Uutiset Helsinki

Al-holin leiriltä pelastetut orpolapset saapuvat lauantaina Suomeen - Muiden lasten evakuointivalmistelut jatkuvat

Viranomaiset kertoivat lauantaina illalla Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että al-Holin leiriltä pelastetut lapset kuljetetaan Suomeen vielä lauantain aikana. Helsinki-Vantaan lentokentälle odotetaan laskeutuvan illan aikana lento, jonka kyydissä lapset mahdollisesti saapuvat.
Ulkoministeriö tiedotti lauantaina iltapäivällä, että kaksi suomalaislasta on nyt Suomen viranomaisten hallussa. Arkistokuva al-Holin leiriltä. Kuva: AHMED MARDNLI
Ulkoministeriö tiedotti lauantaina iltapäivällä, että kaksi suomalaislasta on nyt Suomen viranomaisten hallussa. Arkistokuva al-Holin leiriltä. Kuva: AHMED MARDNLI

Syyriassa vanhempansa menettäneitä pieniä suomalaislapsia kuljetetaan parhaillaan Suomeen. Viranomaiset vahvistivat tiedon tiedotustilaisuudessa lauantaina illalla.

Helsinki-Vantaan lentokentälle odotetaan laskeutuvan illan aikana kone, joka lähti Irakin Erbilistä iltapäivällä Suomen aikaa. Viranomaiset eivät vahvistaneet, että orpolapset olisivat juuri tällä lennolla.

Samoihin aikoihin, kun lento lähti Irakista, ulkoministeriö kuitenkin tiedotti, että Syyrian al-Holin leiriltä evakuoidut kaksi suomalaista orpolasta ovat Suomen viranomaisten hallussa.

Nyt viranomaiset ovat myös vahvistaneet, että lapset saapuvat lauantaina Suomeen.

Viranomaiset eivät kertoneet lasten evakuointiin liittyviä yksityiskohtia. Suomeen saavuttuaan lapset otetaan terveydenhuolto- ja sosiaaliviranomaisten hoiviin. Viranomaisten mukaan yhteistyö leiriä hallinnoivien kurdien kanssa sujui hyvin

Paikalla tiedotustilaisuudessa olivat ulkoministeriön, sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajat.

Periaatepäätös maanantaina

Suomen hallitus teki maanantaina periaatepäätöksen suomalaislasten hakemisesta turvaan al-Holin leiriltä.

Viranomaisten ensisijaisena tavoitteena on saada vaikeista oloista pelastettavat lapset välittömästi terveydenhuollon, lastensuojelun ja moniammatillisen pitkäaikaisen tuen ja avun piiriin. Kotiuttamisia koordinoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämä erityisedustaja.

Hallitus ei päätöksessään velvoittanut viranomaisia auttamaan al-Holin leirillä olevien äitien palaamisessa Suomeen. Äiti voidaan kuitenkin yksilöllisen harkinnan perusteella ottaa mukaan kotiutukseen, jos lapsen etu vaatii sitä.

Leiriä hallinnoivat kurdit ovat ainakin toistaiseksi kieltäytyneet laskemasta lapsia leiriltä ilman äitiä, ellei äiti ole antanut siihen lupaa.

Al-holin leirillä on kerrottu olevan yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta. Suomalaiset lapset ovat tiettävästi 1–13-vuotiaita. Useimmat ovat syntyneet Syyriassa, mutta osa on päätynyt sinne vanhempiensa mukana.

Alustava terveystarkastus jo lentokentällä

Turvallisuuteen ja yksityisyydensuojaan vedoten ministeriö ei aio kertoa evakuoitavien henkilö- tai muita tietoja, kuten mahdollista tulevaa asuinpaikkaa. Ministeriö on aiemmin tiedottanut, ettei se aio myöskään kertoa ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia.

Vastaanottoon liittyvät toimenpiteet käynnistyvät jo lentokentällä, missä palaajille tehdään alustava terveystarkastus ja otetaan dna-näyte. Kotiutettavat sijoitetaan tämän jälkeen kuntien vastaanottoyksiköihin.

Kukin kunta vastaa alueeltaan lähteneistä palaajista. Kunnilla on jo tietoja niiden alueelle mahdollisesti kotiutettavista henkilöistä.

 

Juttua on päivitetty 21.12.2019 klo 20.40.

Korjattu Erbilin kaupungin sijainti ja lisätty tietoja tiedotustilaisuudesta.

Leirin lapsista puolet alle 12-vuotiaita

Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä on noin 70 000 ihmistä, joista yli puolet on alle 12-vuotiaita lapsia.

Leirillä on 11 suomalaisnaista ja yli 30 suomalaislasta.

Osa naisista on kantasuomalaisia, osan vanhemmat ovat kotoisin muualta.

Lapsista suurin osa on syntynyt Syyriassa, mutta osa heistä on Suomessa syntyneitä. Valtaosa lapsista on alle kouluikäisiä.

Leirin suomalaislapsista kaksi on orpoja. Nämä kaksi lasta ovat nyt Suomen viranomaisten hoivissa.

Lain mukaan Suomen kansalaisen lapsilla on oikeus Suomen kansalaisuuteen.

Monilla leirin asukkailla on yhteyksiä terrorijärjestö Isisiin. Monet kansainväliset lehdet ovat kertoneet, että monet leirin naisista kasvattavat lapsiaan islamistisen ääri-ideologian mukaisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic