Uutiset

Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – Vanhoilla teksteillään kohauttanut kansanedustaja palasi sairauslomalta

SDP:n eduskuntaryhmä on luvannut kommentoida kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) asiaa myöhemmin tänään. Kuva: Mauri Ratilainen
SDP:n eduskuntaryhmä on luvannut kommentoida kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) asiaa myöhemmin tänään. Kuva: Mauri Ratilainen

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) sanoo, ettei tunnista itseään vanhoista teksteistään, joissa hän halveksi esimerkiksi sunnimuslimeja, homoja ja juutalaisia.

Al-Taee sanoo myös katuvansa tekstien salaamista ennen eduskuntavaaleja.

– Ajattelin, että se Hussein ei ole enää olemassa, joka joskus nuo kirjoitti, hän toteaa STT:lle.

Kansanedustajan sairausloma päättyi sunnuntaina. Samalla hän palasi julkisuuteen.

Ensi viikonloppuna al-Taee osallistuu paneelikeskusteluun Faces-festivaalilla Karjaalla. Al-Taeen lisäksi paneelissa ovat ainakin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Al-Taee jäi sairauslomalle vapun jälkeen, kun tieto hänen aiemmista kirjoituksistaan tuli julkisuuteen. Sen jälkeen hän irtisanoutui teksteistä ja pyysi niitä anteeksi. Sairauslomansa alussa hän oli myös sairaalahoidossa.

Kirjoitukset nousivat julkisuuteen myös Israelissa, jossa Jerusalem Post käsitteli al-Taeen tekstien antisemitismiä.

Al-Taeen vanhoista kirjoituksista nousi kohu huhtikuun lopussa, vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun al-Taee oli valittu ensimmäiselle kaudelleen kansanedustajaksi.

Sdp kertoi ennen al-Taeen sairausloman alkua, että al-Taeen jatkon puolueessa määrittää eduskuntaryhmä.

Eduskuntaryhmä ehti jo käsitellä tapausta huhtikuussa, mutta käsittely tapahtui ennen kuin al-Taee myönsi kirjoittaneensa tekstit ja valehdelleensa niistä.

Puolue on luvannut kommentoida al-Taeen tapausta myöhemmin tänään.

Ennen kuin al-Taee hän myönsi tehneensä kirjoitukset, niistä kertoi Suomen sekulaarit maahanmuuttajat -yhdistyksen puheenjohtaja Anter Yasa blogissaan.

Vuosien 2011–15 aikana kirjoittamissaan teksteissä al-Taee puhui halventavasti esimerkiksi sunnimuslimeista, kurdeista, juutalaisista, kurdeista ja homoseksuaaleista.

Lehdistö kysyi Al-Taeelta tämän solvaavista kirjoituksista ainakin jo viime vuoden marraskuussa, kun hän työskenteli vielä konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

Tuolloin hän kiisti kirjoittaneensa tekstejä. Myöhemmin keväällä hän kiisti asian uudestaan ja sanoi, että hän epäilee olevansa mustamaalaamisen kohteena.

Huhtikuun lopussa al-Taee myönsi lopulta kirjoitukset omakseen, irtisanoutui niistä ja pyysi tekstejä sekä niiden aitoudesta valehtelua anteeksi.

– Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä, al-Taee kirjoitti blogissaan anteeksipyyntönsä yhteydessä.

Anteeksipyynnössään Al-Taee perusteli aiempia kirjoituksiaan muun muassa sillä, että hän tulee hyvin konservatiivisesta taustasta,

– Etenkin palestiinalaisten ahdinko Lähi-idässä sai minut todella turhautuneeksi ja surulliseksi. Sekoitin ajattelussani juutalaiset ja Israelin. Lapsesta saakka opin ainakin joillain Lähi-idän alueilla vallitsevan ajattelutavan, jossa Israelia syytettiin kaikesta mitä maailmalla tapahtui. Nyt tiedän, että se on helppo narratiivi, jolla Lähi-idän vallanpitäjät vievät huomiota pois omista ongelmistaan.

Poliisille tehtiin al-Taeen tapauksesta ainakin kaksi tutkintapyyntöä.

Keskusrikospoliisi (KRP) selvitti asiaa jo huhtikuussa kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

KRP päätti tekemänsä esiselvityksen perusteella, ettei tapauksesta ole tarpeen aloittaa esitutkintaa, koska valtaosa kirjoituksista on rikosoikeudellisesti vanhentuneita, eikä uudemmissa tapauksissa kirjoiteta yksittäisistä kansanryhmistä.

Valtakunnansyyttäjävirastolle myöhemmin tehdyn tutkintapyynnön johdosta myös Itä-Uudenmaan poliisi selvitti al-Taeen kirjoituksia, mutta esitutkintaa ei aloitettu sielläkään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti