Uutiset

"Ajattele perheesi turvallisuutta": Kiina uhkailee ulkomailla asuvia uiguureja

Guardian-lehden mukaan myös Suomessa asuvat uiguurit ovat saaneet tällaisia uhkailuja.
Malesialaiset muslimiaktivistit esittelivät julistetta, jossa kehotettiin pelastamaan uiguurit Kiinan suurlähetystön luona pidetyn mielenosoituksen aikana Kuala Lumpurissa viime heinäkuussa. Kuva: AHMAD YUSNI
Malesialaiset muslimiaktivistit esittelivät julistetta, jossa kehotettiin pelastamaan uiguurit Kiinan suurlähetystön luona pidetyn mielenosoituksen aikana Kuala Lumpurissa viime heinäkuussa. Kuva: AHMAD YUSNI

Brittilehti Guardianin mukaan useassa Euroopan maassa, muun muassa Suomessa, asuvat uiguurit ovat saaneet uhkauksia Kiinasta Xinjiangin maakunnan tapahtumia koskevien protestiensa vuoksi.

Lehti kertoo, miten Abdujelil Emet oli osallistunut Saksan parlamentin kuulemistilaisuuteen Kiinan uiguurien tilanteesta. Kaksi päivää tämän jälkeen hän oli saanut sisareltaan Kiinasta puhelinsoiton ensi kertaa kolmeen vuoteen.

Kiinalaiset turvallisuusviranomaiset olivat pakottaneet sisaren soittamaan veljelleen, jotta tämä hiljentäisi kritiikkinsä Kiinan tilanteesta. YK:n mukaan Kiinassa on suljettu yli miljoona uiguuria ja muita muslimivähemmistön jäseniä internointileireille.

Sisaren puhe oli kuulostanut oudolta. Tämä oli ensin ylistänyt kommunistista puoluetta ja kertonut, kuinka hänen elämänsä oli parantunut puolueen toiminnan takia. Sen jälkeen sisar kertoi heidän veljensä kuolleen.

”Sinun pitäisi ajatella perhettäsi”

Yllättynyt Emet, 54, tuli varovaiseksi, koska hän ei ollut koskaan antanut puhelinnumeroaan perheelleen. Puhelun taustalta kuului puhetta, ja lopulta puhelin annettiin kiinalaiselle virkailijalle, joka ei suostunut kertomaan nimeään.

Lopulta Emetin sisko pyysi itkien häntä lopettamaan Kiinan järjestelmän arvostelun. Virkailija varoitti lopuksi näin:

– Asut ulkomailla, mutta sinun pitäisi ajatella perhettäsi, kun juokset ympäriinsä tekemässä aktivistin työtä Saksassa, hän sanoi.

– Ajattele heidän turvallisuuttaan.

Guardianin mukaan yli kahden tusinan Euroopassa ja Yhdysvalloissa asuvan uiguurin haastattelut kertovat, että tällaisia uhkailuja on paljon.

Ainakin Suomessa, Saksassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Ranskassa asuvat uiguurit valittavat saaneensa vastaavanlaisia uhkailuja koskien Xinjiangissa asuvia perheensä jäseniä.

Joitakin heistä on lisäksi pyydetty vakoilemaan Kiinan hyväksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic