Uutiset

Akava ja Juko huolestuivat poliittisesta ohjailusta – "Virkamiehet eivät ole poliitikkoja vaan toimivat virkavastuulla"

Poliittinen ohjaus nousi esiin maskihankinnoissa ja rokotuksista päättämisessä. Edunvalvontajärjestöt vaativat virkamiehille työrauhaa.
Poliitikkojen kokemaa painetta ei Akavan Sture Fjäderin mukaan saa sysätä virkamiesten niskaan. Kuva: Joel Maisalmi

Virkamiehiin kohdistuva poliittinen ohjaus on noussut huolestuttaviin mittoihin, sanovat korkeasti koulutettujen Akava ja julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertovat saaneensa asiasta useita yhteydenottoja.

Poliittisen ohjauksen määrä on heidän mukaansa korostunut koronaepidemian aikana, kun lainsäädäntötyötä on tehty kovassa kiireessä ja paineessa. Julkisuuteen ovat nousseet poliittiset intohimot erityisesti Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) maskihankinnoissa ja rokotuksista päättämisessä.

– Tällainen harmaa alue on olemassa, ja useat henkilöt ovat kontaktoineet asiasta. Virkamiehet toimivat virkavastuulla ja mitä korkeammalle mennään, sitä kovempi vastuu on, Fjäder painottaa.

Fjäder ja Löfgren julkaisivat viime viikolla blogikirjoituksen, jossa he peräänkuuluttavat läpinäkyvyyttä valtion työnantajapolitiikkaan.

– Halusimme viestiä sitä, että virkamiehet eivät ole poliitikkoja vaan toimivat nimenomaan virkavastuulla, Fjäder perustelee.

Oikeusturva myös johtaville virkamiehille

Löfgren sanoo, että poliittista ohjausta on ollut ennenkin, mutta epidemian aikana se on noussut julkisuuteen aiempaa näkyvämmin.

– Tilanne on ollut haastava, koska koronan kourissa on oltu yli puolitoista vuotta. Poliittiset intressit ovat tällöin törmänneet virkavastuuseen. Virkamiesten työtä kuitenkin raamittavat lainsäädäntö, kansainväliset sopimukset ja vastuu perusoikeuksien toteutumisesta.

– Virkamiesten mahdollisuudet toimia ovat joskus pienemmät kuin poliitikkojen toiveet. Hallinnon luotettavuuden toteutumista ei edesauta se, jos virkamiesten toimia arvioidaan julkisuudessa jo ennen päätöksiä Löfgren kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maria Löfgren pelkää, että virkamiehiin kohdistuva paine johtaa siihen, etteivät pätevimmät työntekijät hakeudu valtionhallintoon. Kuva: Juko

Maria Löfgren pelkää, että virkamiehiin kohdistuva paine johtaa siihen, etteivät pätevimmät työntekijät hakeudu valtionhallintoon. Kuva: Juko

Fjäder vaatii, että myös johtavilla virkamiehillä on oltava oikeusturva. Hän viittaa HVK:n tapaukseen, jossa kolme johtohenkilöä joutui jättämään tehtävänsä ennen selvitysten valmistumista. Syyttäjä päätti marraskuun alussa, ettei silloista toimitusjohtaja Tomi Lounemaa, osastonjohtaja Jyrki Hakolaa ja hallintojohtaja Asko Harjulaa ole syytä epäillä luottamusaseman väärinkäytöstä kevään 2020 epäonnistuneissa maskikaupoissa.

Lounema erosi tehtävästään sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) oli kertonut menettäneensä luottamuksen häneen. HVK irtisanoi Hakolan ja Harjulan.

Fjäder pitää huolestuttavana myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden kyseenalaistamista.

– Jos asiantuntijoiden arvovalta rapistuu sen vuoksi, että politiikka puuttuu peliin, mitä jää jäljelle, hän kysyy.

”Jokainen pelkää asemansa puolesta”

Koronaepidemian aikana huomio on kiinnittynyt erityisesti torjuntatoimia johtaviin tahoihin ja ministereihin. Löfgrenin mukaan poliittista ohjausta on kohdistunut aiemmin myös muiden alojen virkamiehiin.

– Asiaan on vaikea puuttua, koska jokainen pelkää asemansa puolesta, jos asettuu hallinnonalansa ministeriä vastaan. Virkamiehen tärkein tehtävä on kuitenkin olla ylittämättä virkavastuunsa rajoja.

Poliittisen paineen vaikutus päätöksentekoon voi Löfgrenin mukaan johtaa pahimmillaan siihen, etteivät kyvykkäimmät virkamiehet hakeudu töihin valtionhallintoon.

– Se olisi huono asia koko yhteiskunnan kannalta, hän sanoo.

Valtio toimii työnantajana noin 80 000:lle virka- tai työsuhteessa olevalle henkilölle. Heistä noin puolet kuuluu Akavan ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon jäsenliittoihin.

Myös asiantuntijatyöryhmän ex-puheenjohtaja huolissaan

Ongelman on nostanut esiin myös Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) ex-puheenjohtaja Harri Saxen, joka sanoi Lännen Median jutussa viime viikolla poliittisen vaikuttamisen häiritsevän asiantuntijoiden työtä.

– Kyllä KRAR:lle pitäisi nyt ehdottomasti sallia suosituksissaan työrauha. Jotenkin tuntuu siltä, että jonkinlaista painostamista on olemassa. Tällaista ”ohjailua” en ole ennen nähnyt, Saxen totesi (1.12.).

Virkavastuu

Virkavastuu on laajempi kuin tavanomainen oikeudellinen vastuu.

Virkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta.

Vastuu koskee myös toimielinten päätöksiä, joita virkamies on kannattanut.

Laajaa vastuuta perustellaan julkisen vallan käytöllä.

Virkavastuu voi toteutua rikosoikeudellisena vastuuna, vahingonkorvausvastuuna tai kurinpidollisena toimena.

Uusimmat

Fingerpori

comic