Uutiset

Aleksei Navalnyi kommentoi ensi kertaa myrkytystään ja Venäjän salailevia reaktioita – Näin poliitikko kirjoitti Facebookissa

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi syyttää Venäjää todistusaineiston salaamisesta ja kotimaansa valtiojohtoista mediaa myrkytyksen peittelystä väittämillä siitä, ettei Navalnyia myrkytetty tai että hänet myrkyttivät tämän omat tukijat.
Aleksei Navalnyi julkaisi Instagram-tililään viime viikon tiistaina kuvan itsestään perheensä ympäröimänä Charité-sairaalasta Berliinissä. Kuva: ALEXEI NAVALNY HANDOUT
Aleksei Navalnyi julkaisi Instagram-tililään viime viikon tiistaina kuvan itsestään perheensä ympäröimänä Charité-sairaalasta Berliinissä. Kuva: ALEXEI NAVALNY HANDOUT

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kommentoi tänään maanantaina ensimmäistä kertaa myrkyttämistään.

20.elokuuta myrkytetty Navalnyi on ollut hereillä edellis- ja viime viikkojen vaihteesta lähtien, jota ennen hänet pidettiin viikkojen ajan keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa.

Berliinissä Charité-sairaalassa hoidettava Navalnyi kertoi viime viikolla toipumisestaan ja vitsaili kehumalla hengittämistä mukavaksi puuhaksi. Lauantaina hän julkaisi kuvan, jossa hän kävelee jo itse portaita pitkin.

Kolme laboratoriota on vahvistanut, että Navalnyi myrkytettiin venäläisellä hermomyrkyllä Novitshokilla. Venäjä ei ole aloittanut myrkytyksestä rikostutkintaa.

Lukuisat länsimaat, EU ja esimerkiksi Nato ovat vaatineet tutkintaa pitkään. EU-parlamentti äänesti huomattavalla enemmistöllä viime viikolla pakotteiden asettamisesta Venäjälle.

​Julkaisemme Navalnyn päivityksen poikkeuksellisesti kokonaan, koska Navalnyi puhuu nyt viikkoja myrkytyksensä jälkeen ensi kertaa itse suoraan myrkytyksestään ja siitä, miten Venäjä on reagoinut tietoon venäläisen Novtishok-myrkyn löytymisestä.

Navalnyin julkaisu löytyy hänen suositun bloginsa sivuilta ja Facebook-tililtä.

”Minua kiinnostaa vain yksi asia”

”On kulunut tasan kuukausi siitä, kun minut yritettiin tappaa sotilaskäyttöön tarkoitetulla myrkyllä. Kaksi riippumatonta laboratoriota Ranskassa ja Ruotsissa sekä Bundeswehrin erikoislaboratorio ovat vahvistaneet Novitshokin löytymisen vartalostani. Silti Venäjän poliittisessa ja juridisessa todellisuudessa mitään tästä ei ole olemassa”, Navalnyi aloittaa tuoreen kirjoituksensa.

”On vain talk show -ohjelmia, joissa kerrotaan joko siitä, että minua ei kukaan myrkyttänyt, tai siitä, että tietenkin myrkytettiin, mutta sen tekivät joko FBK-säätiöni työntekijät tai sitten länsimaiden tiedustelupalvelujen työntekijät.”

”​Venäjällä ei ole olemassa rikosasiaa, on vain ”esitutkinnallinen tarkistus sairaalahoidon tarpeen todellisuudesta”. Sellainen vaikutelma, että en olisikaan joutunut koomaan lentokoneessa, vaan liukastunut marketissa ja loukannut jalkani.”

”​No olkoon, en muuta odottanutkaan. Minua kiinnostaa nyt yksi asia: vaatteeni. 30 päivän esitutkinnallinen tarkastusjakso käytettiin siihen, että tämä tärkeä todistusaineisto piilotettiin. Ennen kuin minun siirtämiseni Saksaan sallittiin, minulta riisuttiin kaikki vaatteet ja minut lähetettiin matkaan täysin alasti. Ottaen huomioon, että kehostani havaittiin Novitshokia ja kontakti on varsin todennäköinen tartunnan muoto, vaatteeni ovat erittäin tärkeä aineellinen todiste.”

”​Laissa säädetty 30 päivän esitutkinnallinen tarkasteluaika on ummessa. Vaadin, että vaatteeni pakataan huolellisesti sellofaanipakkaukseen ja palautetaan minulle. Ja sitten voitte jatkaa talk show -ohjelmissa keskusteluja siitä, että minulla oli diabeteskohtaus, ja että senkin luultavasti järjestivät minulle korruptionvastaisen säätiöni työntekijät.”

Uusimmat

Fingerpori

comic