Uutiset

Alexander Stubb oli vasta kakkosehdokas ulkoministerin pestiin vuonna 2008 – Jyrki Kataisen ykköstoive kieltäytyi ministerinsalkusta

Tuomo Yli-Huttulan kirja paljastaa aivan uutta tietoa vuoden 2008 ulkoministerinimityksestä. Kataisen ykkösvaihtoehto Kanervan erottamisen jälkeen oli Kanervan valtiosihteerinä toiminut Teija Tiilikainen. Tiilikainen kieltäytyi, ja Alexander Stubb nimitettiin.
Nykyisin Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimiva Alexander Stubb (kok.) nimitettiin ulkoministeriksi 2008, kun Teija Tiilikainen oli kieltäytynyt tehtävästä.

Tuomo Yli-Huttulan kirja Presidentti ja porvarivalta kertoo seikkaperäisesti turkulaisen Ilkka Kanervan (kok.) hyvän alun ulkoministerinä ja ministeriuran kaatumisen tekstiviestittelyyn kohujulkkis Johanna Tukiaisen kanssa. Kanerva arvioitiin julkisuudessa Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksen suosituimmaksi ja pätevimmäksi ministeriksi. Suosion kukkuloilla oleva ministeri piti tammikuussa 2008 näyttävät 60-vuotisjuhlat. Kevään Lapin matkasta tuli kohtalokas. Hymy-lehti paljasti matkalla alkaneen Kanervan ja Tukiaisen viestivaihdon.

Valtavan julkisen paineen puristuksessa Jyrki Katainen (kok.) päätyi erottamaan Kanervan ulkoministerin tehtävästä maaliskuun lopussa 2008.

Kokoomuksen ministeriryhmän sihteerinä toiminut Jussi Kekkonen muistelee tilanteen kokoomuksen sisäpiirissä olleen hurja ja hyvin vaikea.

Valtiosihteeriä pyydettiin ulkoministeriksi

Katainen paljastaa kirjassa, että pyysi Kanervan seuraajaksi Teija Tiilikaista, joka toimi Kanervan valtiosihteerinä.

– Kun tilanne oli todella ikävä ja kova, ajattelin, että kaiken ikävyyden kesken pitää minimoida tappioita. Valtiosihteerin paikalta voisi siirtyä luontevasti ministeriksi, kun asiat ovat hallinnassa. Soitin Teijalle ja hän lupasi miettiä ehdotusta, mutta kieltäytyi lopulta, Katainen kertoo.

Ulkopoliittisen instituutin johtajana nyt toimiva Teija Tiilikainen on yllättynyt, että Kataisen tekemä ulkoministeritarjous tulee nyt julkisuuteen. Hän on itse vaiennut asiasta kymmenen vuoden ajan.

Tiilikainen kertoo kieltäytyneensä lopulta salkusta, koska ei ollut valmis laittamaan itseään likoon poliitikkona.

– Yksityiselämäni on minulle sen verran tärkeää, ja haluan tulla julkisuuteen asioiden kautta. Poliitikkona pitää tuoda vahvemmin esiin itseään. En halunnut myöskään luopua varsinaisista työtehtävistäni eli tutkimustyöstä. Suomi sai Alexista motivoituneen ja hyvän ulkoministerin.

Stubbin valinta ulkoministeriksi sai valtaisan mediahuomion. Myös Stubb oli kirjan mukaan haljeta onnesta.

Kanerva meni heti Koiviston luokse

Kanervan kohtalo suretti sekä presidentti Tarja Halosta että pääministeri Matti Vanhasta. Halosen kerrotaan pohdiskelleen, oliko Kanervan erottaminen ainoa vaihtoehto. Halosen tiedetään keskustelleen asiasta myös presidentti Mauno Koiviston kanssa.

Kanerva paljastaa kymmenen vuotta myöhemmin, että presidentti Koivisto otti häneen yhteyttä ja kutsui kotiinsa keskustelemaan heti sen jälkeen, kun Katainen oli ilmoittanut Kanervan erottamisesta. Kanerva meni tapaamaan Koivistoa Katajanokalle. Paikalla oli myös Tellervo Koivisto.

– Manun asia oli, että älä eroa ja äläkä jätä missään tapauksessa eroanomusta. Hänen vahva viestinsä oli, että erottaminen ei ole mikään Kataisen ilmoitusasia. Hän sanoi tuntevansa minut pitkältä ajalta ja seuranneensa, miten olin ulkoministerin tehtävää hoitanut. Manu korosti, että tekstiviesteillä ei ole mitään tekemistä ulkoministerin tehtävien hoidon kanssa.

Kanerva paljastaa vielä, että sekä Halonen että Koivisto soittivat hänen tyttärilleen ja rohkaisivat, että ei ole syytä olla häpeissään ja kokea häpeän tunnetta.

– Se oli enemmän kuin minä olen tyttärilleni pystynyt ilmaisemaan tästä asiasta.

Kokoomuksen sisäpiirin tapahtumia kuvaileva Tuomo Yli-Huttulan kirja julkaistiin tänään. Yli-Huttula on Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja. Hän on aiemmin toiminut politiikan toimittajana Kalevassa ja päätoimittajana Itä-Savossa sekä ministerin erityisavustajana 1990-luvulla. Yli-Huttulan aiempi, kokoomusta käsittelevä teos Puolivallaton puolue ilmestyi vuonna 2006.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti