Uutiset

Aleksei Navalnyi: myrkky laitettiin hänen alushousuihinsa – oppositiovaikuttaja huijasi FSB:n agenttia paljastamaan tietoja murhayrityksestä

Venäjän johtava oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoo videolla, että hän puhui lähes tunnin yhden myrkytykseen osallistuneen FSB:n agentin kanssa.
Aleksei Navalnyi osallistui surmatun oppositiopoliitikon Kuva: YURI KOCHETKOV / EPA
Aleksei Navalnyi osallistui surmatun oppositiopoliitikon Kuva: YURI KOCHETKOV / EPA

Aleksei Navalnyi kertoi maanantaina, että hänen murhayrityksessään käytetty myrkky oli laitettu hänen alushousuihinsa.

Venäjän johtavan oppositiopoliitikon Navalnyin mukaan hän oli onnistunut huijaamaan myrkyttämiseen osallistunutta Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agenttia. Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters ja The Guardian.

Kotisivullaan julkaistulla videolla Navalnyi kertoo, että hän soitti kahdelle henkilölle, joiden oli väitetty osallistuneen myrkytysyritykseen. Toinen vastanneista tunnisti hänet ja sulki puhelimen.

Toinen puhui Navalnyin kanssa 49 minuuttia, koska luuli, että puhelimessa on FSB:n korkea-arvoisen kenraalin avustaja. Navalnyi on julkaissut puhelut. Reuters ei ole pystynyt varmentamaan keskusteluja ja sitä, kenen kanssa hän puhui.

Oppositiovaikuttaja soitti puhelut ennen kuin kansalaisjournalisteista koostuva Bellingcat-tutkimusryhmä kertoi, että sen selvitysten mukaan FSB yritti myrkyttää Navalnyin. Venäjä on kiistänyt olevansa vastuussa teosta.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli lentokoneessa matkalla Siperian Tomskista Moskovaan. Kone teki hätälaskun, ja Navalnyi vietiin paikalliseen sairaalaan. Sieltä hänet siirrettiin hoitoon Saksaan.

Laboratoriokokeissa selvisi, että Navalnyi oli myrkytetty novitšok-ryhmän hermomyrkyllä. Asian on vahvistanut myös Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

Navalnyi aikoo palata Venäjälle

Videolla Navalnyi kysyy Reutersin mukaan, että ”miksei se onnistunut”.

– Olen kysynyt tämän kysymykseni itseltäni monta kertaa, ääni vastaa.

Navalnyin huijaama agentti kertoo puhelimessa, että hän selviytyi myrkytyksestä todennäköisesti sen takia, koska lentokone teki hätälaskun, minkä jälkeen hän sai nopeasti hyvää hoitoa.

– Jos se [hoitoon pääsy] olisi kestänyt vähän kauemmin, silloin on mahdollista, että loppu olisi mennyt eri tavalla, ääni sanoo.

Navalnyi toipuu tällä hetkellä myrkytyksestä Saksassa, mutta on sanonut palaavansa Venäjälle tekemään oppositiopolitiikkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic