Uutiset

Älä maalaa rantakallioon oranssia – voidaan tulkita hätämerkiksi

Suomenlahden merivartiosto joutui viikonloppuna tarkistamaan Kirkkonummella kalliomaalausta, jossa oli käytetty punaista ja oranssia maalia. Oranssia käytetään kertomaan hätätilasta. Viattomassa kalliomaalauksessa on mahdollisesti hahmoteltu sydäntä, mutta värivalinta ei ollut onnistunein.

-Mitenkään yleistä tämä ei ole. Ensimmäistä kertaa urallani kuulin, että kalliomaalaus on aiheuttanut tarkistuskäynnin. Aiheettomia hälytyksiä ei ole paljon. Hätämerkit ovat selkeitä. Joskus käsien heiluttamisella yritetään kiinnittää huomiota johonkin muuhun kuin hätätilanteeseen, kertoo meripelastusjohtaja Jarkko Takala Suomenlahden merivartiostosta.

Lainsäädännössä kielletään useiden hätämerkkien käyttö ilman avun tarvetta.

Hätämerkkejä ovat muun muassa pamahdusmerkki noin 1 minuutin väliajoin, keskeytymätön ääni jollakin sumumerkinantolaitteella, yksitellen lyhyin väliajoin ammutut raketit tai pommit, jotka sinkoavat punaisia tähtiä, SOS-merkkiryhmä Morsen järjestelmällä radiosähkötyksellä tai muulla menetelmällä, sana ”Mayday” radiopuhelimella, hätämerkki N C Kansainvälisen viestityskirjan mukaan, laskuvarjoraketti tai käsisoihtu, joka näyttää punaista valoa, savumerkki, joka kehittää oranssin väristä savua sekä sivuille ojennettujen käsivarsien verkkainen ja jatkuva nostaminen ja laskeminen.

-On kiellettyä käyttää tai näyttää mitään edellä mainituista merkeistä paitsi osoittamaan hätää ja avun tarvetta. Samoin on kiellettyä käyttää mitään merkkiä, joka voidaan käsittää joksikin edellä mainituksi merkiksi, asetuksessa yhteentörmäysten ehkäisemiseksi merellä kirjoitetaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic