Uutiset

Alkaako Suomi jo avautua? – Hallitus kokoontui neuvottelemaan koronarajoitusten purkamisesta

Hallitus on aloittanut neuvottelut koronavirusepidemian aiheuttamien rajoitusten purkamisesta. Keskusteluissa käsitellään muun muassa ikäihmisten karanteenimääräyksiä, ravintoloiden aukioloa ja taloudellisten menetysten kompensaatiota sekä ulkorajakysymystä. Neuvottelujen on ennakoitu venyvään iltaan saakka.
Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hänellä on jo hahmotelma rajoitusten purkamisen vaiheista. Kuva: -
Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hänellä on jo hahmotelma rajoitusten purkamisen vaiheista. Kuva: -

Sanna Marinin (sd) hallitus on aloittanut kokouksensa, josta odotetaan isoja päätöksiä sunnuntain aikana. Helsingin Säätytalolle kokoontunut hallitus laatii poikkeusolojen julistamisen jälkeen ensi kertaa kokonaisarviota koronaepidemian hoidosta. Mukana on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita sekä asioita esitteleviä keskeisiä virkamiehiä.

Hallitukselta odotetaan päätöksiä rajoitustoimien jatkamisesta tai purkamisesta. Taustalla on kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman työryhmän raportti, jonka työryhmä luovutti perjantaina.

– Tänään käymme kokonaisuuden läpi ja teemme tarvittavia päätöksiä. Raportti oli erittäin laaja, yli 80 sivua. Itselläni on hahmotelma, mikä on oikea järjestys purkaa rajoituksia, mutta käymme keskustelun läpi hallituksen kanssa, ja hallitus linjaa asioista yhdessä.

– Totta kai käymme läpi myös valmiuslakia. Meillä on laaja paletti käytössä ja käymme kokonaisuuden läpi, Marin kommentoi tullessaan neuvotteluihin.

Keskiviikkona hallitus kertoi, että lähiopetus peruskouluissa alkaa torstaina 14. toukokuuta. Hallitus linjasi myös, että tuolloin lapset voi viedä päiväkoteihin.

Päiväkodit ovat olleet auki tähänkin asti, mutta suosituksena on ollut hoitaa lapsia kotona, jos se on ollut mahdollista.

Lukioiden, ammattioppilaitosten, yliopistojen ja korkeakoulujen keväästä kuullaan todennäköisesti lisätietoa sunnuntaina. Mahdollista on, että ne jatkavat etäopetuksessa kevään loppuun.

Ikäihmisten karanteeniin helpotuksia?

Yli 70-vuotiaat suomalaiset on velvoitettu lähes maaliskuun puolestavälistä lähtien pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa.

Viime päivinä on kuultu puheenvuoroja siitä, onko näiden karanteenia vastaavien olosuhteiden jatkaminen enää hyödyllistä. Moni on surrut sitä, etteivät isovanhemmat ole päässeet aikoihin tapaamaan lapsenlapsiaan.

Lännen Median tietojen mukaan ikäihmisten karanteenin höllentäminen nouseekin esille sunnuntaina hallituksen koronakokouksessa.

Vierailukielto hoivakoteihin pysynee silti voimassa. Monissa hoivakodeissa on menehtynyt useita ikäihmisiä koronaan.

Ravintolat auki suojavälien turvin?

Valtioneuvoston asetuksen mukaan ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on todennut toivovansa, että ravintolat voisivat kuitenkin avautua ennen toukokuun loppua, kunhan suojaväleistä huolehditaan. Kulmuni sanoi neuvotteluihin tullessaan, että yhteiskuntaa pyritään avaamaan vaiheittain mutta varoitti samalla siitä, että myös kiristyksiä voi tulla, sillä epidemiaa ei ole vielä päihitetty.

Ravintoloiden ja kahviloiden avaamisesta ei välttämättä saada uutta hallituksen linjausta vielä sunnuntaina. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kuitenkin sanoi toivovansa, että ravintoloiden kompensaatiosta syntyisi yhteisymmärrys sunnuntaina. Ravintoloista saa korona-aikaan myydä ruokaa ulos, mutta niiden taloudelliset menetykset ovat silti niin mittavat, että hallitukselta odotetaan ravintoloille kohdennettua tukiohjelmaa.

– Käsittääkseni asiasta menee esitys eduskunnalle ensi viikolla, Marin totesi.

Kirjojen lainaaminen mahdolliseksi?

Kirjastojen lainaustoiminnan rajoitusten ainakin osittaisesta purkamisesta tehdään STT:n haastatteleman hallituslähteen mukaan todennäköisesti päätöksiä sunnuntaina.

Tapahtumia kirjastoissa ei kuitenkaan voida järjestää, jos hallitus ei pura yli kymmenen hengen kokoontumiset kieltävää määräystä.

Yli 500 hengen tapahtumat ovat jäissä heinäkuun loppuun.

Elokuun yleisötapahtumien kohtaloa arvioidaan viimeistään kesäkuun alussa.

Avautuuko Suomen ja Viron raja?

Työmatkaliikenteen salliminen Viron ja Suomen välillä nousee mahdollisesti esille sunnuntain neuvotteluissa.

Vähäinen määrä välttämätöntä työmatkaliikennettä on nykyrajoitusten mukaan sallittu Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä.

Vapaa-ajan matkustaminen ulkomaille tuskin vapautuu hetkeen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvioi aiemmin, että vapaa-ajan matkustus pääsee pannasta viimeisenä, kun koronatiukennuksia EU:n sisä- ja ulkorajojen valvontaan puretaan.

Kuinka paljon rajoitukset maksavat?

Maksavatko koronarajoitukset viikossa 1,2 vai 1,5 miljardia euroa miinuksena bruttokansantuotteeseen vai jotain muuta? Tämä riippuu siitä, keneltä kysyy. 1,5 miljardin euron kannalla on muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto.

– 1,5 miljardia euroa on valistunut arvaus, jonka taustalla on selkeä laskentakaava, sanoi EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen Lännen Median jutussa aiemmin.

Keskuskauppakamari on laskenut koronamenetysten määräksi 1,2 miljardia euroa viikossa.

Molempien laskelmien taustalla on OECD:n arvio, että jäsenmaissa jokainen koronapandemian aiheuttama yhteiskunnan sulkeutumisen kuukausi voi maksaa noin 2 prosenttia menetettyä talouskasvua vuositasolla.

Fingerpori

comic

Näkoislehti