Uutiset

Ainakin kuusi ihmistä kuollut Jebi-taifuunin iskettyä Japaniin – rajuin myrsky 25 vuoteen

Yli miljoona ihmistä on saanut evakuointikehotuksen Japanissa. Melkein sata on loukkaantunut.
Jalankulkijat suojautuivat sateenvarjoilla kovaa tuulta ja sadetta vastaan pääkaupungissa Tokiossa tiistaina.

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut Japanissa tiistaina sen jälkeen, kun Jebi-taifuuni iski maan länsirannikolle.

71-vuotias mies löydettiin kuolleena tuulenpuuskien takia romahtaneesta varastosta. 70 vuotta täyttänyt mies puolestaan putosi talonsa katolta ja menehtyi, kertoi valtiollinen televisiokanava NHK.

Jebi-taifuuni iski Japanin länsirannikolle tiistaina. Taifuuni tuo Japaniin erittäin voimakkaita tuulenpuuskia ja rankkoja sadekuuroja, minkä takia yli miljoona ihmistä on saanut evakuointikehotuksen ja satoja lentoja on peruttu, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Hirmumyrsky on voimakkain neljännesvuosisataan. Useimpia ihmisiä neuvottiin jättämään kotinsa ja menemään hätämajoitukseen, joita on perustettu esimerkiksi Koben miljoonakaupunkiin 1 500.

Pääministeri Shinzo Abe kehotti asukkaita evakuoitumaan ajoissa. Hän peruutti Kyushuun suunnitellun matkansa.

Tuulennopeus 57,7 m/s

Jebi, joka tarkoittaa koreaksi ”niellä”, iski ensiksi Shikokuun, joka on pääsaarista pienin. Muutamia tunteja sen jälkeen se siirtyi myös suurimman eli Honshun saaren länsipuolelle, kertoo Reuters.

Tuulennopeus nousi Shikokussa 57,7 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan yli 32 metriä sekunnissa tarkoittaa hirmumyrskyä.

– Talomme sijaitsee aivan vuoren juurella, joten siellä on nyt vaarallista ja päätimme lähteä, kertoi NHK-televisiokanavan haastattelema nainen.

Televisiokuva näytti aaltojen syöksyvän rannikkokaduille, metallinkappaleiden lentelevän parkkipaikalla ja kuorma-auton kaatuneen kyljelleen.

Lento- ja junaliikenne pysähtyi

Kioton kaupunkiin satoi tunnissa 100 millimetriä vettä. Twitterissä julkaistu video näytti, miten osa Kioton rautatieaseman katosta sortui. Tulvavesi täytti kiitoradat Osakan Kansain kansainvälisellä lentoasemalla.

– Myrsky on todella raju. Toivon pääseväni kotiin, sanoi hongkongilaisnainen NHK:lle lentoasemalla.

Yli 700 lentoa jäi maahan taifuunin takia. Myös lautta- ja junavuoroja on peruttu. Tokion ja Hiroshiman välillä liikennöivä Shikansen-luotijuna pysähtyi, ja Universal Studios Japan -nähtävyyspuisto suljettiin Osakassa.

Pääkaupunki Tokio on kaukana myrskyn keskuksesta, mutta sinnekin odotettiin rankkasateita ja tuulenpuuskia tiistai-iltaan mennessä.

Japanin ilmatieteen laitos varoitti televisiossa, että taifuuni voi nostaa rajuja tuulenpuuskia, ukkosia, tulvia ja maanvyörymiä maan etelä- ja lounaisosissa. Myös vuorovesi voi heitellä rajusti.

Vuoroveden vaihtelun mitattiin olevan korkeimmillaan sitten vuoden 1961 taifuunin, kertoi NHK-televisiokanava. Japanissa koettiin kuluvana kesänä ennätyksellisen kovia helteitä, joiden takia kuoli satoja ihmisiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti