Uutiset

AKT on julistanut ylityökiellon maanantaista eteenpäin vastalauseena esitetyille työsuhdeturvan heikennyksille

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on julistanut ylityökiellon kaikkiaan seitsemälle sopimusalalle. Maanantaina voimaan astuva ylityökieltoa on määrä jatkaa kaksi viikkoa, aina syyskuun loppuun asti.

AKT:n mukaan työtaistelutoimi on poliittinen ja ylityökielto kohdistuu hallituksen esitykseen, joka toteutuessaan heikentäisi oleellisesti alle 20 henkilöä työllistävien yritysten palveluksessa työskentelevien palkansaajien työsuhdeturvaa.

AKT toteaa tiedotteessa, ettei liitto hyväksy jäseniinsä kohdistuvaa työsuhdeturvan heikennystä eikä ylipäätään työntekijöiden eriarvoista kohtelua lain edessä ja vaatii hallitusta lopettamaan syrjivän ja työntekijöitä nöyryyttävän lakiesityksen valmistelun.

Aiemmin tällä viikolla Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat, etteivät niiden jäsenet tee ylitöitä maanantaista eteenpäin.

Tuolloin Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi keskiviikkona, että hallituksen esitys lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksia.

Ammattiliitto Pron kohdalla ylityökielto koskee puolestaan teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan ylityökiellossa ei ole kyse niinkään politiikasta, vaan ennemminkin Pron jäsenten edunvalvonnasta. Hänen mukaansa ammattiliitto ei vaadi kohtuuttomuuksia, vaan haluaa, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan.

Ammattiliitto Pron ja Teollisuusliiton ylityökiellot ovat voimassa toistaiseksi. Ainakin Teollisuusliitto on valmis toteuttamaan myös muita vastatoimia, jos hallitus ei peräänny aikeissaan. Teollisuusliiton liittohallitus päätti 24. elokuuta vaiheittain etenevistä toimista hallitusta vastaan.

AKT :n hallitus aikoo kokoontua syys-lokakuun vaihteessa tarkastelemaan tilannetta uudestaan ja varaa mahdollisuuden jatkaa ylityökieltoa sekä laajentaa sitä tarvittaessa myös muille liiton sopimusaloille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti