Uutiset

Ähtärin Lumi ja Pyry innostuivat telmimään lumessa - lippumuutosta mietitään hiihtolomien jälkeen

Suuri osa pandatalon ensimmäisen päivän vierailijoista oli ostanut lipun etukäteen. Paikalla oleva Lännen Median toimittaja Virpi Niemistö arvioi, että paikalla oli aamupäivällä satoja pandoista kiinnostuneita, mutta suurta tungosta ei alkuvaiheessa päässyt syntymään.

Ensimmäisten joukossa paikalle oli tullut helsinkiläinen Harri Heikka 4-vuotiaan Hilda-tyttärensä kanssa sekä naantalilainen Jere Vuorela niin ikään 4-vuotiaan Kiia-tyttönsä kanssa. Ystäväperheet pitivät pandataloa hyvänä kohteena hiihtolomareissulle.

-Kukapa ei pandoja tulisi katsomaan, he totesivat.

Paikalla oli porttien avautuessa myös Lindfordin perhe Cambridgen lähistöltä Isosta-Britanniasta. Perhe oli saapunut Suomeen miehen sukulaisten luokse. Äiti Jenni Lindford kertoi, että pandat tekivät vaikutuksen perheen lapsiin Isabellaan ja Oliveriin. Myös pandatalo ympäristönä viehätti.

Pandat suhtautuivat niihin kohdistuneeseen kiinnostukseen rauhallisesti mutta uteliaasti.

-Pandat saivat ensi kosketuksen lumeen vasta Ähtärissä. Varsinkin pandanaaras Lumi näyttää olevan nimensä mukaisesti lumesta kiinnostunut. Sen sijaan Pyry-uros on suhtautunut uuteen tilanteeseen rauhallisemmin, Niemistö kertoo.

 

Pandataloon pääsee hiihtolomaviikkoina niin sanotulla aikaikkunalipulla, johon sisältyy sisäänpääsy tiettynä tunnin ajanjaksona.

Ähtäri Zoon toimitusjohtajan Jonna Pietilän mukaan kysyntäpiikkejä nyt talviloma-aikaan on, mutta yhtään tunnin ajanjaksoa ei ole vielä myyty loppuun.

Portilta on ostettavissa myös suoraan sisäänpääsyyn oikeuttavia, hieman kalliimpia fast track-lippuja.

Pietilän mukaan on suuri todennäköisyys sille, että lipunmyyntijärjestelmää muutetaan niin, että aikaikkunaliput otetaan tämän jälkeen käyttöön vain kesän lomasesonkina.

-Keräämme kokemuksia myös tästä nyt hiihtolomien aikaan.

Pandatalon sisätiloissa voi olla vain tietty määrä yleisöä samaan aikaan. Pietilän mukaan on kuitenkin todennäköistä, että pandat viihtyvät hyvin ulkotarhassaan, jonka ympärille mahtuu paljon katsojia. Silloin väki jakautuu tasaisemmin koko laajalle alueelle.

 

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki kuvaa lauantain pandojen yleisölle esittäytymistä yhdeksi tärkeimmistä vaiheista koko pandaprosessissa, joka alkoi jo vuonna 2014. Tuolloin joulukuussa maa- ja metsätalousministeriö päätti Suomeen mahdollisesti tulevien pandojen sijoituspaikaksi Ähtärin.

Kaupunginjohtaja pohtii kevään ja kesän varalle erityisesti pandavieraiden käytössä olevien palvelujen kysynnän ja tarjonnan oikeaa suhdetta.

-Olemme seuranneet ja tutustuneet, miten pandaturistit muualla käyttäytyvät, mutta tämä on ainutlaatuista Suomessa.

Hän muistuttaa, että pandoja on lumivyöhykkeellä Ähtärin lisäksi vain Kanadan Torontossa.

-Uskallan sanoa, että täällä on maailman parhaat olosuhteet pandoille heti Kiinan jälkeen.

Pandatalon virallisia avajaisia vietetään 3. maaliskuuta. Avajaispuheen pitää tuolloin pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Kiinalaisten harjoittamaa ”pandadiplomatiaa” on myös arvosteltu, koska sen on koettu siirtävän huomion pois Kiinan ihmisoikeusongelmista, kuten sananvapauden rajoituksista,

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti