Uutiset

Aikaistettuja viljelijätukia maksuun tällä viikolla – hätäapua kurjaan syksyyn

Maaseutuvirasto aloittaa torstaina luonnonhaittakorvauksen ja luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakoiden maksamisen maatiloille.

Ennakkomaksujen osuus on 85 prosenttia korvauksen määrästä.

Normaalisti ennakkona voidaan maksaa 75 prosenttia korvauksesta, mutta osuus on nyt suurempi EU-komission hyväksymän poikkeuksen ansiosta.

-Poikkeusta haettiin nimenomaan Suomen sääolosuhteiden vuoksi, kertoo tukipäällikkö Jaakko Rinne Maaseutuvirastosta.

Luonnonhaittakorvauksen ennakkoa maksetaan viljelijöille yhteensä noin 422 miljoonaa euroa. Korvauksen loppuosan eli noin 15 prosenttia Maaseutuvirasto maksaa joulukuussa.

Luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakkomaksujen yhteissumma on noin 33 miljoonaa euroa. Korvauksen loppumaksun hakijat saavat kesäkuussa 2017.

Rinne arvioi, että tukimaksujen ennakoilla voidaan helpottaa kurjan syksyn syventämää tilojen ahdinkoa.

-Sillä on merkitystä ilman muuta. Sen taloudellista vaikutusta keskiarvotilalle on kuitenkin mahdoton arvioida, koska tilanteet tiloilla ovat erilaisia.

Viljelijät saavat maksuja tileilleen ensimmäisestä maksupäivästä lähtien sitä mukaa, kun kunnat ja ely-keskukset hyväksyvät maksuaineistoja.

Lännen Media kertoi tukiennakoista viime viikolla maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) haastattelussa.

Vastaavan poikkeuksen vuoksi ennakot maksettiin korotettuina myös syksyllä 2016.

Luonnonhaittakorvaus on yksi merkittävimmistä maatalouden tukimuodoista. Muita ovat kansallinen tuki, suora tulotuki ja ympäristötuki.

Maaseutuvirasto aloittaa 5. lokakuuta myös kasvihuonetuotannon tuen loppumaksujen maksamisen.

Lokakuun aikana maksuun tulevat lisäksi porotalouden eläinkohtainen tuki ja mehiläistalouden tuki. Porotalouden tukea maksetaan yhteensä noin 5 miljoonaa euroa ja mehiläistalouden tukea noin 600 000 euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic