Uutiset

Äidin päihdeongelmat vaarantavat tuhansien sikiöiden terveyden vuosittain – näin ei voi jatkua, ajattelevat äidit usein itsekin

Heti raskauden alussa aloitettu ja riittävän tiivis päihdekuntoutus voi antaa hyvän alun uuteen elämään. Päihdekuntoutuksen läpikäyminen on kuitenkin rankka matka, jonka aikana joutuu kohtamaan ja käsittelemään syyllisyyttä ja häpeää ja oman elämänsä traumat. Perheterapeutti antaisi Vuoden äiti -mitalin naisille, jotka ovat jaksaneet käydä rankan mankeli läpi.
Perheterapeutti Kirsti Keskitalo sanoo, että raskaus ja äidiksi tuleminen voi olla vakavasta päihdeongelmasta kärsivälle naiselle mahdollisuus uuteen alkuun ja päihteettömään elämään. Selviäminen vaatii kuitenkin tiivistä hoitoa ja tukea.

Vuosittain jopa kuuden tuhannen sikiön kehitys on vaarassa odottavan äidin päihdeongelman vuoksi. Äitien päihteiden käyttö näkyy myös huostaanotoissa, sillä päihteet ovat huostaanottojen yleisin syy.

Tulevan lapsen ja äidin kannalta on ensisijaisen tärkeää, että päihdekuntoutus aloitetaan raskauden varhaisessa vaiheessa ja tuki on riittävän tiivistä.

– Kun nainen tulee raskaaksi, niin juuri siinä vaiheessa ihmiselle herää ajatus, ettei näin voi jatkua. Siksi raskauden aikana naisella on mahdollisuus muuttaa elämän suuntaan ja tässä vaiheessa naisen tulisi saada paras mahdollinen apu ja tuki, perheterapeutti Kirsti Keskitalo sanoo.

Traumaterapiakeskuksessa työskentelevä Keskitalo on uransa aikana auttanut ja työskennellyt muun muassa sellaisten äidiksi tulevien naisten kanssa, jotka ovat painineet vakavan riippuvuuden kanssa.

Alma pääsi kotiin taistelun jälkeen

Lännen Media kertoi aiemmin sunnuntaina perheestä, jonka tyttö oli huostaanotettu vanhempien aiemman päihteiden käytön vuoksi.

Perheen Alma-tyttö pääsi takaisin biologisten vanhempien luokse vuosien oikeustaistelun ja Turun hallinto-oikeuden päätön jälkeen.

Nyt perheessä opetellaan edelleen päihteetöntä elämää, mutta myös uudenlaista arkea. Vuosien huostaanotto on jättänyt jälkensä pieneen Almaan.

Perheen vanhemmat kertoivat, että jatkuva kodin vaihtaminen ja hylätyksi tulemisen tunteet ovat traumatisoituneet lapsen.

Samalla vanhemmat joutuvat kantamaan ja käsittelemään omia tunteitaan siitä, että lapsen kärsimykset ovat olleet heidän vikansa.

 

Lue myös: ”Tuntuu raastavalta, että hänen kärsimyksensä on meidän vanhempien vikaa” – huumeongelman takia huostaanotettu lapsi oireilee paljon palattuaan kotiin

 

Häpeä voi estää menon neuvolaan

Valtava häpeä ja syyllisyys ovat tunteita, joita päihdeäidit joutuvat heti raskauden alkuajoista lähtien käsittelemään, toteaa Kirsti Keskitalo.

– Nämä naiset ovat peloissaan ja huolissaan siitä, miten sikiö kehittyy ja onko lapsi terve. Häpeä ja syyllisyys ovat niin voimakkaita tunteita, että jotkut hakeutuvat jopa neuvolaan hirveän myöhäisessä vaiheessa, hän kuvaa.

Keskitalo kuitenkin tietää, että raskaaksi tuleminen voi avata ovet myös muutokselle ja koko elämän suunnan kääntämiselle.

”Mankeli on todella kova, sillä johonkin tarpeeseen päihteet ovat aikoinaan tulleet. ”

Tämä kuitenkin vaatii sitä, että äidiksi tulevan naisen on mentävä kovan mankelin lävitse.

– Mankeli on todella kova, sillä johonkin tarpeeseen päihteet ovat aikoinaan tulleet. Usein nämä naiset ovat jääneet omassa elämässään vaille turvaa ja huolenpitoa, joka on vaikuttanut heidän omaan elämäänsä monin tavoin. Lisäksi nämä naiset kantavat todella suurta häpeän ja syyllisyyden taakkaa, Keskitalo kertoo.

Laki lähtee siitä, että äidin saatava riittävät päihdepalvelut välittömästi

Voimassa olevan sosiaalihuoltolain mukaan raskaana olevalla henkilöllä on oikeus saada välittömästi riittävät päihteettömyyttä tukevat sosiaalipalvelut.

On kuitenkin kunnasta kiinni, miten nämä palvelut on järjestetty ja millaista hoitoa päihdeäidille tarjotaan. Ja kuntien väliset erot ovat isoja.

Esimerkiksi laitoshoitoon vaadittavia maksusitoumuksia myönnetään nihkeästi. Toisaalta myös tietämättömyys laitoshoitopaikoista voi olla este riittävän avun saamiseksi.

Päihdeäidin kuntoutumisen kannalta Keskitalon mukaan olennaista on se, että hoitojaksot ovat riittävän tiiviitä ja apua saa myös virka-ajan jälkeen.

– Raskaana olevan naisen on saatava riittävän tiivistä tukea. Avoryhmät toimivat usein vain arkisin, jolloin apua ei saa iltaisin tai viikonloppuisin.

Ne ovat juuri niitä aikoja, jotka ovat usein vaikeimpia äidille ja lapselle.

– Päihdeäitien vauvat ovat monesti vaativia, he nukkuvat huonosti ja ovat vaikeasti tyynnyteltävissä. Siksi riittävän tiivis ja pitkä tuki ovat kertakaikkisen tärkeitä, Keskitalo sanoo.

Hoidon oltava tiivistä, mutta äitiä ja perhettä kunnioittavaa

Keskitalon mukaan päihdeäidin toipumista ennakoi paitsi riittävä tuki ja hoito, myös arvostava ja kunnioittava ote.

– Näillä naisilla on elämässään monenlaisia pulmia ja turvattomuutta. Siksi tuen pitäisi olla riittävän turvallista ja vanhempia kunnioittavaa.

”Avun ei pidä olla ylhäältä päin annettuja neuvoja ja sääntöjä, vaan ihmistä arvostavaa ja ymmärrystä siitä, miten traumatisoituneita naisen taustat voivat olla. ”

Äitiä on opetettava tunnistamaan sitä, mitä hänessä itsessään tapahtuu ja miten vauva kokee erilaiset tilanteet.

– Avun ei pidä olla ylhäältä päin annettuja neuvoja ja sääntöjä, vaan ihmistä arvostavaa ja ymmärrystä siitä, miten traumatisoituneita naisen taustat voivat olla, Keskitalo sanoo.

Keskitalo pitää myös laitoshoitoa kustannustehokkaana, koska sillä voidaan auttaa lasta ja äitiä oikeaan aikaan.

Varhaisessa vaiheessa annettu hoito kantaa myös silloin, jos asiat eivät kaikilta osin mene hyvin.

– Vauvan ensimmäiset 1,5 vuotta ovat aivojen kehittymisen kannalta merkittävää aikaa. Kun vauva saa siinä vaiheessa hyvää hoitoa ja vastavuoroisuutta, se korjaa paljon. Hyvässä hoidossa kaikki saavat apua, vaikka vauva jostain syystä joutuisi huostaan. Varhainen ja riittävä vuorovaikutus ja hoito auttavat lasta kiintymään uuteen hoivaajaan, hän sanoo.

Vuoden äiti -mitali naiselle, joka on päässyt jaloilleen

Keskitalo kertoo, että moni rankan päihdetaustan läpi elänyt nainen on raskauden ja vauvan syntymisen sekä riittävän tuen kautta saanut hyvän otteen elämästään.

Hoidon aikana on ollut mahdollisuus opetella käsittelemään ja sietämään heikkoja hetkiä ja vaikeita tunteita.

– Vaikka takapakkia ja repsahduksia tulee, niin siltikin on mahdollisuus selvitä. Minä itse näen, että tällaisen prosessin läpikäyneet naiset tekevät itsensä ja elämänsä kanssa niin suuren työn, että heille voisi hyvillä mielin myöntää vuoden äiti -mitaleja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti