Uutiset

Ajaako keskusta edelleen maakuntaveroa? Ministeri Vehviläinen pitää veroa yhä mahdollisena

Suomen hallitus linjasi huhtikuussa, että se ei valmistele esityksiä erillisestä maakuntien verosta. Kun uudet maakunnat vuonna 2019 aloittavat toimintansa, niiden rahoitus tulee valtiolta. Lisäksi asiakas- ja käyttömaksut ovat mahdollisia. Maakuntaverosta on tässä vaiheessa olemassa linjaus siitä, että sen käyttöönottoa selvitetään.

Kunta- ja uudistusministeri

Anu Vehviläinen

(kesk.) ei kuitenkaan ole valmis hautaamaan keskustelua maakuntaverosta.

– Olen edelleenkin sitä mieltä, että ei pidä ajatella, että se olisi pois pöydältä, Vehviläinen sanoi.

Ministeri esitteli toimittajille maanantaina Helsingissä, mitä sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnokset pitävät sisällään.

– Sanon sen siksi, että jos maakunnilla olisi verotusoikeus pienen siivun osalta, sillä olisi mahdollisia vaikutuksia moniin muihinkin asioihin.

Vehviläisen mukaan maakuntavero vahvistaisi maakuntien itsehallintoa, ja esimerkiksi pitkäaikainen velanotto olisi hänen mielestään veron avulla mahdollista.

– Minä haluan ainakin, että se tutkitaan. Minun oma kantani on se, että pitäisin sitä mahdollisena, hän sanoi.

Lakiluonnoksen mukaan 89 prosenttia maakunnan valtionrahoituksesta on tarveperusteista rahoitusta ja 10 prosenttia asukaslukuperusteista rahoitusta.

Yksi prosentti olisi niin sanottua hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä saatavaa rahoitusta. Kriteerit tämän rahan jakamiseen tulevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Rahalla valtio palkitsisi maakuntia, jotka tekevät esimerkiksi ennalta ehkäisevää työtä. Kriteeristöä ei ole vielä olemassa, ja se tulee ensimmäisen kerran käyttöön 2020-luvun alkupuolella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti