Uutiset

Alexei Navalvy vietiin taas poliisin matkaan Moskovan mielenosoituksesta

Oppositiojohtaja Alexei Navalny ja satoja Venäjän nykyhallintoa vastustavia mielenosoittajia pidätettiin Moskovassa ja kymmenissä kaupungeissa eri puolilla Venäjää.

Lauantain mielenosoituksille ei ollut lupaa.

Protestit johtivat monin paikoin väkivaltaisiin yhteenottoihin poliisin ja protestoijien välillä. Venäjän pidätyksiä luetteloiva kansalaisjärjestö ODV kertoi, että ainakin 600 ihmistä otettiin kiinni eri puolilla Venäjää.

Mielenosoitusten hajottamiseen osallistui myös kasakoita, joita Kreml on käyttänyt epävirallisina järjestyksenvalvojina. Kasakat hakkasivat mielenosoittajia nahkaruoskilla.

Mielenosoitukset järjestettiin Vladimir Putinin virkaanastujaisten alla. Putin aloittaa neljännen presidenttikautensa maanantaina.

Navalny oli kutsunut kannattajansa protestoimaan Putinin valtakautta, joka on saanut yhä itsevaltaisempia piirteitä.

Putin sai maanvyörymävoiton maaliskuun presidentinvaaleissa. Hänen presidenttikautensa ulottuu vuoteen 2024. Navalnyn oma ehdokkuus vaaleissa estettiin ehdonalaistuomion varjolla.

Navalny pidätettiin lauantaina heti kun hän ilmestyi Moskovan keskustassa sijaitsevalle Pushkinin aukiolle, minne oli kokoontunut iso joukko nuoria venäläisiä. He huusivat ”Venäjä ilman Putinia!” ja ”Alas tsaari!”.

Poliisin mukaan Moskovassa oli koolla 1 500 mielenosoittajaa. Reuters arvioi, että osanottajia oli useita tuhansia.

-Me pakotamme viranomaiset, jotka koostuvat huijareista ja varkaista, ottamaan huomioon miljoonat ihmiset, jotka eivät äänestäneet Putinia, Navalny sanoi ennen lähtöään kadulle.

Navalny on pidätetty usein vastaavanlaisissa protesteissa. Joskus pidätys on kestänyt muutaman tunnin, joskus erinäisiä päiviä.

Moskovan mielenosoittajien joukossa oli 31-vuotias Alexander, joka oli pannut päälleen jäniksen naamarin. Hän ei ollut varma, johtavatko protestit mihinkään.

-Minulla on tunne, että ihmiset kokoontuvat vain saadakseen purettua painetta, ja että mitään ei sen jälkeen tapahdu, Alexander pohti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic