roolimalleja ja kannustetaan heitä ansiotyöhön, Nissilä kertoo puhelimessa Abu Dhabista.

– Valtuuskirjeen esittämisseremonioista tehdyssä lehtijutussa minut ja Montenegron naiskollega nostettiin kuvitukseen. Sillä halutaan tuoda esiin, että naisten työskentely on hyväksyttyä.

Lähettiläiden määrä on suuri, kun kyse on kuitenkin melko pienestä maasta.

– Se kertoo asemasta vakaana maana epävakaalla alueella. Viro ja Liettuakin ovat perustamassa edustustoa. Sen jälkeen täällä ovat kaikki EU-maat.

Matkailu maiden välillä kasvaa nopeasti

Vientipotentiaalia Suomesta nähdään koulutuksen lisäksi monilla muillakin aloilla, kuten elintarvikkeiden myynnissä.

Emiraateissa toimii jo isoja suomalaisyrityksiä, jotka pärjäävät pitkälti ilman lähetystön tai Business Finlandin apua. Pienet ja keskisuuret yritykset kaipaavat Nissilän mukaan enemmän tukea. Kaikkiaan maahan on sijoittunut viitisenkymmentä suomalaisyritystä.

Isoja toimijoita ovat muun muassa Kone ja Nokia. Myynti voisi kasvaa esimerkiksi energia-alalla, älymittaristoihin liittyvässä teknologiassa ja terveysteknologiassa.

Matkailu Suomesta Emiraatteihin on kasvanut nopeasti. Nissilällä ei ole tarkkoja lukuja, koska maahan tehdään sekä valmismatkoja että omatoimimatkoja, mutta suomalaisturisteja käy kymmeniätuhansia vuodessa.

Turismia lisää molempiin suuntiin Flydubai-halpalentoyhtiön avaama ympärivuotinen yhteys Helsingin ja Abu Dhabin välille.

– Turistien määrä Suomeen on kasvanut 484 prosenttia vuodessa, Nissilä kertoo.

Emiraattien kansalaisilta ei vaadita viisumia, mutta maassa on paljon muualta peräisin olevia asukkaita, joiden viisumihakemukset ovat ruuhkautuneet Suomen suurlähetystössä.

Poliittisen tilanteen kiristyminen leimannut alkukautta

Nissilän mielestä Emiraatteihin on ollut helppo muuttaa ja asettua.

– Täällä on toimiva infrastruktuuri, ja englannin kielellä pärjää kaikkialla.

Maassa asuu alle miljoona paikallista ja yhdeksän miljoonaa muualta tullutta. Nissilä on aloittanut arabian opiskelun, jotta osaisi kohteliaasti muutaman sanan tavatessaan paikallisia.

Nissilän alkukautta on leimannut poliittisen tilanteen kiristyminen Persianlahdella.

– Säiliöalusiskut eivät ihan arjessa näy, mutta monissa yhteyksissä tulee esiin, että Arabiemiirikunnissa pelätään kiristymisen johtavan sotilaallisiin toimiin alueella. Maa on Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian vahva liittolainen ja tukenut aiempaa tiukempia talouspakotteita.

– Jos tilanne etenisi sotilaalliseksi konfliktiksi, maa olisi eturintamassa. Kannanotot ovat olleet huomattavan maltillisia, eikä täällä ole haluttu nimetä syyllisiä touko–kesäkuun iskuihin. Kaikki toivovat, että jännitteet helpottaisivat ja saataisiin aikaan neuvottelut Iranin ja Yhdysvaltain välillä.

Lämmintä yölläkin yli 30 astetta

Suomen lähetystö ja residenssi sijaitsevat keskikaupungilla.

– Yhden tornitalon 12. kerroksessa on toimistotilat ja kilometrin päässä asuntoni. Kesäkausi on ollut mielenkiintoinen, kun lämpötila ei ole laskenut yölläkään alle 30 asteen. Tänään aurinko ei paista hiekkamyrskyn takia, mutta joskus lämmintä voi olla liki 50 astetta.

– Olen kävellyt sinnikkäästi työmatkan, vaikka ei se pelkästään mukavalta tunnu. Ilmanlaatu on aika heikko, kun ilmassa on hiekkaa ja pienhiukkasia, Nissilä kertoo.

Marianne Nissilä

Aloitti suurlähettiläänä Arabiemiirikunnissa, Bahrainissa ja Qatarissa 1. kesäkuuta.

Työskenteli aiemmin koulutusvientilähettiläänä ulkoministeriössä Helsingissä.

Edustustokokemusta EU-edustustosta Brysselistä, Pariisista ja Haagista, jossa seurasi Lähi-idän asioita.

Ulkoministeriön palveluksessa vuodesta 1996.

Uusimmat

Fingerpori

comic