Uutiset

Ajokortin saa ensi vuonna älypuhelimeen – sama sovellus voi muistuttaa katsastuksesta

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pitäisi ensi vuoden aikana julkaista mobiilisovellus, joka toimii älypuhelimessa ajokorttina.

-Tarkoituksena on, että samasta sovelluksesta voi hakea julkisia ajoneuvotietoja sekä saada tarkempaa tietoa omasta ajo-oikeudesta ja omista ajoneuvoista, kertoo yksikönpäällikkö Simo Karppinen Trafista.

Sovellusta laajennetaan myöhemmin asteittain lisäämällä siihen uusia palveluja.

-Tällaisia voivat olla esimerkiksi muistutukset ajoneuvoveron maksamisesta, katsastusajankohdasta, ajokortin uusimistarpeesta ja mahdollisuus maksaa ajoneuvovero sovelluksessa. Sovellus toimii myös linkkinä Trafin sähköisiin palveluihin, Karppinen selvittää.

Trafi aloittaa ennen joulua sovelluksen testauksen noin tuhannen käyttäjän avulla.

-Tarkkaa ajankohtaa laajalle julkistamiselle ei vielä ole. Aikaa menee arviolta puolisen vuotta pilottikäytön aloittamisesta. Mobiilisovellus ei kokonaan korvaa fyysistä ajokorttia, Karppinen sanoo.

Lainsäädännön mukaan ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus, mutta ajokortti toimii monessa paikassa sellaisena tai jopa kanta-asiakaskorttina. Mobiiliajokorttiin on tulossa samat tiedot kuin fyysiseen ajokorttiin. Näin sekin voi periaatteessa toimia iän todistamisessa tai henkilöllisyyden varmistamisessa esimerkiksi postipakettien haussa.

Mobiiliajokortin käyttöönotto vaatii niin sanotun vahvan tunnistautumisen eli verkkopankkien käyttämän tupas-tunnistautumisen tai mobiilioperaattorien mobiilivarmenteen.

Yhdysvalloissa mobiiliajokortti on jo käytössä tietyillä alueilla, ja Euroopassa sen suunnittelu on pitkällä muun muassa Alankomaissa ja Isossa-Britanniassa. Kansainvälistä käyttöä voidaan joutua odottamaan jonkin aikaa, sillä EU-lainsäädäntö ei vielä tunne mobiiliajokorttia.

Sähköinen tunnistautuminen yleistyy

Sähköisen tunnistautumisen suosio on yhä kasvamassa, kuten on myös verkossa käytettävien palveluiden määrä. Mahdollista on niin passin tilaus, verokortin muuttaminen, ajanvaraus lääkärille, omien sähköisten reseptien tarkistaminen ja kansalaisaloitteen tekeminen.

Nämä palvelut ovat käytössä myös mobiilivarmenteella, joka on puhelimen SIM-kortilla sijaitseva tunniste ja sähköinen henkilöllisyystodistus. Myös sen avulla voi tunnistautua verkkopalveluihin ilman, että pitää muistaa useiden eri palveluiden salasanoja.

Suurimpien operaattoreiden eli DNA:n, Elisan ja Telian yhteinen mobiilivarmenne-palvelu on kasvattanut suosiotaan, sillä yli 40 000 suomalaista on hankkinut varmenteen tänä vuonna.

Operaattoreiden teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset haluaisivat käyttää mobiilivarmennetta enemmän erityisesti nettikaupoissa. Myös sosiaalisen median tileille ja suoratoistopalveluihin kirjautumisessa varmenteen käyttö kiinnostaa. Maailmalla on jo lisäksi olemassa ”kalja-automaatteja”, joista voi ostaa mobiilivarmenteella alkoholijuomia.

Tutkimuksen tekiBilendi Finland Oy:llä syyskuussa 2017. Vastaajia oli tuhat kuluttajaa, jotka olivat iältään 18‒75-vuotiaita.

Mobiilivarmenne on Elisalla ja DNA:lla normaalihintaan maksullinen. Molemmat veloittavat varmenteesta 1,99 euroa kuukaudessa. Telialla varmenne kuuluu toistaiseksi liittymän hintaan.

-Asiakas saa meillä varmenteen vuodeksi veloituksetta. Maksullisuus ei ole tuntunut heikentävän kiinnostusta varmenteeseen. Toivomme, että asiakas tottuu vuodessa varmenteen helppokäyttöisyyteen, sanoo DNA:n Handset-liiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

-Maksuttomuus on osaltaan auttanut mobiilivarmenteen käytön yleistymistä, toteaa puolestaan senior business manager Stefan Anderson Telialta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti