Uutiset

Alkoholilain uudistuksesta kinataan loppuun asti, mutta laki yritetään säätää jo syysistuntokaudella

Alkoholilain uudistus toisi kauppoihin 5,5-prosenttiset alkoholijuomat ja niin sanotut limuviinat. Jälkimmäinen pitäisi sisällään tislatun gin-lonkeron ja muut alkoholijuomasekoitukset. Nykyisin kaupassa saa myydä vain käymisteitse valmistettua lonkeroa.

Lakiuudistuksesta on tarkoitus tulla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö alkavalla viikolla, kertoo valiokuntaneuvos Eila Mäkipää Lännen Medialle.

Tämä tarkoittaisi sitä, että lain sisällöstä päästäisiin Mäkipään mukaan äänestämään 15.12. perjantaina tai 18.12. maanantaina.

Alkavalla viikolla on tarkoitus äänestää ensimmäisen kerran myös alkoholiveron korotuksesta, joka paketoidaan alkoholilain uudistukseen.

Ratkaiseva toinen äänestys alkoholilaista olisi joulun alla. Viimeinen mahdollinen eduskunnan istuntopäivä on 22.12. perjantaina.

Keskustan rivit rakoilevat

Päähallituspuolue keskustan useat kansanedustajat eivät hyväksy kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostoa 5,5:een.

Kansanedustajat ovat vaatineet äänestyksestä omantunnon kysymystä, sillä vaakakupissa ovat asiantuntijoiden mukaan lisääntyneen alkoholinkäytön tuomat terveyshaitat.

Kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) ei suostu äänestämään prosenttirajan noston puolesta.

-Katsotaan rauhassa, mikä esitys sosiaali- ja terveysvaliokunnalta tulee. Oletan, että valiokunta ei yhdy hallituksen esitykseen. Äänestyspäätöksen teen sen mukaan.

Puoluetoveri, kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.) sen sijaan kannattaa alkoholilain uudistusta hallituksen esityksen mukaan.

-Siinä on paljon hyviä asioita pienyrittäjyyteen, ravintolatoimintaan ja byrokratian purkuun.

Pirttilahti näkee uudessa alkoholilaissa hyviä puolia myös maaseudun elinvoimaisuuden kannalta. Hän kertoo esimerkin nykyisen alkoholilain kummallisuuksista, jotka osin jäävät vielä selvittämättä uudessa laissa.

-Kun pidetään häitä matkailutiloilla, joilla ei ole anniskeluoikeutta, jää vielä epäselväksi, saako matkailutila tarjota maljan ilmaiseksikaan. Nyt pitää naapurin tontilla ottaa skumpat, Pirttilahti veistelee.

-Jos taas tuo ulkopuoliseen tilaan pitopalvelun ja omat juomat, mikään ei estä sitä, hän vertaa.

Kauppa ja THL napit vastakkain

Päivittäistavarakauppa, Panimoliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat käyneet ahkerasti kuultavana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa aina uudistuksen viime hetkille asti.

Kaupan ala kannattaa uudistusta, THL taas monien muiden viranomaisten tavoin vastustaa. Päivittäistavarakaupan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan uudistus laskisi alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa aavistuksen, mutta THL:n mukaan alkoholin kulutus kasvaisi kuusi prosenttia, mikä aiheuttaisi 150 alkoholikuolemaa lisää vuosittain.

Päivittäistavarakauppa perustelee uudistusta sillä, että Viroon valuvat verotulot saataisiin Suomeen. Panimoliitto taas näkee mahdollisuuden pienpanimoalan kasvuun. Samalla väkevien alkoholijuomien kulutus vähenisi, kun Virossa tai Alkossa käytäisiin harvemmin.

THL:n tutkimusprofessorin Pia Mäkelän mukaan uudistus ei kokonaan korvaa olemassa olevaa kulutusta, vaan lisää sitä.

-Vain kolme prosenttia Alkon myymästä alkoholimäärästä tulee näistä kauppaan siirtyvistä tuotteista. Alkossa käydään muiden alkoholijuomien takia, hän sanoo.

THL näkee, että alkoholiostosten keskivahvuus nousisi jatkossa 5,0 prosenttiin kaupoissa. Nykyisin keskivahvuus on 4,5 prosenttia.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto pitää THL:n arviota käsittämättömänä.

-Mikään meidän tiedossa oleva kulutustieto ei tue sitä. Ravintoloissa on voinut pitkään valita nelosoluen ja keskioluen välillä. Silti 80 prosenttia kuluttajista valitsee keskioluen, Luoto toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic