Uutiset

Ainakin kaksi republikaania äänestänee todistajien kutsumisen puolesta, mutta se ei vielä riitä – Trump-oikeudenkäynti voi olla ohi jo tänään

Mitt Romney ja Susan Collins äänestävät omiaan vastaan. On epävarmaa, mitä tapahtuu, jos äänet jakautuvat tasan.
Samaan aikaan virkarikosoikeudenkäynnin kanssa Trump kävi vaalikampanjaansa Iowassa. Kuva: CRAIG LASSIG
Samaan aikaan virkarikosoikeudenkäynnin kanssa Trump kävi vaalikampanjaansa Iowassa. Kuva: CRAIG LASSIG

On hyvin mahdollista, että presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on käytännössä ohi tänään perjantaina.

Kummankin osapuolen odotetaan tänään pääsevän loppupuheenvuoroihinsa. Sen jälkeen senaatti alkaa käsitellä kysymystä siitä, kutsuuko se todistajia oikeudenkäyntiin vai ei.

Yksi paljon esillä ollut mahdollinen todistaja on Trumpin entinen turvallisuusantaja John Bolton. Hän ei ole kiistänyt väitteitä, joiden mukaan hän aikoo kertoa tulevassa kirjassa Trumpin sanoneen hänelle haluavansa jäädyttää Yhdysvaltojen sotilasavun Ukrainalle siihen asti, että maa tutkii Trumpin vastaehdokkaaksi syksyn presidentinvaaleihin pyrkivän Joe Bidenin perhettä.

Ainakin kaksi republikaania haluaa todistajat

Myöhäisillan mielenkiintoisin kysymys on se, onnistuvatko demokraatit kutsumaan Boltonin todistamaan vai eivät. Syyttäjänä toimiva demokraatti Adam Schiff ehdotti torstaina, että molemmat osapuolet kuulevat todistajia ensin suljetuin ovin. Tämä ei saanut vastakaikua republikaaneissa.

Onnistuakseen kutsumaan todistajia demokraatit tarvitsevat ainakin neljän republikaanisenaattorin tuen. Republikaaneilla on enemmistö 100-paikkaisessa senaatissa.

Perjantaina aamulla Suomen aikaa näytti siltä, etteivät demokraatit onnistu pyrkimyksissään. Torstain ja perjantain välisenä yönä republikaanisenaattori Susan Collins ilmoitti äänestävänsä todistajien kutsumisen puolesta. Ilmeisesti myös Mitt Romney aikoo äänestää samoin.

Lausunnon antoi myös Lisa Murkowski, joka sanoi, että tilanne puhuu todistajien kutsumisen puolesta. Hän sanoi kuitenkin vielä empivänsä asiaa.

Lamar Alexander sen sijaan sanoi, ettei näe tarvetta todistajien kutsumiselle.

– Ei ole tarvetta uusille todisteille sen todistamiseen mikä on jo todistettu, hän sanoi.

Äänestys voi olla maanantaina

Romneytä, Collinsia, Murkowskia ja Alexanderia on pidetty republikaaneista halukkaimpina todistajien kutsumiseen. Jos jostain ei löydy yllätysäänestäjää, demokraattien mahdollisuudet saada Bolton todistamaan ovat minimaalliset.

Jos Murkowski äänestää todistajien kutsumisen puolesta, ovat äänet tasan 50–50. Tällöin on mahdollista, että oikeudenkäynnin puheenjohtaja John Roberts äänestää jommankumman vaihtoehdon puolesta.

Virkarikosoikeudenkäynneistä on kuitenkin niin vähän aiempaa kokemusta, että kukaan ei oikeastaan tiedä, mitä lopulta tapahtuu.

Vaikka todistajia kutsuttaisiin, hänen panemisensa viralta vaatii kahden kolmasosan enemmistön senaatissa. Tämä on hyvin epätodennäköistä.

Jos todistajia ei kutsuta, senaatti äänestää Trumpin vapauttamisesta syytteistä. Todennäköisesti tämä tapahtuu lauantaina tai maanantaina, kun katsojia on enemmän kuin yön pimeinä tunteina, joille oikeudenkäynti venyy perjantaina.

Kiista ilmiantajasta jatkui senaatissa

Torstaina oikeudenkäynnissä virisi jälleen kerran kiista virkarikostutkintaan johtaneen ilmiannon tekijästä.

Roberts kieltäytyi lukemasta republikaanisenaattori Rand Paulin kysymystä, joka sisälsi oikeistomedian ilmiantajaksi syyttämän henkilön nimen. Roberts hylkäsi vastaavan kysymyksen myös keskiviikkona.

Paul sanoo, että hänen kysymyksensä siitä, työskentelikö kyseinen ilmiantaja Adam Schiffin laskuun saadakseen Trumpin virkarikossyytteeseen, ei ollut tarkoitettu ilmiantajan henkilöllisyyden saamiseksi selville.

– Kysymys ei liittynyt ilmiantajaan. Kysymys liittyi siihen, ovatko kaksi ihmistä ystäviä, Paul sanoi.

Demokraatit ja ilmiantajaa edustava lakiasiantoimisto olivat asiasta eri mieltä.

Trump ja jotkut muut republikaanit ovat kuukausia yrittäneet saada julki ilmiantajan nimen leimatakseen hänet epäisänmaalliseksi demokraattien kätyriksi. Ilmiantajan lakimiehen mukaan hallitus on pyrkinyt suojelemaan ilmiantajaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic