Uutiset

Aktiivimalli pois ja tilalle uusi järjestely, vaatii STTK:n Palola – "Turvan kestoa ei pidä lyhentää"

STTK:n mukaan työttömien työllistymistä voidaan parantaa tarjoamalla heille parempia ja oikein kohdistettuja palveluja.
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä aktiivimalli on osoittautunut toimimattomaksi. Arkistokuva. Kuva: Ossi Ahola
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä aktiivimalli on osoittautunut toimimattomaksi. Arkistokuva. Kuva: Ossi Ahola

Aktiivimalli on peruttava, sanoo työmarkkinajärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Sen tilalle hän esittää työttömyysturvan uudistamista, joka tulisi olla osa sosiaaliturvan laajempaa kokonaisuudistusta.

– Kustannusneutraali työttömyysturvan uudistus voitaisiin toteuttaa painottamalla turvan tasoa alkupäässä, porrastamalla malli ja alentamalla turvan tasoa maltillisesti loppua kohti, Palola sanoo tiedotteessa.

Palola kertoo, että mitä pidemmäksi työttömyys venyy, sen vaikeampi työttömän on työllistyä. Näin on erityisesti ikääntyvillä työntekijöillä ja heillä, joiden ammattitaitovaatimukset eivät riitä uuden työn vastaanottamiseen.

– Turvan kestoa ei pidä lyhentää. Riittävän pitkä siirtymäaika ja esimerkiksi ikääntyvien tai muutoin työmarkkinoilla erityisasemassa olevien työntekijöiden turva olisi ehdottomasti varmistettava.

Työttömille oikein kohdennettuja palveluita

Työttömyysturvan uudistaminen edellyttää, että työttömän työllistymistä ja osallisuutta tehostetaan oikein kohdennetuilla ja riittävän tasoisilla palveluilla.

– Suomessa ne laahaavat muiden Pohjoismaiden jäljessä. Eri palvelujen yhteistyötä on tiivistettävä ja palveluja tarjottava työttömäksi joutuneelle heti työttömyyden alkaessa tai mieluiten jo silloin, kun työttömyys vasta uhkaa.

Palolan mielestä edellinen hallitus kuritti työtöntä.

– Työttömyysturvan kestoa lyhennettiin, työn vastaanottamisen ehtoja tiukennettiin ja toteutettiin aktiivimalli, joka on osoittanut toimimattomaksi.

Takaisin kolmikantavalmisteluun

STTK:n mukaan mikään työttömyysturvamalli ei luo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa. Se työ on yritysten ja julkisen toimijan vastuulla.

STTK haluaa, että seuraava hallitus palaa työ- ja sosiaalilainsäädännön kehittämisessä aitoon ja toimivaan kolmikantavalmisteluun.

– Kolmikanta ei ole mikään itseisarvo vaan väline hyvään, vaikuttavaan ja kestävään lainsäädäntöön. Se on paras tapa sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä ja varmistaa uudistusten läpimeno.

Suomen on parannettava STTK:n mukaan työllisyyttä ja tavoiteltava 75 prosentin työllisyysastetta, jotta hyvinvointipalvelut voidaan turvata.

Työmarkkinajärjestön mielestä Suomen haasteita ensi hallituskaudella ovat muun muassa ikääntyvä väestö, alhaiset syntyvyysluvut, huoltosuhteen heikkeneminen, rakenneuudistusten hitaus ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen paineet.

Eduskuntavaaleissa sdp ja vasemmistoliitto kampanjoivat aktiivimallin perumisen puolesta. Vasemmistoliitolle mallin peruminen on kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle.

Uusimmat

Fingerpori

comic