Uutiset

Alkoholilaki sisältää muutakin uutta kuin ruokakauppojen nelosoluet – ravintoloiden sääntely kevenee

Eduskunta on puinut liki koko perjantain alkoholilain uudistusta, ja kokonaisuudesta järjestettiin päivän aikana lukuisia äänestyksiä. Kiistanalainen äänestyspäätös koski sitä, tulisiko kaupoissa myydä alkoholijuomia, joiden alkoholitilavuuden osuus on enintään 5,5 prosenttia. Toistaiseksi maksimi on ollut 4,7 prosenttia.

Eduskunta päätti lopulta äänestyspäätöksellä 98–94 sallia entistä vahvempien alkoholijuomien myynnin ruokakauppojen hyllyllä.

Lopullinen päätös alkoholilaista tehdään myöhemmin lain toisessa käsittelyssä. Toisessa käsittelyssä vallitsee kuitenkin ryhmäkuri, joten sisällöltään kokonaisuus on pitkälti päätetty.

Alkoholiveroa on myös tarkoitus kiristää nykyisestä.

Limuviinat kauppaan

Juomien alkoholitilavuudet ovat dominoineet viime päivien keskustelua, koska se on ollut poliitikoille lakiuudistuksen kiistanalaisin kohta.

Eduskunta päätti, että maaliskuusta 2018 lähtien A-oluet, vahvat lonkerot ja siiderit sekä niin sanotut limuviinat tulevat kauppoihin ja kioskeihin. Ruokakaupoista tehtävistä alkoholiostoista ei kuitenkaan saa jatkossa bonusta.

Lisäksi niin sanottuja käsityöläisoluita saa myydä suoraan niiden valmistuspaikoilta, toisin kuin tähän saakka. Käsityöläisoluina pidetään sellaisia käymisteitse valmistettuja juomia. Osalla näistä juomista voi alkoholipitoisuus olla enintään 12 prosenttia.

Anniskeluravintolat saisivat myös myydä juomia asiakkaille mukaan tavanomaisina alkoholin myyntiaikoina.

Ravintoloille riittää oma ilmoitus

Hallituksen esityksessä väljennetään myös ravintoloiden anniskeluoikeuksia. Anniskeluaika päättyisi 1.30, kuten nytkin, mutta ravintola saisi omalla ilmoituksellaan jatkaa anniskelua aamuneljään saakka. Toistaiseksi myöhempi anniskeluoikeus on pitänyt anoa viranomaiselta.

Eriasteiset anniskeluluvat poistuvat myös, eli jatkossa on vain yhdentasoinen anniskelulupa, jolla saa myydä sekä väkeviä että mietoja juomia.

Etämyyntiä vai ei?

Eduskunta on toistaiseksi päättänyt jättää nykyisen alkoholilain etämyyntiä koskevat säännökset voimaan, mutta uudessa hallituksen esityksessä oleva muotoilu on puhuttanut poliitikkoja.

Perustuslakivaliokunnan tulkinnan mukaan etämyynti olisi hallituksen esityksen sanamuotoilun perusteella mahdollista. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat kuitenkin sopineet, että etämyyntiä rajoitetaan alkuvuoden aikana entistä tarkemmilla sanamuodoilla.

Asiasanat

Fingerpori

comic