Uutiset

Ainakin 800 ihmistä on kuollut valheellisten koronauutisten ja someväitteiden takia – Eniten kuolemia seurannut metanolin juomisesta kehon puhdistusyrityksissä

Tutkimuksen mukaan lähes 6 000 ihmistä on joutunut sairaalaan virheellisten, sosiaalisessa mediassa ja valeuutisissa levitettyjen koronahoitokeinojen takia.
Sosiaalisessa mediassa on muun muassa levitetty väitteitä, joiden mukaan koronarokotteella yritetään tappaa ihmisiä. Kuva: Minna Hirvelä
Sosiaalisessa mediassa on muun muassa levitetty väitteitä, joiden mukaan koronarokotteella yritetään tappaa ihmisiä. Kuva: Minna Hirvelä

Ainakin 800 ihmistä on kuollut ympäri maailmaa tammi–maaliskuussa virheellisen ja valheellisen koronainformaation vuoksi, Britannian yleisradio BBC:n siteeraama tutkimus kertoo.

Samana aikavälinä noin 5 800 ihmistä joutui sairaalahoitoon virheellisten koronahoitokeinojen takia tapauksissa, joissa virheellinen informaatio oli peräisin valheellisista koronauutisista ja sosiaalisessa mediassa levinneistä väitteistä.

Yleisimmät valheellisesta informaatiosta johtuneet kuolemat aiheutuivat tutkimuksen mukaan esimerkiksi metanolin tai muiden alkoholipohjaisten puhdistusaineiden juomisesta.

Niitä juoneet ihmiset uskoivat virheellisesti, että juominen puhdistaa kehon ja tappaa koronaviruksen.

Puhdistusaineiden lisäksi koronaan on suositeltu valheellisesti muun muassa joidenkin eläinten virtsaa, suolavettä ja valkosipulia.

Alkuvuotta tarkastellut tutkimus julkaistiin American Journal of Tropical Medicine and Hygiene -tiedejulkaisussa.

EU: Kiina ja Venäjä levittäneet disinformaatiota

EU:n keväällä ja kesällä tekemät selvitykset osoittavat, että Venäjä ja Kiina ovat kohdistaneet suuren määrän korona-aiheisia valeuutisia Eurooppaan. Myös Afrikkaan on kohdistettu valeuutisia.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen varoitti selvitysten julkaisun yhteydessä, että valeuutiset voivat vaatia ihmishenkiä.

Monet valeuutisista levittivät disinformaatiota, jonka mukaan esimerkiksi käsienpesu ei auta koronan torjunnassa. Toisissa sanotaan, että rokotteella yritetään tappaa ihmisiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic