Uutiset

"Älkää puhuko typeryyksiä" - Ranskan vaaliväittely meni kilpahuudoksi

Katja Ihatsu

Ranskan presidentinvaaliehdokkaat, itsenäinen Emmanuel Macron ja Front national -äärioikeistopuolueen Marine Le Pen kohtasivat toisensa keskiviikkoiltana perinteisessä televisioidussa kaksintaistelussa. Neljä päivää ennen äänestystä järjestetty väittely näytti toteen, kuinka jännitteiset ja poikkeukselliset ovat vaalit, joista valtapuolueiden ehdokkaat ovat jääneet syrjään.

Debatti kesti 2,5 tuntia. Ajasta suuri osa oli ranskalaisellakin mittapuulla kiivasta päällehuutoa, ja siten paikoitellen raskasta seurattavaa. Esimerkiksi sanomalehti Le Monde luonnehti väittelyä ”brutaaliksi”.

Tilaisuutta isännöivät kaksi televisiotoimittajaa yrittivät voimattoman oloisina saada ehdokkaita ruotuun, kun nämä olivat aikansa väitelleet esimerkiksi terrorismista.

Tuhannet ranskalaiset seurasivat debattia paitsi televisiossa, kommentoivat sitä Twitterissä tunnuksella #2017LeDébat. Sosiaalinen media otti kaiken irti juontajien epäonnistumisesta.

– ”Lopettakaa te kaksi, hei lopettakaa oikeasti”, noin sanotaan 5-vuotiaille, yksi twiittasi.

Väittely oli ranskalaisille historiallinen, sillä Front nationalin ehdokas oli ensimmäistä kertaa klassisessa toisen kierroksen kaksintaistelussa. Vuonna 2002 Jacques Chirac kieltäytyi kohtaamasta studiossa vastaehdokkaansa, Marine Le Penin isän, Jean-Marie Le Penin.

En marche! (suom. Liikkeelle) -kansanliikkeen itsenäinen Emmanuel Macron oli luvannut etukäteen paljastaa ranskalaisille Le Penin todellisen luonteen.

Heti väittelyn alussa hän viittasi Le Peniin ”perijättärenä”, joka on saanut isältään nimen ja puolueen ja tullut politiikkaan siis helpomman kautta. Piikki oli taitava, sillä Macron itse on pystyttänyt Ranskaan valtavan kansanliikkeensä lähes tyhjästä.

Macron onnistui esittelemään verouudistuksensa ja sen vaikutuksen maan työttömyysongelmaan selvästi ja vakuuttavasti. Hän pitää terrorismia ja sen torjuntaa ”lähivuosien prioriteettina” ja sanoi, että Le Pen tarkastelee asiaa liian pintapuolisesti.

– Älkää puhuko typeryyksiä ranskalaisille, hän totesi vastustajalleen.

Le Pen tunnetaan vaikeana, jopa mahdottomana väittelijänä. Macron pysytteli haasteesta huolimatta rauhallisena, joskin saattoi vaikuttaa välillä ylimieliseltä. Hän syytti Le Peniä etenkin ranskalaisten peloilla pelaamisesta.

Macron onnistui haastamaan Le Penin euro-kysymyksessä, jossa tämä on viime aikoina häilynyt. Le Pen vastasi epämääräisesti, että Ranska palaa frangiin, mutta jätti vastaamatta tarkentavaan jatkokysymykseen.

Le Pen korosti pitkin väittelyä Macronin kahden vuoden talousministerin pestiä nykyisen presidentin François Hollanden hallinnossa ja antoi ymmärtää, että tämä ainoastaan jatkaisi Hollanden epäonnistunutta talouspolitiikkaa. Hän kutsui Macronia muun muassa ”Hollande Junioriksi”.

Le Pen oli ehdottomasti parhaimmillaan, kun pääsi puhumaan tutuimmasta aiheestaan eli terrorismista ja islamista. Hänen äänenpainonsa ja olemuksensa muuttui täysin, kun hän luetteli keinovalikoimaansa kitkeä ääri-islam Ranskasta.

Euroopan unioniin viitaten hän sanoi, että Ranskaa tulee joka tapauksessa johtamaan nainen – joko hän tai Saksan Angela Merkel.

Toisin kuin Macron, Le Pen joutui vähän väliä turvautumaan muistiinpanoihin. Asiakysymyksissä hän epäröi ja erehtyi useasti, mikä näkyi etenkin ranskalaisia yritysmyyntejä koskeneessa osiossa.

Debatti oli Le Penille viimeinen tilaisuus vakuuttaa ne miljoonat ranskalaiset, jotka ajattelevat etteivät koskaan voisi äänestää Front nationalia. Le Pen käytti sen huonosti. Poliittisen väittelyn sijasta hän pilkkasi ja nimitteli Macronia ja muljautteli silmiään.

Le Pen taitaa suvereenisti esiintymisen oman kannattajajoukkonsa edessä ja esitelmöi vakuuttavasti tutuista teemoistaan, mutta ollakseen poliitikkona uskottavampi, hänen täytyisi korvata populismi asiaosaamisella.

Macron voitti ensimmäisen kierroksen saaden äänistä 24,01 prosenttia. Le Pen tuli toiseksi 21,3 prosentin äänisaaliilla. Tiistaina julkaistiin sanomalehti L’Expressin ja televisiokanava BFM TV:n teettämä gallup, jonka mukaan Macron voittaisi sunnuntain vaalin saamalla äänistä 59 prosenttia, kun Le Peniä äänestäisi 41 prosenttia ranskalaisista.

Macronin kannattajista 91 prosenttia oli varmoja kannastaan, Le Penin puolestaan 86 prosenttia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic