Uutiset

Airiston Helmi -tutkinnassa kiinniotettu mies pysyy vangittuna – myös toinen vangittu on vaatinut päästä vapaaksi

Molemmat keskusrikospoliisin miehet ovat vaatineet pääsyä vapaaksi tutkintavankeudesta. Toisen miehen vapauttamisvaatimus käsitellään keskiviikkoaamuna.
Airiston Helmi -tutkinnassa vangittiin vuonna 1982 syntynyt mies syyskuun lopussa. Miestä avusti vangitsemisistunnossa asianajaja Tuomas Sunnari (oik.).

Airiston Helmi -tutkinnassa vangittu, vuonna 1982 syntynyt venäläismies pysyy edelleen vangittuna, päätti Varsinais-Suomen käräjäoikeus tiistaina.

Keskusrikospoliisin (KRP) johtamassa talousrikostutkinnassa epäillään, että Paraisilla sijaitsevan yhtiön kautta on pesty rahaa miljoonien eurojen edessä.

Syyskuun lopussa KRP teki suuret kotietsinnät Airiston Helmi -nimisen yhtiön tiloihin takavarikoiden alueelta muun muassa suuren määrän tietomateriaalia sekä käteistä rahaa. Lisäksi KRP teki kiinniottoja, joiden seurauksena esitettiin vangittavaksi kahta Airiston Helmi -yhtiöön liittyvää miestä.

Venäläinen, vuonna 1982 syntynyt vangittiin lokakuun alussa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä veropetoksesta. Hän on ollut vastuuasemassa yhtiössä. Lisäksi vuonna 1967 syntynyt virolaismies vangittiin samana päivänä todennäköisin syin avunannosta törkeään veropetokseen. Virolainen mies on ollut työntekijä yhtiössä.

Molemmat miehet vaativat käräjäoikeudelta pääsyä vapaaksi, kertoi Yle maanantaina.

Vuonna 1982 syntyneen osalta vangitsemisistunto pidettiin tiistaina Vantaalla, vaikka siitä vastasi Varsinais-Suomen käräjäoikeus. Käräjäoikeus harkitsi asiaa pitkään, koska oikeudenkäynti alkoi jo tiistaiaamuna puoli kymmeneltä ja päätös annettiin vasta iltapäivällä kello hieman ennen kello 14:ää.

KRP:n rikoskomisario Antti Perälä kertoo, että mies pysyy vangittuna todennäköisin syin. Perälän mukaan jutun tutkinta tulee kestämään vielä hyvin pitkään.

– Tutkinta etenee hyvää vauhtia, mutta luonnollisesti, kuten kaikki ymmärtävät, että kyse on erittäin laajasta jutusta, jossa on erittäin paljon materiaalia tutkittavana, hän kertoo Lännen Medialle.

Keskiviikkoaamuna vastaavasti on vuonna 1967 syntyneen miehen vapauttamisasia.

KRP on vastustanut molempien miesten vapauttamista.

Suuri tutkinta

Keskusrikospoliisin johtama talousrikostutkinta on toistaiseksi ollut laaja. KRP on kertonut tehneensä Verohallinnon kanssa esiselvitystä useita kuukausia ennen kuin syyskuun näyttävät kotietsinnät toteutettiin.

Kotietsintöihin osallistui lopulta satoja ihmisiä eri viranomaisista, ja alueella oli myös lentokielto kotietsintöjen aikana. KRP perusteli suurta henkilömäärää sillä, että kotietsinnät tehtiin Airiston Helmen saaristossa sijaitseviin kiinteistöihin, joihin kulku on vaikeaa. Airiston Helmi omistaa lukuisia kiinteistöjä Turun saaristosta.

Tutkinta jatkuu vielä useita kuukausia, ja KRP:tä auttaa kotietsintöjen datamäärän perkuussa myös Suojelupoliisi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan syytteiden nostamisen määräaika vangittujen miesten osalta on helmikuun loppu 2019.

Perälä lisää, että vaikka kaksikko vangittiin verorikosepäilyjen vuoksi, vuonna 1982 syntynyttä miestä epäillään myös törkeästä rahanpesusta ja vuonna 1967 syntynyttä avunannosta törkeään rahanpesuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic