Uutiset

Aivovammasta kärsivä ex-liigapelaaja taistelee vakuutusyhtiön kanssa

Yksi tavallinen jääkiekon liigaottelu. Yksi tavallinen taklaustilanne, jota juuri kukaan 4 000 katsojasta ei edes huomannut.

Yhdysvaltalaisen

Garrett Staffordin

elämän yhden tavallisen liigaottelun yksi tavallinen taklaustilanne kuitenkin muutti. Ässissä kaudella 2014–2015 pelannut puolustaja sai taklaustilanteessa Lukon pelaajan olkapään leukaansa ikävin seurauksin.

Ässien valmennus oli muutaman kerran aiemmin penkittänyt ailahtelevasti pelanneen jenkin kesken pelin, siihenkään ei kiinnitetty erityistä huomiota, että puolustaja katosi kaukalosta. Staffordille tuli oireita välittömästi, mutta sitä hänkään ei tiennyt, että ura oli käytännössä ohi. Elämässä alkoi uusi tuskainen taistelu.

Staffordin uran viimeinen liigaottelu pelattiin 17. helmikuuta 2015. Hänen oma vaimonsakin kertoi miehen persoonallisuuden muuttuneen. Kun tärskystä on aikaa reilu vuosi, oireet eivät ole kadonneet.

– Minulla on päivittäistä päänsärkyä, keskittymis- ja muistivaikeuksia, ärtyneisyyttä, masennusta ja niskakipua, luettelee Los Angelesissa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa elävä Stafford.

Suomessa tehdyssä magneettikuvauksessa Staffordilla todettiin keskivaikea aivovamma ja niskan retkahdusvamma.

Stafford, 36, on pysyvästi työkyvytön jääkiekkoon.

Hän haki liigapelaajat vakuuttavalta Ifiltä tapaturmaeläkettä uuteen ammattiin kouluttautumista varten. Sitä miehelle ei kuitenkaan myönnetty, koska Ifin asiantuntijalausunnon mukaan voi olla mahdollista, että kyse on jonkun varhemmin sattuneen vamman jälkitilasta.

Stafford koki Pohjois-Amerikassa päävammat vuosina 2004 ja 2012. Kun mies oli niistä toipunut, hänet kuitenkin todettiin täysin terveeksi.

Yksittäistä tapausta If ei kommentoi. Yleisesti vakuutusyhtiöstä todetaan, että pelkkä lääketieteellinen mahdollisuus sille, että tietty vamma olisi seurausta tapaturmasta ei ole riittävä peruste korvaamiselle. Korvaamisessa edellytetään sitä, että vamma on todennäköisesti seurausta kyseisestä vahinkotapahtumasta.

Ifin mukaan korvauskäsittelyssä selvityksiä arvioidaan sekä lääketieteellisestä että juridisesta näkökulmasta. Selvitykset koostuvat pääasiassa vamman jälkeisestä ajasta laadittuihin asiakirjoihin, mutta tarvittaessa myös vammaa edeltävään aikaan ja mahdollisiin muihin vammoihin, joilla voi olla vaikutusta syy-yhteyden arvioinnissa.

Stafford on valittanut kielteisestä päätöksestä tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnalle.

Taloudellisesti tapauksessa puhutaan merkittävistä summista. Jääkiekkoilijan tapaturmaeläke tarkoittaa viiden vuoden ajan 85 prosentin korvausta viimeisen sopimuskauden palkasta.

Stafford oli Ässissä palkkahaitarin yläpäässä. Täydestä palkastaan hän ei voi saada 85 prosentin korvausta, sillä urheilijan tapaturmaeläkkeessä on niin sanottu palkkaleikkuri, jonka ylimenevästä palkasta korvaus ei enää kasva. Leikkuri on noin 115 000 eurossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti