Uutiset

Albania ja Pohjois-Makedonia lähellä EU-jäsenyysneuvottelujen alkamista

Neuvottelut loppuvuodesta estäneet Ranska ja Hollanti eivät enää asetu esteeksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Kreikka tukee neuvotteluja.
Pohjois-Makedonian pääkaupungin Skopjenkin kadut ovat hiljenneet koronaviruksen vuoksi. Maa saattaa päästä aloittamaan neuvottelut EU-jäsenyydestä pikapuolin. Kuva: epa08311554
Pohjois-Makedonian pääkaupungin Skopjenkin kadut ovat hiljenneet koronaviruksen vuoksi. Maa saattaa päästä aloittamaan neuvottelut EU-jäsenyydestä pikapuolin. Kuva: epa08311554

EU voi pian aloittaa neuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyydestä unionissa.

Asia käy ilmi uutistoimisto Reutersin maanantaina näkemästä päätösluonnoksesta. Luonnos on määrä viimeistellä tällä viikolla.

Jos päätösesitys hyväksytään, se antaisi uutta toivoa kaikille kuudelle Länsi-Balkanin EU-halukkaalle, Serbialle, Kosovolle, Montenegrolle, Albanialle ja Pohjois-Makedonialle.

Pohjois-Makedonia ja Albania tavoittelivat neuvotteluiden alkamista jo viime vuonna, mutta Ranska ja Hollanti vastustivat sitä. Ranskan ja Hollannin mukaan Pohjois-Makedonia ja Albania eivät olleet tehneet tarpeeksi korruption kitkemiseksi ja ihmisoikeuksien parantamiseksi. Lisäksi niin pelotti ottaa uusia maita mukaan unioniin, kun EU:n yhtenäisyys oli koetuksella Britannian erotessa unionista.

Jäsenyysprosessi uudistui

Viime kuussa Ranskan ja Hollannin huolet olivat väistyneet sen verran, että Albanian ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut näyttävät yhä todennäköisemmiltä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka esti neuvotteluiden aloittamisen Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa, sanoi helmikuussa, että olisi valmis suostumaan maiden jäsenyysneuvotteluihin, jos EU-komissio antaisi maista positiivisen arvion ja muuttaisi jäsenyysprosessia.

EU uudisti jäsenyysprosessia ja esitteli uudistuksen helmikuussa. Ranska toivotti sen tervetulleeksi. Nyt EU-jäsenmailla on aiempaa enemmän sananvaltaa jäsenyysneuvotteluissa. Ne voivat keskeyttää prosessin, jos jäsenehdokkaat eivät täytä taloudellisia, oikeudellisia tai muita uudistuksia koskevia ehtoja.

Jäsenmaiden on oltava yksimielisiä jäsenneuvotteluiden aloittamisesta. Jos mikään 27 jäsenmaasta ei vastusta neuvotteluita, päätös neuvotteluiden aloittamisesta voidaan tehdä Eurooppa-ministerien seuraavassa kokouksessa.

Lähteet: Kreikkakin suostunut neuvotteluihin

Vielä viikonloppuna Kreikka vastusti neuvotteluiden aloittamista, mutta Reutersin lähteiden mukaan se antoi suostumuksensa, kun uusin luonnos sisälsi voimakkaamman sitoumuksen Albanian vähemmistöjen puolustamisesta.

Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvotteluja puolestaan jarrutti pitkään kiista Kreikan kanssa maan nimestä. Maat pääsivät asiasta sopuun vuonna 2018.

EU:n ja Balkanin maiden johtajien on määrä pitää huippukokous Kroatian Zagrebissa toukokuussa, ellei se siirry koronavirusepidemian vuoksi.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell ei usko, että koronavirusepidemialla olisi vaikutusta jäsenyysneuvotteluihin.

Hän sanoo keskustelleensa Serbian presidentin Aleksandar Vucicin kanssa vakuuttaakseen tämän EU:n tuesta. Vucic kehui Kiinan apua koronaviruksen taltuttamisessa ja kyseenalaisti eurooppalaisten solidaarisuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic